5 Ocak 2019

2019 Global Ekonomik Durgunluk veya Resesyon Belirtileri

2019 Global Ekonomik Durgunluk veya Resesyon Belirtileri

2019 Ekonomik durgunluk veya ekonomik terimle resesyon belirtilerini sizlerle paylaşacağım. Ekonomik kriz kelimesini kullanmama sebebim kriz sözcüğünün ekonomistlerin de belirttiği gibi tamamen ekonomik faaliyetlerin durması, 2001'deki gibi bankaların çökmesi durumlarıdır.

Dolar kurunun 2018'de 7 Lirayı görmesi ile birlikte birçok sektörde başta İnşaat olmak üzere ekonomik durgunluğun belirtileri göreceli şekilde hissedilmeye başladı. 2019 Krizi aslında yerel değil global bir kriz diyebiliriz. Özellikle Türkiye gibi ülkeler dışarıdan sıcak para ve ucuz kredi ile çarkı çevirdiği için bu kredibilite sağlanmadığı zaman ekonomik durgunluk hemen kendini gösterebiliyor. Bu gibi ekonomik krizlerden az yara almak için yerli üretime önem vermeyi her ekonomist söyler. Belli ürün ve giderlerde (Gıda, Temel Sanayi ve benzeri) yerli üretim, resesyonun etkisini daha da azaltacaktır.

Birçok market, süpermarket de ürünlere gelen zamlar, sık aralıklar ile etiket fiyatlarının değişmesi, bazı ürünlerde fiyatlar sabit kalsa da paketlerin gramajını düşürmek suretiyle gizli bir zam var. Meyve, Sebze ve birçok Gıda ürününde bu yansımayı görebilirsiniz. Gıda sektörüne yansımasını bu şekilde görebilirsiniz.

31 Mart yerel seçimler sonrası dolar kurunun 6 lira ve üzerine yükseleceğini birçok ekonomist söylüyor, seçimler sonrası belki ekonomik şartlar daha da zorlaşabileceğini dile getirseler de hükumet bunlar için gerekli önlemleri alıyor.

2019 Mart itibarıyla konut satışları daha da düşebilir ve ev satışlarındaki fiyatlar inebilir. Bankaların kredi maliyetlerinden dolayı konut satışları için Sözleşme-Senet ile konut satan butik kobi firmalarda son zamanlarda kendini göstermeye başladı. Siz bu firmaya bir katılım bedeli (Konut maliyeti üzerindeki firmanın kazanacağı kar payı) vermek suretiyle murabba şeklinde ödeme yapar ve gayrimenkul sahibi olursunuz.

Özetle 2019 yılı global etkiler nedeniyle ekonomik olarak kolay bir yıl olmayacak gibidir.

Burak AVCI - Update: 07.03.2021