25 Şubat 2024

Honda Civic Yıllık Periyodik Bakım İşlemleri ve Honda Civic Sedan Lastik Seçimi

Honda Civic 1.6i VTEC Eco Elegance

Yeni bir yıla girerken Honda Civic Sedan aracımın yıllık periyodik bakım zamanı gelmişti. 2018 model Honda Civic 1.6i VTEC Eco Elegance otomobilimi garanti kapsamında olduğu için yine Honda Plaza Mutluhan yetkili servisine götürdüm. Genelde Honda marka araçlarda yıllık periyodik bakımları 10 bin KM dolunca veya yılı dolunca götürülmektedir. Ben genelde daha bir yıl dolmadan 15 bin KM yaptığım için servise biraz daha erken gidiyorum. Bu sefer 22 Şubat 2024 tarihinde bakıma girdim ve bakıma girdiğimde aracım 75.325 KM seviyesindeydi. Detaylı bakım yapıldı ve araçta bakılmasını istediğim bazı kusurlar vardı. Bu kusurlardan da ayrıntılı bahsedeceğim. Bir sonra ki bakıma ise Şubat 2025 sonu veya 90 bin KM civarında gideceğim. Geçen seneye nazaran bu sene periyodik bakım kampanyalı fiyata dahil olup daha ucuza geldi ve 8213 TL ödedim. Garanti kapsamı sonrası yine Honda yetkili servisine gider miyim veya dışarıda mı periyodik bakım yaptırırım henüz ona karar vermedim. Bildiğiniz gibi Honda markası araçlarına 6 Yıl garanti veriyor ve 6 yıl boyunca garanti kapsamında olduğu için yetkili servis dışına çıkamıyorsunuz. Benim aracımın Garanti Başlangıç Tarihi 22.11.2018 olup Garanti Bitiş Tarihi ise 23.11.2024 olup yıllık bakım zamanım geldiğinde büyük olasılıkla garantim bitmiş olacak ve aracım yıl sonunda 6 yaşında olacaktır. Az önce belirttiğim gibi garanti bitimi sonrası yetkili servis yerine periyodik bakım için dışarıya da gidebilirim. Yetkili servis dışında genelde piyasada Bosch Car Service çokça önerilmektedir. Yetkili servisten daha uygun fiyatlı ve kurumsal bir servis olan Bosch Car genelde İstanbul’da çoğu ilçede mevcuttur. Çoğu marka aracın bakımlarını yapmaktadırlar. Size en yakın servisi arayarak bilgi ve fiyat alabilirsiniz. Honda markası için ikinci bir önerisi ise İstanbul Maltepe’de bulunan Honda Ferit (Özel Honda Servisi) olup burası da Honda araçların uğrak yeridir. Bir sonraki bakımda deneyimler sem mutlaka yazısını yazacağım.

Periyodik bakım içerisinde bu sefer LPG Filtresi Bakımı ve değişimi yapıldı. Genelde kötü yerlerde LPG yakıtı aldıysanız filtrelerde çokça partikül birikmektedir. Honda servisi genelde gaz alımını Shell Autogas almanızı öneriyor. Mutlaka her 10 bin KM LPG Filtre değişimi ve bakımı yaptırınız. LPG filtresi dışında bu sene klimadan sıcak havayı (Front) açınca hep bir ses gelmekteydi. İnternet üzerinden araştırdığımda Polen Filtresinden kaynaklı olabileceğini yazmışlar. Periyodik bakımda bildiğiniz gibi Polen Filtresi, Hava Filtresi, Şanzıman Yağı, Motor Yağı, Yağ Filtresi gibi bakımları yapıldığı için bu sorunda çözüldü. Dediğim gibi eğer klima açtığınızda bir ses geliyorsa genel problem Polen Filtresi ile ilgilidir. Rutin bakımlar dışında birde Honda Civic araçlarda genel bir problem olan arka Stop lambaların yıkama sonrası buğulanma yapmasıdır. Bunu da sorduğumda Stop lambaları incelediler ve yıkamadan yarım saat sonra geçiyor ise problem olmadığını fakat gün içi kalıcı olarak belirgin kalıyor ise o zaman lambayı değiştiriyorlar. Benimde lambalarım kontrol edilip ilgili hata giderildi. Dediğim gibi Stop lamba buğulanması genel bir sorun olup aracınızın başınıza gelebilir. Son olarak Cam Suyunu da doldurtarak araç bakımımı tamamladım. Araç bakımına genelde sabah 08:00 saatine randevu alıp gidiyorum. Öğlen gibi periyodik bakım tamamlanıp servisten ayrılıyorum. Ek olarak Sis lambalarındaki ampullerde yenilendi bu bakımda ve gündüz özellikle asla Sis lambasını açık bırakmayın ve her daim kullanmadığınız zaman kapalı kalsın. Gece belki araç güzel ve şık görünebilir fakat ampulün ömrünü kısaltırsınız bu yüzden sisleri asla her daim açık tutmayınız. Genel olarak periyodik bakımdan ve yapılanlardan bahsettim. Aşağıda başlıklar şeklinde Honda Civic Lastik seçimi, MTV fiyatları, araç yakıt ve yıkama güncel fiyatlarından bahsedeceğim.

1) Honda Civic Sedan Lastik Seçimi
Honda Civic Sedan 1.6i VTEC Eco Elegance Model aracım için Dört Mevsim Lastik tavsiyesinde bulunacağım. Sıfır üretilen bir lastiğin raf ömrü 10 yıl olup alacağınız lastiğin üretim yılının bir yılı geçmemesine dikkat ediniz. Lastik üretim yılı düştükçe fiyat ve kalitesi de doğal olarak kullanılmasa bile düşer. Lastik kullanıma başlandıktan sonra ise ortalama ömrü 5 ile 7 sene arasındadır. Eğer yılı geçmiş lastik alacak iseniz bu bulunduğunuz yıldan bir önceki yıl olabilir. Mesela 2024 yerine 2023 yılı üretim bir lastiği bu sene alabilirsiniz. Bir lastik aktif olarak araç sürüşü başladığından itibaren maksimum 7 sene kullanılabilir. Zaten 5 sene sonra lastikteki dişlerin eridiğini göreceksiniz. 6 sene sonra ise mutlaka lastik değişim isteyecektir. Lastiğin eski olması performans kaybına sebep olacaktır ve sürüş kalitesi oldukça düşecektir. Honda Civic araçlarda ise fabrikadan sıfır aldığınızda genelde Yaz Lastiği takılıdır ve bu şekilde satılır. Yaz ve Kış Lastiği şeklinde uğraşmak istemezseniz o zaman Dört Mevsim Lastik almanızı önerebilirim. Bilindik Lastik markaları ise Bridgestone, Michelin, Continental ve Goodyear olup daha ucuz marka arıyorsanız Lassa ve Falken markalarına bakabilirsiniz. Honda Civic aracımda 2018 yılına ait lastikler olup trafiğe 2019 yılında çıkmıştır. Dört tekerde de Bridgestone Turanza 215/55 R16 93H model yaz lastiği bulunmaktadır. 2024 yılının sonuna kadar lastiğim dayanabilir sonrasında değiştireceğim. Aracımın Lastik ölçülerini detaylı paylaşıyorum. Honda Civic araçlar için en iyi ve önerilen lastik markası Bridgestone olup ikincisi Falken markasıdır.

Bridgestone Turanza Lastik

Araç Model Yılı ve Kasası: 2018 ve Honda Civic Sedan Kasa FC5

Lastik Tipi: Dört Mevsim (XL)

Kullanım Tipi: Otomobil (Binek)

XL: Var olabilir çünkü XL demek ekstra güçlendirilmiş lastiklere verilen bir isimdir. Aynı ebattaki bir başka lastiğe oranla daha fazla yük taşıyabilirler. Güçlendirilmiş lastiklerin yanağında RF harfleri, ekstra yük lastiklerinin ise XL harfleri bulunur. Honda Civic Sedan araçlar için XL özelliği Dört Mevsim model lastiklerde bulunmamaktadır.

Lastik Taban Genişliği: 215 MM

Lastik Kesit Oranı (Yanak): %55

Jant Çapı: 16 R (16 İnç Alaşımlı)

Lastik Boyutu: 215/55 R16

Lastik Basıncı: 32 PSI

Diğer Özellik: Yük Endeksi 97 ve Hız Endeksi V olarak Lastiklerde Belirlenmiştir.

Honda Civic Dört Mevsim (XL) Lastik Marka ve Model Önerileri
* Bridgestone Weather Control A005 EVO 215/55 R16 97V XL Dört Mevsim.
* Falken EuroAll Season AS210 215/55 R16 97V XL Dört Mevsim.

2) 2024 Araç Yıkama ve Yakıt Fiyatları
2024 yılı için araç yıkama ve yakıt fiyatlarını bu yazımda güncel tutmaya çalışacağım. Gün içerisinde aracınızı temiz tutmak için Hızlı Cila veya Jant Temizleyici gibi ürünleri bagajınızda bulundurabilirsiniz. Aşağıdaki bazı araç aktüel ürünlerini ŞOK Marketten almıştım. Özellikle Hızlı Cila çok işe yarıyor olup iki kere aynı yüzeye uygulayınca ciddi fark ettiriyor. Camlara ise Yağmur Kaydırıcı uygularsanız yağmurda ön camda fark edilir sonuç alacaksınız. Birde Sleepy ile kullan at havlusu ile araç döşemesini rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Expert Hızlı Cila

Uniland Jant Temizleyici ve Parlatıcı 750 ML

* Expert Hızlı Cila
* Expert Yağmur Kaydırıcı
* Akü Takviye Kablosu
* Uniland Jant Temizleyici ve Parlatıcı 750 ML
* Sleepy Easy Clean Yüzey Temizlik Havlusu 

* Araç Yıkama İç ve Dış (Tuzla Auto Club): 300 TL
* Araç Yıkama İç ve Dış (Pendik Hedef Oto Yıkama Oto Kuaför): 280 TL
* TotalEnergies İstanbul Benzin 95 Oktan Kurşunsuz: 40,37 TL
* TotalEnergies İstanbul LPG (Milangaz): 19,34 TL (14/03/2024)
* Türkiye Petrolleri Pendik LPG: 19,79 TL (07/04/2024)

3) 2024 MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) Fiyatları
2024 yılı için MTV ödemeleri geçen seneki gibi dört değil iki sefer olacaktır. Taksit ücreti 5 yıllık aracım için 1525 TL olup Ocak ayı için olanını ödedim ve Temmuz ayı zamanı gelince onu da ödeyeceğim. Artan enflasyona rağmen ilk kez geçen seneden bir miktar ucuz MTV ödedim. Fakat yıl içerisinde başıma gelen bir başka kötü olay ise Trafik Cezası olup Anadolu Adliyesi arkasında bulunan Yangın Musluğunun bulunduğu sokağa aracımı park ettim ve Yangın Musluğu olduğu için (Park 21-1) trafik cezası kesildi. Araç çekilip hemen arka sokaktaki Yediemin Otoparkına çekilmişti. Ceza olarak 770 TL ödedim ve gün içerisinde arka sokak olmasına rağmen o kadar çok araç çekiliyor ki devlet orayı resmen gelir kapısı yapmış. Eğer yolunuz İstanbul Anadolu Adalet Sarayına düşerse asla Ziraat Bankasının sokağına park etmeyiniz. Orada Yangın Musluğu ve Çekici Aracı sizi bekliyor olacaktır.

Honda Civic Cam Rüzgarlığı

4) Honda Civic Cam Rüzgarlığı
Son olarak Honda Civic Sedan FC5 kasa aracım için Niken Honda Civic Kromlu Cam Rüzgarlığı FC5 2016-2020 modeller için rüzgarlık almayı düşündüm. Fakat aracımın yan camlarının üst kısmında krom nikelaj çitalar olduğu için üzerine çitalı rüzgarlık yapıştırınca kelebek kısmından biraz taştığını diğer Honda araç resimlerinde gördüm ve şimdilik yaptırmama kararı aldım. Birkaç araç daha inceleyeceğim ve kararımı sonra vereceğim. Eğer rüzgarlık taktıracak olursam siyah silikon ile yapıştıracağım çünkü 3M yapıştırıcılar rüzgarlıklar için çok dayanıklı değildir. Özellikle camın üst kısmı krom nikelaj çitalı olan araçlarda rüzgarlık maalesef eğrelti duruyor ve dışarı taşmış gibi gözüküyor bu yüzden taktırmayı pek önermem.

Burak Avcıoğlu - Update: 08.04.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.