17 Şubat 2014

Disk Temizleme, CCleaner Kullanımı ve Windows'taki Gereksiz Dosyalardan Kurtulmak

Disk Temizleme Windows 7

Disk alanı ve Disk Temizleme kullanımı, bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasına, sabit diskinizdeki gereksiz dosyaları silmemizi sağlar. Bu geçici dosyalar, Geri Dönüşüm Kutusunu boşaltır, temizler.

1) Start düğmesine tıklayın Search kutusuna Disk Cleanup(Disk Temizleme) yazın ve tıklayın. Disk temizleme aracı bilgisayarınızdaki diski inceleyip çözümleme yaptıktan sonra aşağıdaki adımları izleyin.

2) Files to delete listesinde, temizlemek istediğiniz kısımları seçebilirsiniz. Ben hepsini seçmenizi öneriyorum. Seçtikten sonra OK demeniz yeterlidir. Kalıcı olarak hepsini silmek için çıkan uyarı ekranında Delete Files diyerek silme işlemini başlatabilirsiniz.

Disk Temizleme Windows 7

Ek olarak sistem dosyalarını temizlemek için Diğer Seçeneklerden Sistem Geri Yükleme ve Gölge Kopyalar Temizle diyerek gereksiz dosyaları da silebilirsiniz.

Windows'da Gereksiz Dosyalardan Kurtulmak;

1) Programlar ve Özellikler (Control Panel\Programs\Programs and Features) kısmından kullanmadığınız programları Uninstall diyerek kaldırabilirsiniz. Sildikten sonra programın Program Files ve Program Files (x86) klasörü içinde dosyası kaldıysa bunu da manüel silmeniz gerekir.

2) Programı kaldırdıktan sonra programa ait Belgeler klasörü varsa (Libraries\Documents) içinden klasörünü silebilirsiniz.

3) Start'daki Run kısmına %temp% ve Temp yazıp iki komut içinde açılan Temp klasörlerini açın, içindekilerini komple silebilirsiniz.

4) Start'daki Run kısmına Recent yazıp açılan klasörlerin içindekilerini komple silebilirsiniz.

Disk Temizleme, CCleaner Kullanımı ve Windows'taki Gereksiz Dosyalardan Kurtulmak

5) Bilgisayarınızda çerezler ve gereksiz dosyalar için ara ara CCleaner programını kullanmanızı tavsiye ederim. Windows 7 başta olmak üzere büyük ölçüde bilgisayarı rahatlatıyor. Ara ara bu programı kullanmanızı ve Cleaner kısmındaki Run Cleaner butonuna basarak temizlik yapmanızı öneririm.

CCleaner kullanımını detaylandıracak olursak;

* Kayıt Defteri(Registry) (Registry Editor: Regedit) seçeneğinde kullanılmayan ve silinen programların kayıt defterinde girdileri olan kayıtları silmek için kullanılır. Scan for Issues butonuna bastıktan sonra Fix selected issues diyerek tüm eski girdileri silebilirsiniz.

* Tools kısmında Browser Plugins sekmesine gelerek Internet Explorer veya Diğer Browser'lar da kullanmadığınız eklentileri seçip Delete diyerek kaldırabilirsiniz.

* Cleaner kısmına gelin ve Windows sekmesindeki Advanced seçeneğinde Tray Notifications Cache ve Wipe Free Space hariç diğerlerini işaretleyebilir siniz. Application sekmesinde ise Browser ve programlar için ekstra seçenekleri görebilirsiniz. Ben genelde Internet Explorer'daki her şeyi seçiyorum.