18 Ağustos 2019

Sarma Sigara Adıyaman Çelikhan Tütününün Artısı ve Eksisi

Sarma Sigara Adıyaman Çelikhan Tütününün Artısı ve Eksisi

Son sigara zamlarından sonra birçok forum ve sözlük sitelerinde herkesin bahsettiği, diline dolandığı ve almayı düşündüğü uygun fiyatlı Adıyaman Çelikhan Tütünü ile ilgili değerlendirmelerimi yapacağım. Tabii bu değerlendirmeler tüm sarma sigaralar için geçerlidir. Piyasada sarma sigara olarak tüketilen tütün mamülleri genelde Tekel Tütünü ve Adıyaman Tütünü olanlardır.

İlk olarak birçok Nargile ve tütün malzemesi satan yerlerde 20’li sarılmış paket halinde hazırlanmış satışa hazır şeklini bulup alabilirsiniz. Eğer sigaradan vazgeçip tütün içmeye karar verdiyseniz boşuna sigara sarım aleti, Makaron gibi işlerle uğraşmayın 20’li hazır şeklini alıp geçiniz.

* 20’li hazır paketini, Watson marka genelde Makarona sarılmış Adıyaman Çelikhan tütününü Hafif, Orta ve Ağır şeklinde 5-7 TL civarında İstanbul’da bulabilirsiniz. Aynı şekilde Tekel tütünü olarak bilinen ve sarılıp satılan sigaralarda aynı fiyatlardır. Genelde birkaç tütünün harmanı şeklinde yapılıp sarılan katkısız sigaralar diyebiliriz. Sadece normal boyutlarda değil Slim boyutlarda da Makarona sarılıp satılmaktadır. Ben genelde Slim olanları alırdım.

* Sarma sigara terimlerden biraz bahsedecek olursak; Makaron diye tabir edilen aslında hazır ve içi boş sigara kağıdıdır. Tütün Sarma Makinesi ile içerisine tütün doldurulup içime hazır sigara haline getirilir. Genelde sarma sigaralar için satılan yağlı kâğıt, pamuk ve filtre gibi ürünleri ise OCB markası üretmektedir.

* Sarım kalitesi normal sigara kadar tabii ki kaliteli değildir ve içerken kül genelde düşer. Aslında 20 tane almışsınızdır ama 15 adet normal sigaraya anca eşit diyebiliriz. Kül kısmı genelde hep düştüğü için rahat bir içim havası vermez. Tabii satın aldığınız yer iyi bir sarım hizmeti sunuyorsa bu durum farklıdır.

* Sigara içerken ki rahatlık yoktur. Kül düşmesi veya tütünün dökülmesi genelde yaşanır. Çok fazla kalite beklemeyiniz. Kor kısım düşüp elbisenizi ve koltuğu yakabilir.

* Normal sigaraya göre 10 kat fazla Nikotin vardır. Çünkü işlenmemiş tütündür. Eğer sarma sigara içecekseniz mutlaka ağızlık yani sigara filtresi ile içiniz. Sigara filtresinin de genelde paket fiyatı 2-4 TL’dir.

* Kalite çok beklemeyin. Ekonomik olduğu için tercih ediliyor, biraz da mecburi. Sigaranın yerini pek tutmuyor. Yanınızda sigaraları taşımak içinse sigara tabakası almanız gerekmektedir. Örneğin aşağıdaki gibi bir tane Siyah Harley Davidson Metal Sigara Tabakası zamanında satın almıştım.

Siyah Harley Davidson Metal Sigara Tabakası

* Sigaraya göre uzun kalma süresi daha azdır. 20’li paket alıp çok fazla bekletmeyiniz çünkü kurur ve içilmez bir hal alır.

* Genelde birkaç tütün çeşidini harmanlayarak satarlar, direkt saf sarı tütün şeklinde piyasada pek satan yer yoktur. Tütün içecekseniz en iyisi kaliteli tütünlerden alıp kendiniz sararak içmektir.

* Normal sigaraya göre bence tek artısı kimyasal katkı maddeleri yoktur. Sarma sigaralar işlenmemiş tütün olduğu için Nikotin oranı normal sigara göre 10 kat fazladır fakat içinde diğer katkı maddeleri ve kimyasallar yoktur.

Sonuç olarak kaliteli bir içim istiyorsanız normal fabrikasyon sigara tam size göre. Çünkü sarma sigaralardan bunu çok beklemeyiniz. Fakat ekonomik gerekçelerden dolayı tercih edilebilir. Eğer illaki sarma sigara içecekseniz kaliteli tütün alarak kendiniz sarıp içmeniz gerekmektedir.

Burak Avcıoğlu - Update: 04.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.