13 Nisan 2018

Mobil Bankacılık Uygulaması Test Otomasyon Çalışması - Proof of Concept

Mobil Bankacılık Uygulaması Test Otomasyon Çalışması - Proof of Concept

Mobil test otomasyonu son zamanların popüler konusu olup birçok mobil uygulamanın Regresyon testleri Appium Free Framework ile otomatize edilmeye çalışılmaktadır. Senaryo karmaşıklığı ve Test Datası değişkenliği de göz önüne alındığında daha Enterprise bir Mobil Otomasyon çözümünün verimli olduğunu görmekteyiz.

Bunu daha iyi anlatabilmek için örnek bir Mobil bankacılık uygulaması üzerinden SILK Mobile Framework kullanarak Keyword Driven Test konsepti ile hazırladığım bir Proof of Concept(PoC) paylaşacağım.

Senaryo adımlarından bahsedecek olursak;
Senaryo Production ortamında yapılmış olup Test Datasının değişkenliği göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Hem Android hemde iOS cihazlar için Senaryo çalışmaktadır.

Mobil Bankacılık Uygulaması Test Otomasyon Çalışması - Proof of Concept

1) Telefon’daki Tüm açık uygulamalar kapatılır ve Mobil uygulama başlatılır.

2) Kullanıcı girişi yapılır Mobil şifre ile. (Mobile Klavye deaktif olarak şifre girmektedir.)

3) Uygulamanın Ana Menüsün den Para transferleri sekmesi seçilir ve Başka Hesaba Havale/EFT ekranına girilir.

4) Ödeme aracından tutarı en yüksek ve sıfırdan büyük Vadesiz hesabı seçer. Burada Vadesiz hesap sayısının ve kullanılabilir bakiye (Para) miktarının (Datasının) önemi yoktur. Hep değişebilir en yüksek bakiyeye sahip olan hesap otomatik seçilecektir. Ayrıca ekranın altında kalacak şekilde 10 ve daha fazla hesap varsa Swipe yaparak ekran taranır ve yine en büyük Para miktarına sahip hesap otomatik seçilir.

5) Hesap No seçeneği seçilir, Ekranda ilgili bankayı seçer ve hesap numarasını ve Açıklamasını girer.

6) Gönderilecek Tutar, seçilen hesabın kullanılabilir bakiyesinin %10’u kadar girilir. Burada Yüzde miktarı değişebilir, İlgili Keyword buna göre kodlanmıştır. İstenirse %15 veya %30 girilebilir.

7) Devam ve Onay butonlarına basılarak ilerlenir.

8) Akıllı Şifre Mesaj olarak gelir ve bu mesaj otomatik olarak Şifre bölümüne girilir. Eğer otomatik olarak girilmezse cihazın mesaj kutusuna girerek gelen mesajdan şifre alınır ve uygulamaya geri dönülerek şifre girilir.

9) İşleminiz başarıyla gerçekleşmiştir. yazısı kontrol edilir ve Senaryo tamamlanır.

Burak AVCI