23 Haziran 2020

Göbek Fıtığı Nedir? Fıtık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göbek Fıtığı Nedir? Fıtık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göbek fıtığı, göbek deliğinde veya göbek üstü dediğimiz karın bölgesinde oluşan fıtık türüdür. Genelde bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin yakınındaki bir bölgeden geçmesi ve dışarıya doğru bir çıkıntıya (fıtık) neden olması sorunudur. Genelde bebeklerde veya yetişkinlerde görülebilir. Boyutları ise ufak olanlar nohut, fındık kadar olup büyük olanlar ise yumurta veya portakal boyutlarında olabilir.

Göbek fıtığının en önemli nedeni karın kaslarının zayıf olduğu bölgeye çok fazla baskı veya basınç yapılmasıdır. Ben başımdan geçen olayı sizlere anlatacak olursam. Genelde göbek fıtığı ağır spor hareketleri, ağır kaldırma, fazla mekik çekme işlemleri gibi düzensiz bir işlem sırasında meydana gelebilir. Bende de bu işlemler sonrası fındık boyutunda 7 MM çapında bir göbek fıtığı oluştu.

İlk olarak duş alırken farkediyorsunuz ve bende hiçbir ağrı veya sızı yapmadı. Fıtık bende tam olarak göbek deliğinin üstündeki bölgede ufak bir beze gibi çıkmıştı, göbek deliğinde bir problem benim tarafımda yoktu. İlk önce beze sanabiliyorsunuz çünkü ufak olduğu için biraz kilo verdiğinizde veya bir şey yemediğinizde ufak olan çıkıntı içeri gidiyor ve kaybolmuş hissi veriyor. Yemek yedikçe ve karın bölgesi şiştikçe çıkıntı daha belirgin oluyor. Ben buna dediğim gibi duş alırken farkettim ve hiçbir ağrı veya sızı ile karşılaşmadım. Fıtığı içeriye doğru itince bir süre gidiyor fakat gene ufak çıkıntı sonradan eski haline geliyor. Bu şekilde de kontrol sağlayabilirsiniz.

Göbek Fıtığı Nedir? Fıtık Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Sonrasında doktora (Genel Cerrahi Bölümü) gittiğimde önce fıtık olan bölgeye bastırıp öksürmemi istedi. Bu işlemi siz de kendiniz yapabilirsiniz. Fıtık olan bölgeye bastırıp öksürünüz ve bombeli şekilde çıkıntı gidip geliyor ise fıtık var demektir. Tabii emin olabilmek için sizden Ultrason çektirmenizi isteyeceklerdir. Ultrason sonucu bende fındık boyutunda 7 MM bir defekt bulundu. Tanı olarak Umblikal Herni teşhisi konuldu yani Göbek Fıtığı. Genelde bu tip ufak vakalar için ameliyat hemen gerekli olmasa da sonuç olarak deforme olan karın zarının bir şekilde onarılması gerekir.

Bu yüzden erken müdahele bu işlemde çok önemli olup ufak iken cerrahi ameliyat veya operasyon diyelim yaptırmanız faydanıza olacaktır. Fıtık, zamanla büyüyebilir veya kimi bünyede hiç büyümeden aynı boyutta kalabilir fakat tamamen geçmesini istiyorsanız bir Genel Cerraha gidip önce muayene olup sonrada operasyon geçirmeniz de fayda vardır.

Göbek Fıtığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göbek Fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Bu işlemde karın zarı dikilir veya yama yapılarak fıtık işlemi tamamen ortadan kalkar. Kapalı, Açık veya Robotik olmak üzere üç şekilde de cerrahi operasyon şeklinde yapılabilir.

İnternet üzerindeki tedavi yöntemlerine inanmanızı çok tavsiye etmem. Çünkü fıtık olan bölgede karın zarı zedelendiği için o bölge ameliyat ile dikilmeli veya yama yapılmalıdır. Siz çıkıntı olan organı geri itseniz bile karın zarı onarılmadığı için gene fıtık olma ihtimali oluşacaktır. Bu sadece göbek için değil kasık fıtığı içinde geçerlidir.

Karın zarı tamir edilmediği için siz tekrar bir spor veya ağır kaldırma, ters hareket sonrası gene fıtık oluşacaktır ve bu sefer ki fıtık boyutu daha büyük olabilir. Bir de bekletmenizi çok önermem eğer doktorunuz ameliyat öneriyor ise hemen olup kurtulmanızda fayda vardır.

Sonuç olarak; göbek deliği veya çevresi dediğimiz karın bölgesinde ufak bir şişlik veya benzeri bir durum varsa beze veya başka birşeydir diye beklemeden Genel Cerrahi bölümüne gidip bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Fıtık çok küçük iken erkenden kapatılıp problemsiz sorunu atlatmanızı öneririm. Başlangıçta fıtık küçük iken deforme olan karın zarı tekrar dikilerek veya yama yöntemi ile daha da sağlamlaştırılıp eskisinden daha sağlıklı olabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.