11 Aralık 2019

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

Netflix dizi serilerinden El Chapo dizisi toplamda 3 sezon ve 34 bölümden oluşan Meksika uyuşturucu patronunun hayat hikayesini anlatmaktadır. Dizi Türkçe Dublaj olup Kolombiya, Meksika, ABD arasındaki uyuşturucu ağını ve Joaquin Guzman'ın hayatını anlatmaktadır. Gerçek adı Joaquin Archivaldo Guzman Loera olan Sinaloa Meksika doğumlu ve lakabı El Chapo olarak bilinen uyuşturucu baronu şuan ABD’ye iade edilmiş olup müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Dizide çitftçi bir ailenin oğlu olarak tanıtılıyor. Başlarda Meksika uyuşturucu karteli içinde iş yapan birisi ve patron olmak için çabalayan El Chapo, kendini ispatlamak için Kolombiya uyuşturucu patronu Pablo Escobar ile sevkiyat anlaşması yapar.

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

El Chapo, Sinaloa Karteli yöneticisi olup Meksika’da birçok bölgedeki karteller ile savaşıp ortak bir federasyon kurmak ister. Bu kartellerden en güçlüsü Los Zetas (Los Emes) olup halende Meksika’da etkilidirler. Diğer karteller ise Gulf Cartel, Juarez Cartel, Tijuana Cartel, Beltran-Leyva Cartel’dir. Aşağıdaki logo Los Zetas kartelinin amblemidir.

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

Culiacan şehri Sinaloa kartelinin merkez şehirlerinden biri olup her kartelin kendi bölgelerinde güvenli ev dedikleri korunaklı evleri vardır. Her kartel ve uyuşturucu patronu da kendi bölgelerini yönetir ve buralardan sorumludur.

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

Dizi genelde ABD-Meksika-Kolombiya arasındaki uyuşturucu kaçakçılığını konu alır. Drug Enforcement Administration kısa adı ile DEA, ABD'de uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele eden birim olup amacı uyuşturucu trafiğini Meksika hükümeti ile koordineli şekilde kontrol etmektir.

ABD’ye giren uyuşturucu Meksika üzerinden olduğu için DEA ve Meksika Devleti arasındaki ilişkide dizide konu olmuştur.

El Chapo’nun Meksika ve ABD arasında sekizden fazla yer altı tüneli ve deposu bulunup, uyuşturucu sevkiyatını bu tüneller sayesinden yapmaktadır. Hammaddeyi ise yine Meksika’da tarlalarda üretmektedir.

El Chapo üretim kapasitesini artırmak için Meksika dağlarında büyük bir uyuşturucu üretim tesisi açar ve bunu DEA istemez. Meksika hükümeti ile anlaşarak onu yakalama planı yapar. Uyuşturucu patronlarının en büyük korkusu DEA tarafından yakalanıp Amerika’ya iade kararıdır. Çünkü oradan kaçamayacaklarını bilirler.

Dizide DEA ve Amerikalılar için Gringo terimi çokça kullanılmaktadır.

El Chapo ikinci sefer yakalanır ve Meksika'daki Altiplano Hapishanesine gönderilir. Fakat burada kazdırdığı 1,5 KM tünel sayesinde kaçmayı başarır. Kaçtıktan 6 ay sonra Meksika Devlet güçleri tarafından tekrar yakalanır.

El Chapo Dizisi - Meksika Uyuşturucu Baronunun Hayatı

ABD-Meksika iade anlaşması gereği El Chapo idam edilemez fakat ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir. Dizinin sonunda Meksika Devlet güçleri tarafından El Chapo yakalanıyor ve ABD’ye iade ediliyor. Şuan için El Chapo New York'taki Metropolitan Hapishanesinde tutuluyor. Müebbet hapis cezası ile yargılanıyor.

Burak Avcıoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.