13 Mayıs 2023

Netflix: Remarriage & Desires, Kingdom ve Diğer Dizi & Film İncelemeleri

Remarriage & Desires Dizi Netflix

Netflix dizi ve film inceleme serisi yazısı uzun süre yazmamıştım. Tabii Netflix’teki birçok kült diziyi izleyince insan bazen izleyecek ve seve seve takip edecek bir dizi serisi bulamıyor. Tek sezonluk ve kalitesi belli olmayan yeni dizileri izlemeye başlarken insan tereddüt ediyor acaba izlesem zaman kaybeder miyim diye. Bu yüzden bende izlediğim ve beğendiğim, beğenmediğim dizi ve filmleri yorumlayarak sizlere önden bilgi vermek istiyorum. Netflix bence Türkiye'deki en kaliteli dizi ve film platformlarından biri olup son yazımda aylık abonelik ücretlerinden bahsetmiştim. Merak edenler Netflix ve YouTube Premium Abonelik Ücretleri isimli makalemi okuyabilirler. Fark etiyseniz genelde Netflix’teki dizileri daha çok izliyor ve sizlerle paylaşıyorum. Film çok nadir veya arada izliyorum ama bundan sonra film yorumlarında da bulunacağım. Birde son zamanlarda yapılan Türk yapımı dizilerinde artık kalitesi artmıyor değildir. Bildiğiniz gibi Türk dizilerine karşı bir önyargım vardı fakat bu yavaş yavaş kırılıyor. Yeni yapılan Türk dizilerinde drama duygu kalitesi ve size verdiği mesaj ile hassasiyet oldukça iyi işleniyor. Netflix platformundan beklediğim umarım uzun soluklu ve kaliteli Narcos, Peaky Blinders gibi bir dizi serisi çalışması yapıp bize sunarlar. Distopik dizi izlemek bir süre sonra sıkıcı olabiliyor. Genel olarak düşüncelerimden bahsettiğime göre artık sırayla dizi ve film incelemelerine geçebiliriz.

1) Remarriage & Desires
Remarriage & Desires dizisinin diğer bilinen adı The Bride of Black olup Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. 2022 yılı Güney Kore yapımı olan dizi şu an bir sezon ve sekiz bölümden oluşmaktadır. Son bölümde ikinci sezonun geleceği çok belli edilmiştir fakat ne zaman gelir bilinmez. Dizi Güney Kore’de bir evlilik ve arkadaşlık ajansı olan yani çöpçatanlık firması üzerine kurulmuş olup aynı zamanda Güney Kore’deki 28-45 yaş aralığı çalışan kişilerin ilişki bulmadaki süreçlerini bir dizi senaryosu eşliğinde anlatmaktadır. Dizideki çöpçatanlık firmasının sahibi kadın “Evlilik bir işletmedir, aşkı zaten o kriter ve normlara uyan birinde aramanız gerekiyor.” Şeklindeki sözü ise oldukça materyalist bir yaklaşım olup Materyalist insan düşüncesi ise bildiğiniz gibi maddeci düşünceyi savunan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir ifade olarak bilinmektedir. Çöpçatanlık firmasının sahibi olan kadınında zaten kendi evliliği tamamen mantık ve parasal bir evliliğe dayalıdır.

Remarriage & Desires Netflix Dizi

Dizide evlenmek için ajansa üye olanların ödediği üyelik ücretine göre Gold, Diamond, Black gibi seviyelerde sınıflandırılarak bu seviyelerde olan çiftler genelde birbiri ile tanıştırılıyor. Türkiye’ de de bir ara evlilik ajansı kurulmuştu fakat suistimale çok açık bir yapı olabileceği için bunu yönetmek gerçekten kolay değil. Günümüzde ise evlenmek isteyenler çiftler gerçekten ruh eşlerini bulmada zaman kaybediyor olabilir. Hatta günümüz Türkiye’sinde evlenme çağı erkek için 30-35 aralığı iken kadınlar içinse 27-33 aralığına gelmiştir. Bunun en büyük sebebi ekonomik zorluklar, hayatta öncelikle kendi yolunu, kariyerini ve düzenini belirlemede harcadığınız zaman olarak gösterilebilir. Fakat Devlet denetiminde evlilik ajansları kurulabilir ve bekar çiftler en azından evlenmek istediği kişileri belli kriterler doğrultusunda buraya ileterek bulabilir. Bu kriterler iş, din, etnik köken, fiziki tercihler, duygusal tercihler, burç, aile yapısı gibi sıralana bilinir. Belki bu sayede bekarlar sosyal medya veya kafelerde bir partner bulmak için bu kadar eziyet çekmezler. Son olarak diziyi ben oldukça beğendim ve ikinci sezonu umarım gelir. Dizide para için var olan bir evliliği bitiren bir kadının yaptığı acımasız planlarda anlatmaktadır. Zengin kocaya ulaşmak için o kadının yaptığı pis entrikalarda işlenmiştir. Dizinin fon müziği ise Seori - Wicked (Remarriage & Desires) olup oldukça beğendiğim bir müziktir de diyebilirim.

Remarriage & Desires Güney Kore

Türkiye’deki evlilik yaşlarından biraz bahsetmek gerekirse; yakın zamana kadar olan 30 yaş sınırı veya önerisi erkekler için şu an 35 yaşa kadar ilerlemiş durumdadır. Bunun en büyük sebebi ekonomik zorluklar olup kira, araba sahibi olmak, düğün ve evlilik masrafları, birikim yapamama gibi durumlardan dolayı gençler artık geç evleniyor veya evliliğe sıcak bakmıyorlar. Türkiye’de özellikle etnik kimlik ve din gibi tercihlerde evlilik aşamasında çiftler için çok önemli olabiliyor. Örneğin Alevi ve Sünni gibi dinsel farklılıklardan dolayı çiftler ciddi aşamaya geldiğinde ayrılabiliyor. Yine aynı şekilde etnik kimlik üzerinden bazı görüş farklılıkları ortaya çıkabiliyor. Z Kuşağı özellikle aile ile sıkı fıkı hiç olmak istemiyorlar. Y Kuşağında çiftlerin aileleri arasındaki diyalog önemli iken Z Kuşağında çift sadece kendisini önemsiyor ve aileyi ilişkinin hiçbir safhasına katmıyor ve saf dışı bırakabiliyor. Özellikle ortalama yaş ömrünün uzaması ile birlikte evlenme yaşı ve çağı da geç oluyor diyebiliriz. Erkekler için 35 kadınlar içinse 30 yaş evlilik için ideal yaşlardır. Türkiye’de kurulacak evlilik ajansı ve çöpçatanlık firmaları eğer gerçekten kalite olursa iyi işler çıkarabileceğini düşünüyorum.

2) SANTO
2022 yılı İspanya ve Brezilya yapımı tek sezon altı bölümlük bir dizidir. Dizi bir tarikat lideri olan uyuşturucu kaçakçısını anlatır. Dizi boyunca Santo denilen lider gizli tutulmuş olup İspanyol Polisi onu ve ekibini yakalamak ister. Bana son bölüm dahil biraz sıkıcı bir dizi gibi geldi. Uyuşturucu kaçakçılığı temalı ve aksiyon dolu bir senaryo beklemeyin ortalama bir dizidir. Diziyi Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Hayatta izlediğim en boş dizilerden biri olup eğer vakit kaybetmek istemiyor iseniz izlemenizi tavsiye etmem.

Kingdom Netflix Dizi

3) Kingdom
2019 yılında yapılan Güney Kore dizisi olan Kingdom, Zombi temelli fakat klasik sıkıcı Zombi saldırısı senaryoları barındırmayan güzel bir tarihi dizidir. Özellikle Japonya ve Kore tarihindeki taht kavgası ile başlayan dizi The Kingdom of the Gods isimli çizgi romandan uyarlanmıştır. Toplamda iki sezon ve 12 bölümden oluşan dizinin son bölümünde üçüncü sezonun geleceği belli olmuştur fakat ne zaman gelir bilinmez. Açıkçası Zombi dizilerini pek sevmezdim fakat Kingdom dizisi gerçekten içerdiği senaryo ve kurgu sebebiyle izlettiriyor diyebilirim. Temel olarak Politik ve Korku temalı bu diziyi Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Konusu ise ülkenin imparatoru öldükten sonra ülkeyi yöneten ikinci kişi olan imparator başdanışmanı tekrardan imparatoru Diriliş Bitkisi ile hayata bir Zombi olarak döndürüp tecrit ortamında tutar. Bu süre zarfında kızından doğacak olan yeni veliaht prensini de ülkenin başına geçirmek ister. Tabii bir diğer Veliaht prensi olan ve yaşı gelen Prens Lee Chang ve Ryu Seung Ryong (Cho Hak Ju) arasındaki taht savaşı anlatılır. Fakat diriliş bitkisinin yarattığı Zombi salgın felaketi ise tüm ülkeyi bir veba gibi sarar ve tüm ülke bu felaket ile de baş etmeye çalışır. Gerçekte ise Yeniden Diriliş Bitkisi ise Erika'nın Gülü veya Sahra Çalısı (Selaginella lepidophylla) olarak bilinen ve uzun yıllar boyunca kurak çöl ortamlarında sağ kalabilmesi ile ünlü bir bitki türüdür.

Şahmaran Efsanesi ve Dizi

4) Şahmaran
2023 yılı yapımı Netflix’teki Türk dizilerinden biri olup tek sezon ve sekiz bölümlük bir dizidir. Dizi adından da anlaşılabileceği gibi Şahmaran efsanesini anlatmaktadır. Şahmaran aslında kadın yılan efsanesi olarak bilinen bir hikaye olup Hititler zamanında anlatılmakta olan İlluyanka efsanesinde yılana benzeyen bir yaratık olan ve İlluyanka'nın fırtına tanrısı Teşup ile olan hazin savaşı anlatılmaktadır. Şahmeran efsanesine kaynak olabilecek bir diğer mitolojik yaratık da Yunan mitolojisinde Perseus tarafından başı kesilen Medusa'dır. Şahmeran hikayesinin özeti ise; efsaneye göre, Şahmeranı gören ilk insan Cemşab olup Cemşab geçimi için odun satan fakir bir ailenin oğluymuş. Bir gün Cemşab ve arkadaşları bal dolu bir mağara keşfetmişler. Balı çıkarmak için Cemşab arkadaşları tarafından mağaraya indirilir ve paylarına daha çok bal düşmesi için onu orada bırakıp kaçarlar.

Şahmeran ve Şahmaran Hikayesi

Şahmeran ve Şahmaran Hikayesi

Şahmeran ve Şahmaran Hikayesi

Cemşab mağarada bir delik görmüş ve buradan ışık sızdığını fark etmiştir. Cebindeki bıçak ile deliği büyütünce, ömründe görmediği kadar güzel ve yeşiller içerisinde bir bahçe görmüş. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler, havuz ve pek çok yılan görmüş. Uzun yıllar burada yaşamış ve Şahmeran’ın güvenini kazanmıştır. Yıllar sonra Cemşab ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarmış. Bunun üzerine Şahmaran kendisini salıvereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini istemiş. Şahmaran’a söz verip ailesine kavuşan Cemşab uzun yıllar verdiği sözde durarak Şahmaran'ın yerini kimseye söylememiş. Bir gün ülkenin padişahı hastalanmış. Ülkenin veziri hastalığın çaresinin Şahmaran'ın etini yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Cemşab kuyunun yerini söylemeye zorlanmış. Cemşab mecbur kalıp kuyunun yerini gösterince Şahmaran bulunup dışarı çıkarılmış. Şahmaran Cemşab'a; "Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu Vezire içir, etimi de Padişaha yedir" demiş. Böylece vezir ölmüş padişah da iyileşip Cemşab'ı veziri yapmış. Cemşab ise bu efsane ile Lokman Hekim olmuştur. Yine efsaneye göre Şahmaran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. (Mersin) Tarsus'un, Şahmaran'ın öldürüldüğünü öğrenen yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir. Dizide zaten Mersin ve Adana yörelerinde geçmektedir. Şahmeran aslında Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlıktır. Maran aslında yarın insan yarı yılan ırkı temsil etmektedir.

5) KLEO
2022 yılı yapımı eski Sovyet ve Doğu Almanya zamanı bir gizli Sovyet ajanının nasıl kendi Devleti ve dedesi tarafından kumpasa düşürüldüğü anlatılır. Tek sezon ve sekiz bölüm bu Politik Komedi diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Ayrıca diğer izlediğim dizi ve filmleri ise kısa kısa aşağıda sizlerle paylaşıyorum. 

6) Sky Rojo: 3 sezonluk İspanyol yapımı Türkçe Dublaj güzel bir dizidir. Dizide üç hayat kadınının mücadelesi anlatılmaktadır.

7) Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Film)

8) 1899: Tek sezonluk ve Dark dizisinin yapımcıları tarafından yapılan, bir gemi içerisinde paralel evren temalı fakat başarısız bir dizidir. Dizinini ikinci sezonu gelmeyecek ve iptal edilmiştir.

9) Barbarians II: İkinci sezonu izledim ve üçüncü sezon tekrar gelir mi beklemedeyim.

10) Rise of Empires: Ottoman: İkinci sezonu olan Mehmet ve Vlad Karşı Karşıya serisini izledim.

Mehmet ve Vlad Karşı Karşıya

Netflix İptaller
Netflix iptaller listesine artık Anime programlarını eklemeyeceğim çünkü Anime yani Çizgi Dizi ve Çizgi Film olan yapıtları izlemediğim için direkt iptal yani beğenmedim kategorisine ekliyorum. Anime Dizi, Fantastik Anime, Anime Drama, Anime Filmler, Bilim Kurgu Anime gibi yapıtların menşei genelde Güney Kore ve Japonya’dır.

* Cennete Hoş Geldiniz (Welcome to Eden): 2022 yapımı gençlik dizisidir. Bir sezon ve sekiz bölümden oluşan İspanyol yapımı ergen bir dizidir.

* A Model Family: 2022 yapımı Türkçe Dublajlı Güney Kore dizisidir. Tek sezon ve on bölümden oluşan dizinin senaryosu, oyuncu kadrosu ve çekim bütçesi orta kalite olduğu için dizi daha ilk bölümden yerli dizi olduğunu hissettiriyor. Kalitesi düşük olduğu için izlemedim ve iptaller arasına aldım.

* The Witcher: Blood Origin: The Witcher koleksiyonuna ait 4 bölümlük mini bir dizidir. 2022 yılında tek sezon ve dört bölüm şeklinde yayınlanan başarısız bir dizi olup The Witcher serisinin kalitesinden eser yoktur diyebilirim. Türkçe Dublaj olarak diziyi seyredebilirsiniz fakat zaman kaybı olacağı için ben pek izlemenizi önermiyorum.

The Midnight Club Dizi

* The Midnight Club: 2022 yılı yapımı tek sezonluk ve 10 bölümden oluşan yarı korku ve yarı gençlik yani Teenagers bir dizi olup ikinci bölümden sonra direkt kapattığım bir seridir. Türkçe Dublaj olarak Netflix’de izleyin diyeceğim ama vakit kaybıdır. Korku filmi ile alakası yoktur ve konusu da saçma olup ikinci bölüm sonunda halen dizi sizi içine çekmemektedir. ABD yapımı olan The Midnight Club dizisi korku ile alakası pek yoktur ve vakit kaybı olacağından beğenmedim listesine aldığım bir dizidir. Temel konusu ise kanser ve benzeri ölümcül hastalığa yakalanan birkaç genç grup bir evde toplanıp saçma sapan akşam sohbetleri yapıp birbirini korkutuyorlar.

Love, Death & Robots (Love Death + Robots)

* Love, Death & Robots (Love Death + Robots): 2019 yapımı 3 sezonluk çizgi film ve Animasyon dizi serisidir. Tamamen çocuklara ve gençlere yönelik bir içerik olup yetişkinlerin sıkılacağı bir dizi serisidir ve tavsiye etmem. Amerikan yapımı olan Love, Death & Robots dizisini Netflix platformunda Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Fakat dediğim gibi çizgi dizi ve animasyon olduğu için daha çok çocuklara ve ergenelere yönelik bir içeriktir.

Netflix'te izlemediğim veya izlemekten vazgeçtiğim dizi ve film güncel listesimi yukarıda paylaştım. Netflix'te daha önceleri izlediğim ve incelediğim diğer yapıtları Netflix kategorisinden ayrıca takip edebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 14.05.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.