14 Şubat 2014

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

İnternet üzerindeki kısıtlamaların artması ile birlikte birçok site engellemesine ve erişim kısıtlaması karşı olarak DNS değiştirme işlemi olarak bildiğimiz Google DNS çözümleri bile artık günümüzde yetersiz kalabiliyor. Herkes mutlaka (8.8.8.8 - 8.8.4.4) DNS adresini kullanmıştır. Fakat yeni gelen İnternet filtrelemeleri sayesinde DNS değiştirmek veya Proxy kullanmak artık çok etkili olmuyor.

Son zamanlarda herkesin dilinde VPN yani sanal özel ağ kurulumu ve bu uygulamaların kullanması gündemde. Bu hizmet sayesinde filtreleme duvarını aşarak internet hizmetini daha hızlı ve sansürsüz kullanılması sağlanıyor. Fakat özel bir VPN hizmeti almak, Sonra Putty gibi üst düzey teknik bilgi isteyen araçlar ile bu özel VPN protokolünü yönetmek ve kullanmak normal internet kullanıcılarının yapacağı bir iş değildir. Tamamıyla teknik bilgi isteyen bir süreçtir.

Özel VPN hizmeti yerine Tarayıcı tabanlı Google Chrome için kolaylıkla kuracağımız ufak bir eklenti ile bu VPN hizmetini ve çözümünü çok rahat şekilde sağlayabiliyoruz. ZenMate adlı bu eklenti Chrome üzerinde çalışan bir VPN çözümü olarak tarif edebiliriz.

ZenMate VPN Kurulumu
Kurulumu ve kullanımı çok basittir. zenmate resmi adresine giriyoruz. Siteye girdikten sonra Add ZenMate! Butonuna tıklıyoruz. Çıkan pencerede Ekle diyoruz, sonraki çıkan sayfaya E-posta adresinizi yazın ve Get secured now deyin. Daha sonra aşağıdaki gibi bir panel gelecektir. Change diyerek bir şifre girin.

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

Şifreyi girdikten sonra kurulumu tamamlamak için Got it! butonuna basarak kurulumu bitiriyoruz. Google Chrome tarayıcımızın sağ köşesinde kalkan şeklinde eklentiyi göreceksiniz. Eklenti yeşil renkte ise çalışıyor demektir. ON-OFF butonu bulunmaktadır. İstediğiniz zaman deaktif edip kullanmaya bilirsiniz. Oldukça hızlı ve basit bir çözümdür ZenMate.

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

Kullanımı basit ve sürekli kendini geliştiren bu ufak eklenti sayesinde İnternet hızına uygulanan filtreyi baypas edebiliyorsunuz.

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

Diğer VPN Çözümleri

1) New IP Now: www.newipnow.com adresi üzerinden gitmek istediğiniz siteye başka IP adresler üzerinden bağlanabilirsiniz.

2) Spotflux Free VPN: Ücretsiz VPN hizmetidir.

3) Tor Browser: Tarayıcı tabanlı VPN hizmeti olan bir programdır.

4) TunnelBear: Aylık 500 MB sınırı olan ücretsiz VPN hizmetidir.

5) CyberGhost VPN: Ücretsiz VPN hizmetidir. cyberghostvpn.com sitesi üzerinden ücretsiz masaüstü VPN hizmetinden yararlanabilirsiniz. Üyelik açıp programı kullanmanız yeterlidir.

6) PureVPN: Kaliteli VPN hizmeti sunan ve Google Chrome eklentisi olan yazılımdır.

7) Programsız çözüm olarak DNS kullanabilirsiniz. Google ve Yandex DNS hizmetleri oldukça kalitelidir. (dns.yandex.com) (77.88.8.8 - 77.88.8.1)

8) Hem mobil hem de Desktop için kullanılan Speedify (speedify.com) VPN uygulamaları arasında en çok kullanılanlar arasındadır.

9) ZenMate benzeri başka bir tarayıcı tabanlı ücretsiz VPN hizmeti olan Touch VPN (Publisher: touchvpn.net) uygulamasını Google Chrome tarayıcınıza eklenti olarak ekleyebilirsiniz.

VPN programınız hata veriyorsa gelende birkaç VPN kullandığınız için olabilir. Özellikle hem ZenMate hem de CyberGhost kullanırken problem yaşayabilirsiniz. Benim önerim ZenMate eklentisini tamamen kaldırmanız, sadece Yandex DNS ve CyberGhost kullanmanızı öneririm.

Sansüre Karşı Tarayıcı Tabanlı Kolay VPN Çözümü: ZenMate ve Diğer VPN Çözümleri

Hatayı düzeltmek için Chrome Ayarlardan Gelişmiş Ayarlar kısmına gelin. Proxy ayarlarını değiştir kısmından Yerel Ağ Ayarları sekmesini açın. Ara sunucu altındaki Yerel ağınız için bir Proxy kullanın seçeneğini kaldırıp Tamam demeniz yeterlidir.

Burak AVCI - Update: 04.01.2021