1 Mayıs 2016

İzmir'de Gayrimenkul Yatırımı Nereye Yapılmalı

İzmir'de Gayrimenkul Yatırımı Nereye Yapılmalı

Dünya kenti olan İstanbul nüfusunun 20 milyona dayanması ve özellikle Avrupa yakasında metrekare başına yaşanacak alanın daralması ile birlikte birçok kişi tarafından İzmir şehri, İstanbul'dan sonra düşünülen en çok metropol kentlerden biridir.

İstanbul'un yoğun yaşam temposundan yorulan ve maddi gelir olarak kendini garantilemiş birçok aile İzmir'i artık bir yıldız olarak görmeye başladı. Körfezin etrafı en önemli alanlardan biri olup buradaki metro ağı gayrimenkul sektörüne ve fiyatlara büyük ölçüde yön vermektedir. Yazın özellikle deniz kültürüne ulaşabilme konusunda İzmir çok avantajlı. Bornova'da oturan veya yaşayan öğrenci kesim bile haftada bir bu kültürü yaşayabiliyor.

İzmir'de bulunduğum 5 aylık süre zarfında bazı ilçeleri gözlemledim. Özellikle İzmir Metrosu üzerindeki bazı ilçeler ileriye dönük yatırım vadediyor. Şu an için son metro durağı Fahrettin Altay olup Narlıdere ve ilerisi için metrosunun uzatılması gündemde. İzmir ilçeleri ve gözde semtleri hakkında kısaca bahsedecek olursak;

Karşıyaka, Bostanlı Mahallesi: İzmir'in en gözde yerlerinden biridir. Özellikle Bostanlının sınıfsal durumu ve yapılaşması bakımından ev fiyatları oldukça yüksek. Alsancak'a vapur ile sadece geçilebiliyor. İlerisi için tüplü geçiş mümkün olur mu bilmiyorum fakat olursa Alsancak ve Karşıyaka arasına kurulacak bağ ile buradaki gayrimenkul fiyatları daha da artacaktır. Karşıyaka, hem İzmir'in ana kalabalığından uzak hem de Alsancak'a 20 dakika vapur mesafesi ile yakın. Zaten iki göze ilçesinden biri.

Alsancak: İzmir'in ikinci popüler mahallesi olup Konak ilçesine bağlıdır. Direkt metro bağlantısı olmayan ve belli bir sınıfın barındığı, Çankaya ve Konak'tan yürüyerek geline bilinen bir semttir. Kıbrıs Şehitler Caddesi buranın en gözde caddesi olup İstanbul'daki bağdat caddesine benzetiyorlar. Buradaki gayrimenkul fiyatları Karşıyaka ile hemen hemen aynı olup oldukça yüksektir.

Konak: Hem İzmir belediyesinin bulunduğu hem de İzmir'in merkezi olarak bilinen Konak genelde iş merkezlerinin olduğu bir ilçedir. Konak'da ileriye dönük yerleşme amaçlı ev alıp burada yaşama düşüncesini pek tavsiye etmem. Fakat iş sahası veya dükkan kiralama konusunda yatırım amaçlı bir gayrimenkul düşünüyorsanız Konak'ı merkezinize alabilirsiniz. Çünkü Konak İstanbul'un Kadıköy'ü diyebiliriz. Sessizlik bu ilçede bulmanız zor bu yüzden oturma amaçlı düşünmemenizi tavsiye ederim. Tabii Konak merkezi dışında birçok mahalle ve semt var; Güzelyalı, Alsancak gibi. Buraları da incelemenizi tavsiye derim. Fakat Konak merkez tamamen iş sahası ve dükkanların olduğu bir yerdir bunu da unutmayın.

Fahrettin Altay: İzmir'in ileri ye dönük İstanbul'daki Pendik ilçesi diyebiliriz. İzmir Metrosunun başlangıç noktası olan bu ilçe sosyal bakımdan çok gelişmiş bir yer değil. Hatta ilçedeki en önemli avantaj ne derseniz sadece Metro derim. Bu yüzden ev fiyatları başka ilçelere nazaran burada düşük olabilir. Buradaki nezih semtleri araştırıp ileri ye dönük bir yatırım belki düşünülebilir.

Bornova: İzmir'in öğrenci kenti olarak bilinir. Ege Üniversitesine yakınlığından dolayı öğrencilerin yoğun olduğu bir ilçedir. Fahrettin Altay'dan metro ile yarım saat sürmektedir. Buradaki binalar genelde eski olup uygun fiyata 2+1, 3+1 ev alınarak ileri ye dönük kentsel dönüşüm projeleri ile bu ilçe yatırım için düşünülebilir. Konak'dan sonra burası da oldukça hareketli bir ilçedir, Sessiz ve sakin bir yer arayan için Bornova pek tercih edilmiyor.

Balçova: İzmir metrosunun Narlıdere İstikham'a kadar uzaması planlanıyor. Balçova hem sakinlik hem de Agora alışveriş merkezinin bulunduğu bir ilçe. Metro durağına yakın semtler burada ileri ye dönük yerleşme amaçlı düşünülebilir. Hem İzmir'in yoğunluğundan uzak hem de İzmir'in merkezine 20 dakika uzaklıkta.

Güzelbahçe: İzmir'in balıkçı köyü olarak bilinen bu ilçesi balık restoranları ile ünlüdür. Ulaşım ise metroya kadar İzmir şehir içi ESHOT otobüsleri ile sağlanmaktadır. İstanbul'daki İETT ile aynıdır. Özellikle villaları ile ünlü olan bu ilçede hem yerleşik halk hem de sakinlik bakımından oldukça gözde bir ilçe. Özellikle Maltepe Mahallesi en gözde semtlerinden biri. Hem şehrin kalabalığından uzak hem de Konak'a ulaşım ortalama 40 dakika. Yine Urla ve Deniz kültürüne diğer ilçelere nazaran buradan ulaşım daha kolay.

Narlıdere: Askeri birliklerin yoğun olduğu bu bölge özellikle İstihkam birliğinin adı ile anılır. Yerleşim amaçlı Balçova ve Güzelbahçe varken burasını pek uygun görmüyorum. İleri ye dönük sosyal ve kültürel gelişmişlik bakımından bu bölge pek gelecek vaat etmiyor.

Urla: Daha çok yazlıkçıların gözde yeri olan ilçedir. Merkezinde daha çok emekli kesim olan bu kentte İstanbul'da yaşayıp yazlık almak isteyenlerin araştırdığı yerlerdendir. Çeşme ve Plajlara yakınlığından dolayı çok tercih edilmektedir. Urla'da yaşayan kişiler Konak, Alsancak, Karşıyaka taraflarını pek düşünmez daha çok Urla merkez ve Çeşme tarafları için bu yeri seçmişlerdir.

Burak AVCI - Update: 21.12.2020