5 Ocak 2019

Dünya'da Diğer İnsanlara Oranla Ne Kadar Zenginsiniz: Global Rich List

Dünya'da Diğer İnsanlara Oranla Ne Kadar Zenginsiniz: Global Rich List

Dünya'da diğer insanlara oranla ne kadar zengin olduğunuzu öğrenmek için Global Rich List (globalrichlist.com) sitesine girerek Yıllık maaşınızı (12 Aylık Net Kazanç, Income) girebilir ve kaçıncı olduğunuzu görebilirsiniz.

Dünyada kaçıncı gelir düzeyinde olduğunuzu ve kaçlık dilim içerisinde olduğunuzu söyleyen site aynı zamanda en fakir ülke olan Gana'daki bir çalışana oranla ne kadar kazandığınız ve kaç yıl çalışarak size yetişebileceğini hesaplamaktadır.

Başka bir hesaplama ise sizin 1 yıllık çalışmadaki kazancınız örneğin Zimbabwe'de çalışan bir kişiye göre 89 yıl çalışması gerekiyor. Diğer bir örnekse sizin 45 saniyede bir kutu kola içmeniz için harcamanız gereken zamanı Endonezyalı bir çalışan 2 saat harcaması gerekir veya maaşınızın Kırgızistan'da 397 doktorun maaşına denk gelmesi gibi karşılaştırmalar yapar.


Siteye girip ülkenizi seçtikten sonra ona bağlı para birimi de otomatik çıkmaktadır. Buna bağlı olarak para birimleri arasındaki kur site tarafından hesaplanarak bir sıralama çıkarılıyor. Çok yüksek bir sayı girildiğinde "warren buffett, is that you?" diye soru ile de karşılaşabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 01.03.2021