17 Mayıs 2020

RUST Oyunu Detaylı İncelemesi ve Steam Bölüm Rehberi 1

RUST Oyun İncelemesi ve Detaylı Bölüm Rehberi 1

Rust, Bilgisayar oyunu İngiliz menşeli Facepunch Studios firması tarafından geliştirilip ve dağıtımı yapılan 2018 çıkışlı bir oyundur. Rust, Unity 5 oyun motoru üzerine kurgulanmıştır. Steam üzerinden ücretli olarak oyunu alabilirsiniz. Ben geçen ay 61 TL'den satın aldım fakat Steam indirimi olup fiyat bazen %75 düşebiliyor.

Oyunu Steam üzerinden satın alıp indirdiğinizde Rust ve Rust Staging olarak iki dosya gelecektir. Rust Staging Branch; oyunun beta sürümü olup test yapmak isteyenler içindir ve indirmenize gerek yoktur. Asıl oyun olan Rust'ı indirip oynayabilirsiniz. Ek olarak görsellik için Rust Instruments DLC paketide Steam üzerinde ayrı satılmaktadır, oyunun tutkunları bu ek paketide alabilir.

Fakat Rust - Instruments DLC'nin oyun ile çok alakası olmadığı için almanıza çok da gerek yoktur. Oyuna yeni gelen güncelleme ile birlikte artık araba parçaları toplayıp harita üzerinde araç sürebiliyorsunuz. Helikopter kullanımı ise artık o kadar kolay değildir. Yollarda Helikopter olmayıp Haydut kampından satın almanız gerekmektedir.

Oyun Pubg ve Don't Starve karışımı bir oyun olup temelde hayatta kalma oyunudur. Oyunda belli bir seviyeye geldiğiniz zaman Türk Community sunucular yerine Offical sunucularda oynamanızı tavsiye ederim. Çünkü Türk Community sunucular genelde habersiz kapanabiliyor ve Wipe yiyebiliyor. Ayrıca 2X üzerinde olan modları çok oynamayınız çünkü oyun çok zevksiz ve Junior bir oyuna dönüşüyor. Özellikle 3X ve 5X sunucularda.

RUST Oyun İncelemesi ve Detaylı Bölüm Rehberi 1

Mobil uygulama olarak yeni çıkan Rust+ (Facepunch Studios) ile oynadığınız sunucunun haritasını ve anlık gelişmelerini mobil uygulamadan takip edebilirsiniz. Oynadığınız sunucu ile mobil uygulamanızı PIN sayesinde eşleştirerek sunucu üzerindeki konumunuzu ve gelişmeleri anlık takip edebilirsiniz. Örneğim oyundan çıktınız ve evinize Raid yapıldı, bunun bildirimi hemen telefonunuza geliyor veya Kill oldunuz aynı şekilde bildirim gelmektedir.

Grafikler ve Performans: Oyunun grafikleri kaliteli olup orta düzey bir grafik kartı ile oynamanızı tavsiye etmem çünkü kasıyor. En düşük grafik kalitesine ayarları çekince ancak oynayabiliyorsunuz. GTX grafik kartı ve Intel Core i7 işlemci bu oyun için ideal olandır.

Oyuna geçecek olursak; Temelde hayatta kalma oyunudur. PUBG ve Don't Starve karışımı olup çoklu oyuncu destekli bir oyun diyebiliriz. Oyunda hammadde toplayarak önce kendi yerleşkenizi(Base) yapıyorsunuz sonra ilkel silahlar olan balta, ok-yay, arbelet gibi silahlar ile başlayıp daha da geliştikçe otomatik silahlar ve C4 patlayıcı gibi savaş aletleri de yaparak oyunda ki diğer kişiler veya botlar ile savaşacak seviyeye geliyorsunuz.

Oyunun Türkçe dil seçeneği olup yazılarımda bazı detaylar ve oyun için ipuçları verirken Türkçe Item isimlerini kullanacağım. Oyunu ilk açtığınızda sizi üç farklı platform seçeneği bekliyor. Bunlar Offical, Community ve Modded olarak üç farklı biçimdedir.

Offical (Resmi): Resmi sunucular olup, en iyi oyuncular bu sunucularda oynamaktadır. Bu sunucularda hayatta kalmak ve savaşmak zordur. Sunucular genelde günlük, haftalık veya aylık olarak açılmaktadır. Wipe tarihleri verilen sunucular sıfırlanarak yenilenir ve her şey baştan başlar. Buradaki sunucular genelde yabancıdır ve Türk sunucu yoktur. Kaynak toplamak ve gelişmekte bu sunucularda gerçekten zordur.

Community (Topluluk): Yarı resmi sunucular olarak bilinen ve Türklerin sunucu açabildiği kısımdır. Oyuna yeni başlayanlar için buradaki sunucular önerilir. Genelde arama kısmına TR/EU veya Türk yazarak sunuculara ulaşabilirsiniz. Burada da aylık, haftalık veya 3-4 günlük sunucular açılmaktadır. Topluluk sunucularında fazladan hammadde toplama, gece gündüz süreleri gibi ek konfigürasyonlar yapılmaktadır. Bunlar 2X, 5X gibi sunucu isimleri olarak adlandırılır. İttifak kurup burada oyuna başlayabilirsiniz. Genelde İttifaklar maksimum 5 kişi oluyor.

Modded (Eklentili): Bu sunucular genelde modlu ve ekstra özellikli, Plugin'li olarak bilinen sunuculardır. Oyuna başlarken ekstra size Starter-Kit verme gibi özellikler vardır.

Oyun içi kontrollerden bahsedecek olursak;

Oyunda haritayı G tuşu ile açabilirsiniz. Harita üzeride birçok bölge ve yerleşim yeri vardır. Harita da her bir kare bir kod ile belirtilmiş olup oyuncular bu kodlara göre lokasyonlarını söyleyerek buluşup ilerleyebiliyor.

RUST Oyun İncelemesi ve Detaylı Bölüm Rehberi 1

Harita üzerindeki yerlerin birkaçından bahsetmek istiyorum. İlerleyen yazılarımda diğerlerinden de söz edeceğim.

Terk Edilmiş Süpermarket: Süpermarket genelde hurda ve metal ağırlıklı ürünlerin bulunduğu, aynı zamanda yiyecek de bulunan bir yerdir. En önemli özelliği Geri Dönüştürücü makinesinin bulunmasıdır. Bu makine ile tüm metal, hurda aletleri veya diğer tüm Item'lar dönüştürülerek size hammadde olarak geri verir. Oyunda bazı kritik hammaddeler vardır; Hurda, Eritilmiş Metal, Yüksek Kalite Metal gibi bunları dönüştürerek bu makineden elde edebilirsiniz.

Süpermarket binasının bir başka özelliğide içerideki ofis odasın daki masa üzerinde Yeşil Kart bulunmasıdır. Bu kart ile başka yerlerdeki kapıları açarak Mavi ve Kırmızı kartlara ulaşabilir ve Gemi, Sondaj gibi yerlere baskın yaparak Loot toplayabilirsiniz.

Süpermarket yollları üzerinde varil olan kısımlar vardır. Genelde Yol Loot'u olarak bilinen bu bölgelerdeki varillerden metal, hurda ve birçok eşya bulabilirsiniz. Kırmızı varillerden genelde yakıt çıkmaktadır, Mavi ve Sarı olanlardan ise diğer Item'lar çıkmaktadır. Yine bu varillerin yanında kutular ve metal envanter barındıran sandıklar vardır. Evinizi kurarken bu bölgelere yakın kurmanızı öneririm çünkü geri dönüştürme işlemi oyunda çok işinize yarayacaktır.

Madencilik Sahası: Buradaki bina Süpermarket ile aynı yapıda olup ekstaradan Onarım Tezgahı makinesi vardır. Burada da Geri Dönüştürücü makinesini kullanarak hammadde elde edebilirsiniz. Belli süreler ile burada Loot yapabileceğiniz kutular veya sandıklar çıkmaktadır.

Oyunda TAB tuşu ile üzerinizdeki Item'leri görebilirsiniz. Kendi Loot yani Envanterinizi bu kısımdan yönetebilirsiniz. Üzerinizde en fazla 24 Envanter ve Aktif Kullanım olmak üzere 30 Item taşıyabilirsiniz. Ayrıca 7 adet Giyim envanteri en fazla üzerinizde olabilir.

Şimdilik RUST oyununa genel giriş yaptık ve birkaç bölgenin detaylı bilgisini verdim. İlerleyen yazılarımda oyunun başka özelliklerinden de bahsedeceğim.

Burak Avcıoğlu - Update: 01.08.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.