22 Kasım 2011

Bilgisayarda yapılan işlemlerin kayıtları: Windows Gizlilik

Windows yaptığınız her şeyi haberiniz olmadan, gizlice kaydediyor. İster bir uygulamayı çalıştırın, ister bir dosyayı veya web sitesini açın veya bir ayarı değiştirin, yaptığınız hemen hemen her şey, Windows ve uygulamalarınız tarafından daha sonra kullanılmak üzere kaydedilmektedir. Bunları nasıl yapmaktadır madde şeklinde inceleyelim.

1) User Assist
User Assist

Bir programı her çalıştırdığınızda, Windows bu oturumun detaylarını UserAssist adında bir kayıt defteri anahtarı altında kaydeder. Bu araç sayesinde örneğin çocuklarınızın kendilerine ait PC'sinde neler çalıştırdığını görebilir veya bir çalışanın şirket bilgisayarlarını nasıl kullandığını inceleyebilirsiniz

Ancak kendi sisteminizin gizliliğini korumak istiyorsanız, birkaç seçeneğiniz var.

Bunlardan birincisi, şu anki UserAssist veritabanını silmek. Bunu UserAssist aracı içerisinde Commands > Clear All komutunu vererek yapabilirsiniz. İkinci seçenek olarak CCleaner gibi bir araç ile bu listeyi temizleyebilirsiniz (Cleaner > Windows > Advanced > "User Assist History").

Bu izlemeyi kapatmak için ise Commands > Logging Disabled yolunu izleyin. Artık bu detaylar kaydedilmeyecektir. Download: UserAssist / UserAssistView

2) Prefetch Klasörü
PC'nizde bir programı her çalıştırdığınızda, Windows ilgili dosyaları ve disk alanlarını not eder. Bunlar gelecekte önceden yüklenir ve uygulamalarınız daha hızlı açılır. Bunun için C\Windows\Prefetch klasörüne girmeniz yeterli. içindeki dosyaları silebilirsiniz.

Prefetch Klasörüne yapılan işlemlerin kayıt olarak tutulmasını istemiyorsanız: Başlat > Çalıştır > regedit diyerek
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters anahtarına gidin ve EnablePrefetcher öğesine çift tıklayın. Prefetch'i sadece önyüklemede etkinleştirmek için değeri 2 olarak ayarlayın veya prefetch'i devre dışı bırakmak için 0 olarak ayarlayın.

3) Depolama cihazları ve ağlar
Örneğin bir işletmeniz varsa ve herhangi biri, bir şirket PC'sine USB flaş disk bağlayıp özel dosyaları kopyaladığında, bu yaptığının farketdilmeyeceğini düşünebilir. Ancak bu hata olacaktır. Windows, PC'nize bağlanan her USB aygıtının detaylarını ve son bağlanma tarihlerini saklamaktadır. Bu detaylara bakabilmek için, OSForensics programını indirim ve kurun.

Recent Activity > Scan yolunu izleyin. "Sort by" kutucuğunda "Date"i seçin, "Show Only" listesinde ise "USB"yi seçin. Bu program ile incelediğiniz bilgisayardan daha önce bağlanmış kablolu veya kablosuz bağlantıları da görebilirsiniz.

4) Görev Çubuğu ve Son yapılan işlemler
Örneğin Word'de son düzenlediğiniz bir belgeyi tekrar açmanız gerektiğinde, bunun için uygulama menüsüne gitmenize gerek yok. Programın görev çubuğu düğmesine sağ tıklamanız ve dosyanızı listeden seçmeniz yeterli.
Aynı şekilde Görev çubuğunda yapılan son işlemi de görebilirsiniz Ancak bu, yaptığınız şeylerin sadece bir sağ tıklama ile ortaya çıkabileceğini de gösteriyor. Sıçrama listelerinin rahatlıktan çok gizlilik riski taşıdığını düşünüyorsanız, aşağıdaki yolu izleyin.

Başlat menüsüne sağ tıklayın, Özellikler > Başlat menüsü orada Gizlilik bölümü var iki gizlilik kutucuğunu kaldırmanız yeterli.