23 Nisan 2016

Domain Nasıl Alınır ve Türkiye'deki Domain Pazarının Geleceği

Domain Nasıl Alınır ve Türkiye'deki Domain Pazarının Geleceği

Uzun zamandır planladığım, Domain alma stratejisi ve Türkiye'deki Domain pazarının ileriye dönük nereye gidebileceği hakkında detaylı bir yazı hazırlamaya sonunda karar verdim. Domain veya Türkçe ismi ile Alan adları piyasası hem Dünya hemde Türkiye'de önemli İnternet pazarlarından biridir. Özellikle ICANN'ın Dünya üzerindeki çalışmaları ile birlikte ICANN Onaylı(Accredited) Domain şirketleri piyasada Domain alırken daha çok tercih ediliyor.

Aynı durum Türkiye içinde geçerli. ICANN onaylı 7 Türk firmasından iç pazar genelde 2-3 firmaya ait. Tabi Dünyadaki teknolojik gelişmeler, vizyon, Siber tehditler ve güvenliğin daha önemli olması ile birlikte Domain alımı konusunda stratejimi son zamanlarda değiştirdim. Domain alırken uyguladığım politikayı sizlerle paylaşacağım.

Türkiye'de Domain alırken ilk olarak dikkat edeceğimiz husus alacağımız alan adının .TR uzantılı olup olmadığıdır. Eğer ki .TR uzantılı bir alan adı alacaksanız bunun tek temsilcisi olan NIC.TR'den almanız gerekmektedir. Başka bir aracı şirket tarafından almanıza gerek yoktur çünkü o firmalarda üzerine komisyon koyarak ODTÜ üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirmektedir. Günün sonunda .TR uzantısının sahibi NIC.TR olduğu için ondan başka bir kurum ".TR" ülke alan adı üzerinde bir sahipliği söz konusu değildir.

Bunu dışında gTLD dediğimiz Genel üst düzey alan adları ise herkesin alabileceği (com, net, org, biz, info gibi) uzantılar dır. Bu uzantıları almak içinse artık Türk firmalarını pek öneremiyorum. İşte Domain alırken kriterler nelerdir ve Türk firmaları neden önerilmiyor, listeleyecek olursak;

1) Domain kayıt firmalarında bakılan en önemli özelliklerden biri ICANN onaylı kurum olmasıdır. ICANN onayı almak oldukça zor bir işlem olduğu için bu onayı alan şirketlerin daha kurumsal olduğunu düşünebiliriz.

2) ICANN onaylı Türk firmalarının çalışan sayısının az olması ve vizyonun dar olması hem güvenlik hemde stabilize açısından ileriye dönük zayıf olmasını gösterebilir. Bu yüzden Türkçe hizmet veren yabancı şirketler ileriye dönük tercih edilebilir.

3) Dünyaca ünle Domain kayıt firmaları Türkçe hizmet vermeye başladığında (Örnek: GoDaddy) iç pazar bu gibi firmalara kayacaktır.

4) Kayıtçı firmada aranan başka önemli özellik; DNS yönlendirme konusunda sorunsuz ve stabilize olmalıdır. Bir başka önemli özellikte müşteriye sunulan DNS yönetim panelinin iyi olmasıdır. Tabi ödeme kanalları ve Domain takip sistemininde başarılı olması gerekir. DNS yönetim panelinden bahsettiğim MX, NS, A, TXT, SRV, CNAME gibi kayıt yönetimlerinin firma arayüzünde sorunsuz ve profesyonel bir şekilde yönetilmesidir.

5) Özellikle DNS güvenliği ve kredi kartı ile ödeme güvenliği son zamanlarda daha da önem kazandı. 14 Aralık 2015 NIC.TR yavaşlamasından sonra şunu gördük ki Domain kayıt ettiğiniz yerde önemlidir. Bu kayıt firmasında olabilecek bir güvenlik zafiyeti sizin Name Server ve Mail Sunucularınızı etkiyecek ve çevrim dışı kalmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden alan adı alınan yerin çok profesyonel, uluslar arası ve kendini her zaman geliştiren bir firma olması gerekmektedir.

6) Türkiye'deki Hosting firmalarının Domain kayıt işine soyunması. Buda çok tavsiye ettiğim bir durum değildir. Önce Türk firmalarının Hosting işini tam yapmalarını tavsiye ederim sonra Domain kayıt üzerinde ciddi bir çalışma ve yatırım yapacaklarsa bu işe girmelerini öneririm.

7) Domain firmalarını incelerken o firmaların Linkedin sayfalarına ve çalışan sayısına mutlaka bakın. Zaten ilgili sayfa şirketin kurumsallığını size gösterecektir.

Günün sonunda .TR dışında gTLD dediğimiz Genel üst düzey alan adları alacaksanız aşağıdaki firmaları takip etmenizi önerebilirim, Ayrıca fiyat olarak da Türkiye ile hemen hemen aynı olduğu için birçok Domain alan Türk vatandaşı uzun vadede bu kuruluşlara yönlenecektir.

1) GoDaddy Türkiye
Telefon: 0850 766 14 90
GoDaddy'nin Türkiye'de ofisi yoktur, ofisleri Avrupa'dadır.
Paylaşımlı(Shared) Hostingleri Hollanda'da
Dedicated ve Sanal Sunucu hizmetleri Amerika üzerinden vermektedir.
Başka Register'dan GoDaddy'ye Domain taşıma süresi 5-7 gün içerisinde olur.

2) Network Solutions
1979 yılında kurulan Dünyaca ünlü Domain kayıt servisidir. Birçok Genel üst düzey alan adının sahipliğini yapmıştır.

Geçerliliği Rafa Kalkan Kurumlar
* Google Domain Servisi
* NameCheap
* 1&1 (Almanya)

* Türkiye'de ICANN Accredited Registrars olarak birkaç kurum vardır. Fakat bu kurumların çoğu kendini yenileyemedi veya yabancılara nazaran geri kaldılar. Bu Türk firmaları: Turhost(Aerotek Bilişim), Alantron, Atak Domain, İsimtescil(Kayyum Atandı), NicProxy(Nics Telekomünikasyon) olup buralardan Domain almanızı pek önermiyorum.

* Türkiye'den bir Domain Registrar ile çalışmak istiyorsanız IHS Telekom firmasını önerebilirim. ICANN Accredited onaylı başkada firma yok zaten. ICANN Accredited onayı olmayan kurumları zaten hiç önermiyorum.

Domain Uzantıları ve Önemli Adresler

www.nic.tr  ODTÜ bünyesinde barınan .TR yani Türkiye'nin domain uzantısının sahibi ve kayıt servisidir.

www.nic.ir İRAN ".IR" ülke uzantısı kayıt servisi.

www.nic.ru Rusya ".RU" ülke uzantısı kayıt servisi.

www.nic.br Brezilya ".BR" ülke uzantısı kayıt servisi.

ICANN Istanbul Ofisi
Hakki Yeten Cad. Selenium Plaza No:10/C K:10 34349 Fulya/Beşiktaş, Istanbul
Telefon: (0212) 999 6222
ICANN'de çalışmış olan eski Türk mühendis: Mehmet Akcin

Verisign
(.com, .net, .tv, .name, .cc) gTLD gibi üst domain uzantılarının tahsis yeridir.
Ortak Şirket: Network Solutions

Public Domain Registry: www.publicdomainregistry.com

.ORG Domain Register: www.pir.org

.INFO Domain Register: www.info.info

.XYZ Domain Register: www.gen.xyz

Yandex.Domain: Şuan için Domain kayıt özelliği yok. Sadece bir kayıt firmasından aldığınız domain adresinin DNS ayarlarını Yandex'e yönlendirerek DNS ayarlarınızı Yandex üzerinden yapabiliyorsunuz. (kurum.yandex.com.tr)

Kaynakça
Generic Top Level Domain (gTLDs)

Country Code Top Level Domain (ccTLD)

www.icann.org ICANN Accredited Registrars

Top Level Domain (TLD)

International Assets Holding Corporation (IAHC)

Asian Domain Name Dispute Resolution Center (ADNDRC)

InterNIC: Network Information Center (NIC) En üst seviye alan adlarının yönetimini yapan organizasyon.

Burak AVCI