16 Ocak 2019

Web Servisleri SOAP ve REST Örnekleri

Web Servisleri SOAP ve REST Örnekleri

Web servis otomasyonu veya Manüel servis test etme mantığını öğrenmek için evde çalışabileceğiniz SOAP ve REST servisler için sizlere kaynak adresler paylaşacağım. Öncelikle Servis testleri için kullanacağınız Tool önerisinde bulunmam gerekirse; SoapUI Open Source veya Postman araçlarını önerebilirim. İkisi de ücretsiz programlardır.

SoapUI Open Source ile kendi bilgisayarınızda indirip Soap ve Rest servisini Free olarak çalışabilirsiniz. Piyasada da servis testi için Smart Bear'ın ürünleri genelde tercih edilir. Bu araçlar ile birden fazla Test ortamı için servis projesi oluşturabilir ve belli Request kalıplarınızı saklayabilirsiniz. Bu sayede aynı servis Test Case'i defalarca koşabilirsiniz.

1) SOAP Servisi
İnternet üzerinde SOAP örnek ve çalışan servis pek olmadığı için bir örnek paylaşacağım.

WS SOAP: BLZService - Thomas Bayer
WS Link: http://www.thomas-bayer.com/axis2/services/BLZService?wsdl

GetBank blz Codes;
10000000
38070059
50090500
57391800

2) REST Servisleri
Örnek REST (RESTful API) servislerini https://restcountries.eu REST COUNTRIES adresinden bulabilirsiniz.

Github: https://github.com/apilayer/restcountries
Country: https://restcountries.eu/rest/v2/all
Europe: https://restcountries.eu/rest/v2/region/europe

REST servisi üzerine örnek çok olup data tipi JSON'dır. Rest Test Mocking olarak arattığınız zaman SOAP UI'da bununla ilgili videolu içeriklere ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda ilk paragrafta paylaştığım araçlar ile servis sanallaştırma (Mocking) işlemi yapabilir ve Response oluşturarak farklı servis test case'leri çıkarabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 22.06.2022