7 Ağustos 2015

Blogger SEO Ayarları ve Link Yapılarını Düzenleme

Blogger SEO Ayarları, Blogger Ayarları, Blogger SEO 2015

Google'ın Blog altyapılı sistemi Blogger'ı daha verimli kullanabilmek ve aramalarda yukarıdaki çıkabilmesi için bazı SEO ayarlarını bu başlıkta paylaşacağım.

1) Blogger'da yayın başlığı çok önemlidir. Yayın başlığı hazırlarken "-" işareti çok kullanmamaya özen gösterin. Şablon'da  HTML'yi Düzenle kısmından aşağıdaki kodu bulun.
<title><data:blog.pageTitle/></title>
Aşağıdaki kod ile değiştin.
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title></b:if>

2) Yazı yayınlarken Etiketler kısmını mutlaka kullanın. Konu ile alakalı tek kelimelik etiketler seçin. Kalıcı Bağlantı kısmını ise kendiniz oluşturun. Örnek olarak domain/tarih/konu-anahtar-kelime.html olarak düzenleyin. Kalıcı bağlantılardan tarih kısmını şuan için kaldıramıyoruz, Wordpress'deki gibi ayarlanabilme olursa güzel olacak. Arama Açıklaması kısmına ise konu hakkında bir cümle veya anahtar kelimelerinizi yazabilirsiniz.

Kalıcı bağlantılar için bir başka ipucu ise ben genelde İngilizce kelimeler kullanıyorum ve anahtar kelime olarak 3 kelimeyi geçmemesine özen gösteriyorum. Sizde bu şekilde yapabilirsiniz veya kelimeyi geçmeyen kalıcı bağlantılar oluşturabilirsiniz. Bunu mutlaka yapın ve otomatik olarak vermesine izin vermeyin.

3) Yazılarda Konum kısmı ekleyebilirsiniz. Lokal aramalarda bu özellik işinize yarayacaktır. Yayın paylaşırken Konum seçebilirsiniz. Yayınlarda seçtiğiniz konumun gözükmesi için Yerleşimdeki Blog Kayıtları (Düzenle) kısmına gelin. Yer kısmını aktif edin. Yer ismini değiştirip Lokasyon da yapabilirsiniz.

blogger seo, seo ayarları, blogger link kısaltma

4) Blogger yayınlarınızda eklediğiniz resimlerin üzerine gelip Özellikler diyerek Title ve Alt etiketlerini doldurun.

blogger seo, seo ayarları, blogger link kısaltma

5) Blogger Ayarlar kısmında Başlık, Açıklama mutlaka yazın. Gizlilik kısmındaki iki seçenekte Evet olsun. Blog Okuyucuları herkese açık olsun. Yorumlara açık olsun ve yerleşik seçin. Yorum yazmayı asla kapatmayın. Arama Tercihleri kısmındaki Açıklama kısmına siteyi açıklayacak bir cümle yazın.

6) Siteniz için anahtar kelimeli özel link yapmak için Özel Yönlendirmeler kısmını kullanın.

7) Blogger meta taglarını Şablon'dan HTML'yi Düzenle kısmına gelin. head etiketleri arasına koyabilirsiniz.
<meta content='AÇIKLAMA' name='description'/>
<meta content='ANAHTAR KELİMELER' name='keywords'/>
<b:include data=”blog” name=”all-head-content” /> kodunun altına META kodları ekleyin.

8) Yazıların sonuna mutlaka Yazar Profilini Yayının Altında Göster seçeneği etkin olsun. Yerleşimdeki Blog Kayıtları (Düzenle) kısmından aktif edebilirsiniz.

9) Önemli linkler dışında sitenizden dışarıya link vermeyin. Kaynak olarak Vikipedi, Wikipedia, Google Ağları, Sosyal Medya linkleri dışında sadece link adresini yazı olarak paylaşıp alt çizgi ile adresi belirtiniz, dışarıya gereksiz link yönlendirmesi yapmayın. Hatta Text link olarak kalması en iyisi olacaktır.

10) Google'dan ceza (Sandbox) almış mısınız kontrol etmek için site:burakavci.com.tr ve info:burakavci.com.tr olarak Google'da aratarak öğrenebilirsiniz. Google'ın 31 Mart 2017 genel güncellemesinden sonra birçok site etkilenmiştir. Konular arası artık link vermeyiniz.