15 Aralık 2019

Roman Empire Dizisi - Roma İmparatorluğu ve Cumhuriyetin Akıbeti

Roman Empire Dizisi - Roma İmparatorluğu ve Cumhuriyetin Akıbeti

2016 yılında yapımı başlayan, ABD-Kanada yapımı olan ve Netflix dizi serilerinden biri olan Roman Empire dizisi 3 ayrı sezondan oluşup Türkçe Dublaj olarak izlenebilen Film-Belgesel tadında bir çalışmadır. 3 sezonda ayrı imparatorları konu almaktadır. Dizi boyunca önemli tarihçiler ve araştırmacıların görüşleri ve bilgileri de verilmektedir.

Film tadında olduğu için tam belgesel havası verilmemiştir. Buda izlemeyi daha sürükleyici kılıyor. Klasik National Geographic belgesi gibi olsaydı eminim izlenmezdi. Roman Empire serisinde Roma tarihi hakkında birçok bilgi verilmektedir. Roma Cumhuriyeti ve yönetim biçimi, Konsül makamı ve gücü, Senato yani meclisin imparator üzerindeki etkisi, iç savaşlar, Coliseum ve gladyatör dövüşleri, Galya Savaşları, Part ve Mısır İmparatorluğu gibi birçok konuya değiniliyor.

Roman Empire Dizisi - Roma İmparatorluğu ve Cumhuriyetin Akıbeti

Sezon 1 - Komodus: Reign of Blood
Komodus(Commodus) yani Roma’nın krallık dönemini anlatıyor. Fakat en berbat ve sıkıcı dönem Komodus dönemi diyebiliriz. Hayatı boyunca başarısız olan Komodus kendini Roma halkına ispat etmek için hileli bir gladyatör oyunu düzenletir ve kör kılıç vererek onları savunmasız şekilde öldürerek halk gözünde itibar kazanmaya çalışır. Daha sonra yaptığı hile anlaşılınca özgürlüğünü verdiği bir gladyatör tarafından suikast ile öldürülür. Hayatı boyunca başarısız, alt kesim ve okumamış liyakatsiz kişiler ile çalışan ve babasının gözüne giremeyen biri olarak yaşamıştır. Başarısız bir kral olduğu için bu sezon ve dönem hakkında çok bir şey yazmak ve araştırmak boşuna olur.

Roman Empire Dizisi - Roma İmparatorluğu ve Cumhuriyetin Akıbeti

Sezon 2 - Jül Sezar: Master of Rome
Jül Sezar bence Roma tarihinde gelmiş ve geçmiş en çalışkan, hırslı ve iş başarmış biridir. Çünkü hayatı hep mücadele içinde olmuş ve hep kazanmak için çalışmıştır. İmparatorluğu veya krallığı sonuna kadar hak eden biridir. Dizide o kadar çok konu var ki bunları sıralayacak olursak;

* Spartacus iç isyanının bastırılması ve yok edilmesi.
* Triumvirlik yani Roma’daki üçlü yönetim (Sezar, Crassus ve Pompey).
* Sezar’ın konsül olması ve senato yönetiminin başına geçmesi.
* Sezar tarafından başlatılan ve başarılı bir fetih olan Galya Savaşları.
* Crassus’un Part yani İran İmparatorluğa karşı planladığı sefer ve ölümü.
* Pompey ile Sezar arasındaki rekabet ve Pompey’in Mısır kralı tarafından öldürülmesi.
* Kleopatra ve Sezar arasındaki ittifak ve aşk.
* Sezar’ın yardımcısı Marcus’un Roma’yı yönetememesi.
* Sezar’ın Sara hastası olması.
* Sezar’ın Romaya geri dönüşü ve Brütüs tarafından Senato’da suikast sonucu öldürülüşü.
* Marcus ve Kleopatra’nın ilişkisi ve ikisinin intiharı.

Baya geniş sezon olan Jül Sezar dönemi Roma’nın tarihi dönüm noktası olup Sezar’ın ölümünden sonra Roma’nın Cumhuriyet’ten İmparatorluğu geçişini gerçekleştirmiştir.

Roman Empire Dizisi - Roma İmparatorluğu ve Cumhuriyetin Akıbeti

Sezon 3 - Caligula: The Mad Emperor
Çılgın imparator olarak bilinen Caligula, çocukluk zamanları savaş alanında geçmiş olup bir roma generalinin oğluydu. Çılgın hayatını konu alan dizide devlet işlerini genelde amcası yönetip yine onu öldüren ve ülkenin başına imparator olarak geçen amcası Claudius oldu.

Benzer Netflix İçeriği
SPARTACUS (Türkçe Alt Yazı/Türkçe Dublaj ve 4 Sezon)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.