21 Ağustos 2019

Yurtdışı Alışverişi ve UKİM Gümrük'de Bekleyen, Takılan Kargolar

Yurtdışı Alışverişi ve UKİM Gümrük'de Bekleyen, Takılan Kargolar

Yurtdışı alışveriş siteleri olan ve Türkiye'de de çokça kullanılan: Aliexpress, DHgate, Amazon, Gearbest, Banggood gibi yerlerden sipariş verdiğiniz zaman artık eskisi gibi direk PTT ile evinize kadar gelmiyor. İlk olarak tüm ürünlere vergi gelip size gelen posta eğer gümrükten geçtiyse kapıda PTT'ye nakit vergi ödüyorsunuz.

Eğer ürününüz gümrüğe takıldıkya size PTT tarafından bir telgraf geliyor UKİM (Müdürlüğü Uluslararası Kargo İşleme Merkezi) tarafından gönderilen. Adınıza yurtdışından şu takip-barkod numaralı kargo geldiğini ve bekleme süresinin 7 gün olduğunu yazıyor. Eğer yedi iş günü içinde gelinmezse geri iade edileceği belirtiliyor.

UKİM gümrük merkezi İstanbul'da İkitelli Başakşehir'de olup kargoyu almanız için buraya gitmeniz gerekmektedir. Gittiğiniz taktirde kargonuz için ödenmesi gereken vergiyi ödedikten sonra ürününüzü teslim alabilirsiniz.

Ukim İstanbul İletişim Mail: istanbulpostagumruk@ptt.gov.tr

Telefon: (0212) 465 55 19 - İst. Uluslararası Pim PTT

Ulaşım: Gebze-Halkalı Trenle Yenikapı'da inip M1B Metrosu ile kirazlıda inin ve M3 Metrosu ile ikitelli sanayi durağında inerek UKİM'e gidebilirsiniz.

2019'da başlayan yurtdışı siparişler için vergi ödemesi ve gümrük takılma problemlerinden dolayı yukarıdaki sitelerden alışveriş işlemi baya azalacak gibi gözüküyor. Şuan 1 dolarlık basit bir ürüne bile vergi geliyor. Örneğin geçen ay 15 TL kulaklık için 8 TL PTT'ye vergi ödedim.

Gümrüğe Takılma İhtimali Olan Ürünler;
* Akıllı Telefonlar (Xiaomi, iPhone ve benzeri)
* Lüks Saatler (Rolex, Franck Muller ve benzeri) Genelde UKİM'de bekletiliyor.
* Elektronik Cihazlar (Bilgisayar parçaları, Anakart ve benzeri)
* Elektronik Sigara ve Türevleri
* Parfüm
* Tütün ve Alkol Ürünleri
* Elektrikli USB Çakmak (USB Lighter)

* DHgate (www.dhgate.com) Buradaki ürünler genelde gümrükte takılıyor.

* 17Track (www.17track.net/tr) Kargo takip için kullanabilirsiniz.

* AliExpress (www.aliexpress.com) En çok alışveriş yapılan Çin E-Ticaret sitesidir.

Yurtdışı Alışverişi ve UKİM Gümrük'de Bekleyen, Takılan Kargolar

Yurtdışı Alışveriş Deneyimlerim;

* AliExpress, DHGate, Çin veya Amazon’dan kısaca yurtdışın dan Ayakkabı almayınız. Sadece Türkiye’den alınız. Klasik veya Spor ayakkabıların malzeme kalitesi o kadar iyi değildir yurt dışında satılanların.

* AliExpress, DHGate, Çin veya Amazon’dan kısacası yurtdışından Giyim, İç Çamaşır, Çorap gibi ürünler alınmaz. DHGate’den aldığım son giyim ürünü Polo Yaka T-Shirt oldukça kalitesiz geldi. Önemli olan sadece beden değil dışardan gelen ürünler cidden kalitesiz giyim konusunda.

Markalı Giyim ürünlerin çakması aşırı belli oluyor bu yüzden Çin’den almanızı tavsiye etmem. Son olarak Hugo Boss aldım denemek için ve oldukça kötüydü.

Örnek ölçülerde şu şekilde; Asian 2XL (XXL) = USA SIZE M

* Türkiye'de ikinci el alış ve satışlar için; Sahibinden, Dolap (Trendyol), Letgo, Facebook Marketplace kullanabilirsiniz. Instagram'dan satış için profesyonel destek almanız gerekmektedir. İkinci el ürün satışı ile ilgilide şunu söylemeliyim son zamanlarda Facebook Marketplace ve Letgo'nun kullanımı azaldı diyebilirim.

Facebook Marketplace özelliği Facebook hesabınız üzerinden satış yapabildiğiniz bir özellik olup gerekli gereksiz birçok ürüne yasaklı dediği için orijinal ürünlerinizi bile sahteymiş gibi algılayıp sizin satış yapmanızı engelleyebiliyor bu yüzden bu platformu pek kullanmıyorum. Letgo ise son zamanlarda ürün yükleme veya silme esnasında aşırı sunucu çökmesi ve bağlantı hatası yaşandığı için kullanmıyorum. Ayrıca Letgo'da eskiden daha çok satış yapılırdı son zamanlarda aşırı bir düşme söz konusu olduğu için çoğu kullanıcı Dolap uygulamasına geçiş yapmıştır. Ayrıca dolandırıcıda Letgo uygulamasında çok olduğu son zamanlarda söylenmeye başlanmıştır.

Burak AVCI - Update: 14.02.2022

4 yorum:

  1. yeni sistem artık aliexpress alışverişlerini komple bitirir gibime geliyor.

    YanıtlaSil
  2. Dostum olayın farkındayız. Yinede bilmeyen arkadaşları aydınlattığın için teşekkür ederiz. Ancak iş zıvanadan çıktı. Akıl var mantık var elle bu malların tek tek hangisine bakacaksın. Adam konteyner konteyner mal çekiyor trilyonluk 5 -10 - 50 liralık malın peşine dış. Yok be böyle bir dünya işler iyice ne şaçmalaştı

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben kozmetik ürün getirdim takılmış pimden telgraf geldi. Diyor ki yasak ürün.Gumruk beyannamesi verirsen alırsın. Bekleme süresi 7 gün. Bu beyanname bilge kodu ile veriliyormus hadi onu aldım diyelim ceza keserler mo

    YanıtlaSil

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.