20 Ocak 2024

İstanbul Kervansaray ve Firuze Hamamı & İstanbul Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri

İstanbul Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri

Gün içinde rahatlamak için klasik her ay gittiğim ve hayatımın bir rutini olan hamam, termal tesisler hakkında birkaç mekanın inceleme yazısını tek makalede toplamak istedim. Bildiğiniz gibi daha önceki yazılarımda İstanbul Sultanbeyli ilçesinde yer alan İstanbul Kervansaray Hamamı hakkında bir yazı yayınlamıştım. Bu sefer ki yazımda gittiğim mekanların son fiyat ve oradaki deneyimlerimden bahsedeceğim. İstanbul gibi metropol bir şehirde özellikle fiyat ve performans açısından daha iyi bir hamam bulana kadar Kervansaray hamama gitmeye devam edeceğim gibi gözüküyor. Kaplıca olarak ise İstanbul'da tek doğal kaynak olan termal tesis İstanbul Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri olup buradaki deneyimlerimi ve güncel fiyatlardan da bahsedeceğim. İnsanın kendini dingin hissetmesi ve bir aktivite olarak deşarj olması açısından ayda en az bir defa hamam veya kaplıcaya gitmesini öneririm. Hem zevkli bir sosyal aktivite oluyor hem de sağlık açısından oldukça yararlıdır. Hamam kültürünün en önemli unsuru vücudun kese olması ve ölü derilerden arınmanızdır. Kaplıca ise kür şeklinde gidilen ve birçok ağrı, romatizma ve benzeri fiziksel sorunlara iyi gelen sağlıklı kaynak sudur. Kaplıca kelimesi anlam olarak sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denmektedir. Kaplıca suyunun kaynak ve doğal olması gerekir. İstanbul gibi bir yerde tek kaynak Tuzla ilçesinde olup diğer tesisler genelde Medikal ısıtılmış su hizmeti vermektedir yani tam bir kaplıca değildir. Ülkemizde genelde Bursa ve Afyonkarahisar illerinde Kaplıca kaynağı çokça vardır. Kaplıca ve Hamam kültürü Eski Roma İmparatorluğuna ait bir aktivite ve kültür olup günümüze kadar gelen ve sağlık açısından önemli olan bir unsurdur. Kaplıca terimi bazı yerlerde Ilıca olarak da geçmektedir. Hamam ve Kaplıca kültüründen genel olarak sizlere bilgi verdiğime göre artık mekan incelemelerine geçebiliriz.

1) İstanbul Kartal Firuze Hamam Havuz SPA Fitness
İstanbul Kartal ilçesinde bulunan ve Buwerary Bumerang Kartal Plaza binasında bulunan yeni nesil bir hamamdır. Firuze hamama gitmek istediğinizde Buwerary Kartal Plaza içerisine araçla girebilir ve aracınızı plazanın otoparkına ücretsiz park edebilirsiniz. Mekanın en iyi artılarından biri otoparkının olmasıdır. Residence içerisine giriş yaptığınızda asansör ile “-3” katta inerek Firuze hamama giriş yapabilirsiniz. Genel olarak mekandan özetle söz etmem gerekirse; Tuz odası, Yapay Jakuzi, yüzme havuzu, iki kişilik ufak buhar odası, Sauna, Türk Hamamı ve Keselik alanları vardır. Konsepti biraz hamamdan çok otel hamamlarına benzediği için bana çok cazip gelmedi. Havuzu ise çok büyük değil ve soğuk olup Tuz Odası ve diğer ıslak mekan alanları da çok verimli değildir. Hamam kültürü için şunu söylemem gerekir bazen çok lüks gerçekten iyi değildir. Çünkü mekanda hamam kokusu yok daha çok yarı otel konsepti gibi olmuştur. 2023 yılı için klasik kese, köpük masajı ve ıslak alan için toplamda 650 TL vermiştim. 2024 itibariyle fiyat hem artmıştır hem de ıslak alan ve hizmet bakımından beni çok cezbetmediği için tekrar gitmeyi düşünmüyorum. Buraya daha çok hiç insan görmek istemeyen ve sadece özel SPA, Kese hizmeti alıp sonra gideyim diye düşünen kişiler için geçerli olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi Türk Hamamı ve Yüzme Havuzu istenilen doyurucu sıcaklıkta değiller ve paranızı sadece keseye vermek isterseniz biraz boşuna gitmiş olursunuz diye düşünüyorum. Tek artısı otoparkı olması ve sakin olması onun dışında otel konseptinden farkı yoktur diyebilirim. Daha önceki yazılarımdan da bahsettiğim gibi otellerin hamam alanları oldukça kötüdür. Buraya uğrayanlar yakın civarda yemek için Cafe ararsa Çampark Cafe Restorant mekanını ziyaret edebilir.

İstanbul Kartal Firuze Hamam Havuz SPA Fitness

İstanbul Kartal Firuze Hamam Havuz SPA Fitness

İstanbul Kartal Firuze Hamam Havuz SPA Fitness

İstanbul Kartal Firuze Hamam Havuz SPA Fitness

2) İstanbul Kervansaray Hamamı
İstanbul Kervansaray Hamamı halen gitmeye devam ettiğim ve kese, köpük masajı, ıslak alan dahil 2024 güncel fiyatı 560 TL olup daha iyi bir hamam bulana kadar da gitmeye devam edeceğim tesislerden biridir. Hamam girdiğinizde kese öncesi mutlaka bir saat Türk Hamamı kısmından takılın sonra Buhar Odasına giriniz. Kese öncesi Sauna yapmayınız. Sadece Türk Hamamı ve Buhar Odası yaparak ölü derinin daha çok çıkmasını sağlayın kese sonrası Sauna yapmanızı öneririm. Sauna ölü deriyi tam tersi iterken buhar odası çıkmasını sağlamaktadır bu yüzden kese öncesi Saunaya girmeyiniz. Hamam sonrası Ayak Masajı olarak bilinen Refleksoloji masajını 120 TL fiyatına ayrıca yaptırabilirsiniz. Refleksoloji Masajı 15 dakika olup masaj yağı ile yapılan ve sadece ayağa uygulanan bir masaj türüdür. Bir sefer yaptırmanızı tavsiye ederim. Kervansaray Hamamı tesisinden bir başka beğendiğim hizmet ise maç günleri dev projeksiyon ekrandan ücretsiz Süper Lig maçlarını vermesi. Hamam sonrası Patso söyleyebilir ve maçınızı izleyebilirsiniz. Özellikle hafta sonu hamam, maç aktivitesi olarak beş altı saat takıldığım tek mekandır diyebilirim. Oldukça büyük bir hamam olup hamam aktivitesi sonrası maç izleme, dinlenme ve içecek yiyecek hizmetleri olup İstanbul daha iyi bir hamam bulana kadar şimdilik buraya gitmeye devam edeceğim. Atom İçecek, Ballı Yoğurt gibi ekstraları olup hizmet olarak gerçekten başarılı bir mekandır.

Kervansaray kompleksine en son 10.02.2024 tarihinde gittim. Burada kese ve köpük masajı sistemini oldukça güzel yapmışlar. Eğer kesek ve köpük masajını birlikte almak istiyorsanız başta 560 TL ödeyip size turuncu bileklik veriyorlar. Eğer sadece kese ve hamam hizmeti almak istiyorsanız o zaman 450 TL ödeyip size mavi bileklik veriyorlar. Kese olacağınız zaman keseciye bilekliği vermeniz yeterli. Genelde kese ve köpük masajı 10 ar dakika olup ikisi 20 dakika sürmektedir. Tesis içerisinde yiyecek ve içecek seçenekli mevcut olup genelde Patso, Karadut Suyu, Churchill (Çörçil) gibi seçenekler mevcuttur.

İstanbul Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri

3) İstanbul Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri
İstanbul Tuzla ilçesinde bulunan ve bu büyük metropoldeki tek doğal kaynak Kaplıca olan Tuzla Kaplıca Termal Tesisleri hafta içi ve sonu hizmet veren bir mekandır. Kaplıca civarında bulunan ücretsiz otopark alanı sayesinde park problemi çok çekmemekle birlikte gün içerisinde kullanım süresi iki saat olan, erkek ve kadın bölümlerinin ayrı ayrı olduğu bir termal tesisidir. Termal havuz çok büyük olmayıp ortalama 30 metrekare olup hem kadınlar hem erkekler için ayrı havuz mevcuttur. Termal tesis deki güncel hizmet ve fiyatları sizlerle paylaşacağım. Aynı zamanda kaynaktan çıkan suyu da almak isterseniz ücret ödemek zorundasınız. Doğal kaynak suyu olan içmeler suyu özellikle böbrek rahatsızlığı çekenler için birebirdir diyebilirim. Çalışanlar için önerim özellikle Pazar günler öğleden sonra 17:00 ve 18:00 gibi gitmenizi ve burada deşarj olmanızı öneririm. Eşinizle birlikte giderek sağlıklı bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Termal havuz kısmında çay, su, bitki çayı gibi içecek hizmetlerinin fiyatları piyasaya göre oldukça uygundur. Tuzla Kartın geçerli olduğu Belediye ile anlaşmalı bir termal tesistir. Aynı bölgede bulunan İstanbul Medikal Termal tesisi ile  Doğal İçmeler Kaplıca Tesisi karıştırılmamalıdır. İkisi ayrı mekanlar olup İçmeler olanı doğaldır.

Kaplıca kapanışı akşam 23:00 olup en son giriş 21:00 saatinde yapılmaktadır. Yukarıda belirttiğim gibi akşam 17 veya 18 gibi giderseniz tesisten oldukça verimli faydalanabilirsiniz. Giriş yaparken mutlaka yanınızda Tuzla Kart olsun ve indirimden sizde yararlanın. Kaplıca günlük olarak temizlenmektedir ve Filtrasyon işlemi ile su her devir daim olmaktadır. Ayrıca her iki ayda bir havuz komple boşaltılıp ayrıca detaylı temizlik yapılmaktadır. Havuz kısmı temiz olup içeri soyunma kabinleri ve diğer alanlarda biraz daha tadilat ve bakımdan geçse harika bir tesis olma yolunda gidecektir Tuzla Kaplıca Şifalı Suları. Son olarak çıkışta yemek yemek isterseniz hemen yakında bulunan ve akşam 22:00 saatlerine kadar açık olan Pendik Belediyesi Güzelyalı Sosyal Tesislerine uğrayabilirsiniz.

Tuzla İçmeler Kaplıca Termal Tesisleri

* Giriş Hafta Sonu: 400 TL (Tuzla Kart 370 TL) 2 Saat Kullanım.
* Giriş Hafta İçi: 330 TL (Tuzla Kart 300 TL) 2 Saat Kullanım.
* Yüz Çamur Maskesi: 50 TL

Yazımda genel olarak Hamam ve Kaplıca tesislerinden bahsetmeye çalıştığım. Yeni mekan keşfettikçe sizlerle deneyimlerimi paylaşacağım. Sağlıklı ve daha dingin bir hayat için mutlaka bu tarz tesislere gitmenizi öneririm.

Burak AVCI - Update: 26.02.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.