8 Ağustos 2015

ALES 2015 Sonbahar Dönemi Başvurusu ve Sınav Tarihi

ALES 2015 Başvuru ve Sınav Tarihleri

Yüksek lisans eğitimi yapmak isteyen Lisans mezunlarının gireceği (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş SınavıALES 2015 Sonbahar Dönemi başvuru ve sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. Özellikle Tezli yüksek lisans yapmak isteyen kişiler için önemli olan ALES'in başvuru tarihleri 01.10.2015 - 14.10.2015 arasında gerçekleşecektir.

ALES 2015 sonbahar dönemi sınav tarihi ise 22 Kasım 2015'de olacaktır. Sınav ücreti 70 TL'dir. Tezli veya Tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt için ALES puanı birçok üniversitede aranmaktadır. ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olur.

Sınava başvurmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna başvuru tarihleri içinde ÖSYM'nin İnternet adresinden ulaşabileceklerdir. Kılavuz dağıtımı yapılmayacaktır. Kılavuzda; başvuru, sınav, değerlendirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

ALES'e Başvuru Süreci
2015 ALES Sonbahar Dönemi Kılavuzlar kısmından tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer daha önceden ÖSYM şifresi aldıysanız ais.osym.gov.tr sitesinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. ÖSYM Şifresi olmayanlar ise Aday Başvuru Formunun çıktısını alıp doldurarak, nüfus cüzdanı belgesi ile Başvuru Merkezlerine gidip kayıt olmaları gerekir. Kayıt işleminden sonra ÖSYM şifreniz verilecektir. Bu şifre ile ais.osym.gov.tr sitesine girip başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

ALES’te Başarılı Olabilmek için En Az Kaç Puan Almak Gerekli?
ÖSYM’nin yayınladığı ALES başvuru kılavuzuna göre, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınav sonuçları kullanacak. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir.

ALES Kaç Sorudan Oluşur ve Kapsamı Nedir?
ALES’te sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test var (Sayısal 1 ve Sayısal 2) sözel bölümünden de 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel 1 ve Sözel 2) olarak. Adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda 120 soru cevaplandırmış olacaklar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri de cevaplandırabilecek.