17 Eylül 2022

Erkek Saç Bakımı ve Kuaför Seçimi Hakkında Bilgiler ve Berberinizi Nasıl Seçmelisiniz?

Erkek Berber Kuaför

Erkekler için en önemli kişisel bakımlardan biri olan berbere gitmek önemli bir aktivite olup bildiğiniz gibi çoğu erkek gittiği kuaförü dışında ekstradan evde veya başka bir güzellik merkezinde genelde saç, cilt veya benzeri bakımlar yaptırmaz. Hatta evde kil maskesi, siyah noktalar için kişisel temizlikle bile bu yazıyı okuyan çoğu erkek eminim uğraşmıyordur. Ayda bir sefer gittiği kuaförü dışında sadece sabahlarını yüzünü yıkayıp günü geçiştiriyordur. Saç ve kişisel bakım önemli bir olgu olup kendinize değer veren biriyseniz ve vermelisiniz de işte o zaman kişisel bakımınıza daha da önem göstermenizi öneririm. Kişisel bakım illaki bir sürü yüz temizleyicisi kullanmak, saça bir ton madde sürmek değildir. Temelde kişisel ve bedensel olarak temiz olmanızdır. Çevreniz tarafından da bu dikkat edilecektir ve takdir edilecektir mutlaka. Peki erkek berberi seçimi nasıl olmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Erkek kuaförü seçerken fiyat önemlimi? ne sıklıkla berbere gitmeliyiz ve kişisel saç bakımı hakkında birkaç ürün paylaşarak sizleri bu yazımda bilgilendirmek istiyorum. Berber kelimesi bir meslek adı olup erkek saçı kesen meslek erbabına denir. Kalfalık ve ustalık gibi berberlikte unvan ve sertifikalar vardır. Hatta duyduğum kadarıyla sakal tıraşı sınavı şişirilmiş balona sürülen köpüğü jiletle patlatmadan alabilirseniz sınavı o zaman geçebiliyorsunuz. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok berber dükkanı adını artık erkek kuaförü ve güzellik merkezi veya saç bakım merkezi gibi isimlerle değiştirdi.

Kuaför seçerken en önemli ve müşteriyi de cezbeden kısım kuaför salonunun biraz yeni tarza uygun dizayn edilmesi ve modern olmasıdır. Kasaba berberi gibi içerisinin kötü veya seviyesinin düşük olduğunu anladığınız kuaföre kimse gitmek istemez. Hatta içerideki berber ne kadar işin ehli olsa da kullanılan ekipmanlar, oturduğunuz koltuk eski olduğundan orada tıraş olmak istemezseniz. Bu yüzden bir kuaför seçerken mutlaka dükkanın yapısına ve dizaynına bakınız. İstanbul'da özellikle kuaförler artık randevulu çalıştığı için gideceğiniz berber eğer uzakta ise otopark sorununun olmadığı ve gitmesi kolay olan bir yer seçmenizi ayrıca tavsiye edebilirim. Berberler günümüzde sadece saç, sakal, bıyık kesimi değil aynı zamanda cilt bakımı hatta İmaj Maker (İmaj Danışmanı) dediğimiz mentorluk bile yapmaktadır. Gittiğiniz kuaföre göre bu hizmetler ve doğal olarak fiyatlarda değişmektedir. Bir kuaföre gitmeden önce onu internet üzerinden araştırıp yorumlarını okumanızı öneririm. Özellikle Google Haritalar kısmından mekan ve hizmet hakkındaki yorumları ve resimleri inceleyebilirsiniz. Birde en önemli o kuaförde birden fazla kişi çalışıyor ise oranın en kıdemlisine yani ustasına tıraş olunuz. Çünkü profesyonel hizmeti en iyi veren her zaman en kıdemlisi olacağından ben bir berbere girdiğimde eğer en kıdemlisine tıraş olmazsam genelde bir daha gitmiyorum ve başta tercih etmiyorum. Zaten mekanı incelerseniz direkt baş usta ve diğer ustaları az çok anlayabilirsiniz.

Erkeklerin berber sadakati diye bir namus meselesi vardır ve bu doğrudur. Hatta berberinizi değiştirirseniz ve eski berberini görmek istemezseniz yolunu kesin değiştiren binlerce erkek vardır çünkü vicdan meselesi yapar. Zaten eski berberiniz sizi görünce de sorular sormaya başlar beni aldatıyor musun gibisinden. Bu yüzden erkeklerde kuaför seçimi ve sadakati çok önemlidir. Erkekler, kendi berberi dışında pek kişisel bakım ayrıca yapmazlar. Erkeğin kişisel bakımını ve imaj yöneticiliğini yapan her zaman kişisel berberidir. Tabii berberinizden memnun değilseniz zorunluluk hissediyormuş gibi oraya gitmenize gerek yoktur. Yeni yerler keşfedip denemenizi tavsiye ederim. Berberler genelde saç kesimi, sakal tıraşı gibi hizmetler verirler. Ekstradan kaş alımı ve düzeltmesi, manikür, pedikür, cilt bakımı gibi hizmetlerde yapar ve bunlar ekstraya girebilir. Şimdiye kadar birçok kuaföre gittim ve orada gördüğüm bazı uygulamaları sizlere madde şeklinde yazmak isterim. Sizde başka bir berbere giderseniz bazı hizmetleri ondan bu şekilde talep edebilirsiniz. Birde saç kesimi sonrası en önemli husus sürdürülebilirlik olup eve gelip saçınızı yıkadıktan sonra o saç çöp olmamalıdır. Mutlaka tekrardan fön yaparak o saçı bir ay veya iki hafta aynı hacim ve şekli ile kullanmanız gerekmektedir. Saçı kısa olanlar genelde iki haftada bir berbere giderken uzun olanlar genelde ayda bir berbere giderler. Ben genel olarak bütçeniz varsa 15 günde bir yani iki hafta aralıklar ile berbere gitmenizi ve hem saç kesimi hem de kişisel bakımınızı yaptırmanızı öneririm. Maddeler halinde berberlerde uygulanan birkaç hizmeti sıralayacak olursak;

* Saç keserken genelde ara makas her berber kullanmaz ve saça zarar verebilen bir makastır. Eğer berberiniz bu makası iyi kullanamıyor ise kesinlikle kullandırtmayınız.

* Saçınızın ense ve yan kısımlarını makine ile aldıktan sonra makas ile de üzerinden dikkatlice ve titizce geçen berber genelde işini iyi yapan berberdir. Bazı kıdemli olmayan çırak berberler sadece makine ile düzeltme yaparlar ve buralara gitmenizi tavsiye etmem. Ara makas, jilet veya benzeri bir cisimle genelde saç düzeltmesi asla yaptırmayınız.

* Kaş alma ve düzeltmeyi genelde her berber yapamaz. Özellikle iple kaş alma ve düzeltme ayrı bir beceridir. Bunu yapamayan berber en kötü ihtimalle makasla kaşlarınızı düzeltebilir ve fazlalıkları alabilir bunu talep edebilirsiniz. Geriye kalan kısımları ise cımbızla alabilir veya evde sizde üzerinden geçerek cımbızla düzeltme yaparak kişisel bakımınızı tamamlayabilirsiniz.

* Eğer çok kaş ve istenmeyen yüz tüyleriniz yok ise Epilasyon yaptırmanızı önermem çünkü kısa ve ince tüy veya kaş bölgesindeki kıllara siz Epilasyon uygulasanız bile tamamen gitmemektedir bu yüzden her ay berbere gideceğiniz için hem burada kaş alma ve düzeltme işlemi uygulayabilir hem de daha önceki Erkek Cilt Bakımı makalelerimde anlattığım cımbızı kullanabilirsiniz.

* Cilt bakımı olarak genelde buhar ile yüz temizleme, ağda ile yanak kıllarını alma, burun gibi yerlerdeki kılları alma, siyah maske, tonik ile yüz temizleme, kil maskesi, siyah maske, buz maskesi, altın maske gibi tıraş sonrası yüzünüzü bu tarz bakımları ekstradan yaptırabilirsiniz. Altın ve Siyah Maske pek önermiyorum daha önce yazdığım Kil Maskesi ve Nemlendirici Ürün Önerileri yazımı okuyabilirsiniz onun yerine kil maskesi uygulaması cilt için daha yararlı olacaktır.

* Burun kıllarınızı aldırabilirsiniz hatta kulak çöpüne ağda sürerek burunda bekletilir ve burundaki çoğu kıl bu şekilde alınarak burun içi temizlik sağlanır. Burun kıllarınızı ayrıca evde Philips Burun Kılı Alma makinesi ile kendiniz alabilirsiniz.

* Kulak kılı temizliği ise genelde ispirto ve çakmak ile çoğu yerde yapılır veya ufak makine ile de alınabilinir. Kulağa ağda yaptırmanızı önermem ağdayı burun, şakak ve elmacık kemikleri tarafındaki kıllar için yaptırabilirsiniz.

* Bazı berberlerde başa masaj yapmak için telden yapılmış baş masaj aparatı vardır ve bu büyük ihtimal müşteriyi biraz daha memnun etmek için yapılan bir işlemdir diyebiliriz.

* Saç tıraşı sonrası saçınızı mutlaka iki kere yıkatınız ve temiz havlu kullanılmasına dikkat ediniz. Genelde kuaförlerde klasik marketlerde satılan Head&Shoulders, Pantene gibi her saç yapısına uygun klasik şampuanlar kullanılır. Gittiğiniz kuaförün özelliğine göre profesyonel markalar olan Aveda ve Wella Sp Men marka şampuanlarda kullanan yerler vardır.

Saç Spreyi

Saç Wax

* Mecbur kalmadıkça saçı düzeltmek ve katı tutmak için Saç Spreyi kullanmayınız. Çünkü saç spreyi saç derisi ile temas ettiği için saç dökülmesine sebep olur ve saça zarar verir. Hatta berberlerde gördüğünüz turuncu, mor ve siyah tüplerde olan Morfose marka spreyi dur bende evde kullanırım bunu deyip satın almayınız. İllaki saçınızı katı tutmak istiyorsanız ara ara saç şekillendirici Wax veya Saç Köpüğü kullanabilirsiniz. Wax direkt olarak saç derisine temas etmez saçın üzerinde kaldığı için daha az zararlıdır fakat gün sonu mutlaka saçınızı yıkamayı unutmayınız ertesi gün aynı Wax saçınızda durmasın. Wax markası olarak Ossion Wax Ultra, Super Hair Gel versiyonlarını kullanabilirsiniz.

Keratin: Saçınızın doğal yapı taşı olan bir protein olup saçları güçlendirir ve esneklik sağlar. Genelde kabaran ve hacimden yoksun saçlara uygulanarak tekrardan canlılık sağlar. Erkek saçı için genelde yıkamadan önce saça uygulanır ve 15 dakika bekletildikten sonra yıkanarak saça keratin bakım yapılır. Erkekler için evde duştan önce önereceğim marka Kuaf Profesyonel Keratin Saç Maskesi (Hair Repair Mask Keratin) olup bunu haftada bir saçınıza uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda Keratin özlü saç bakım kremi veya şampuanda kullanabilirsiniz.

* Urban Care Biotin & Keratin Saç Bakım Kremi.
* Urban Care Biotin & Keratin Saç Bakım Şampuanı. (Tavsiye Edilir)
* Bioblas Forte Dökülme Önleyici Şampuan.

Keratin Şampuan

Keratin Şampuan

Keratin Şampuan

Birazcık saç serumundan bahsetmek isterim; Saç Serumu genelde saçı canlı ve nemli tutan bir malzemedir. Genelde saç dökülmesine karşı az etkilidir diyebiliriz. Saçı seyrek olanlar tekrardan saçım çıkar diye boşuna kullanmasınlar genelde saçı olanlar ekstra saç dökülmesinin biraz olsun durdurmak için bu ürünü kullanıyor. Bende deneme amaçlı Yves Rocher markasının saç oluşumunu destekleyen ve dökülmesini engelleyen saç bakım küründen satın aldım. İçerisinde dört adet tüp olup plastik kapağını çevirerek tüpü açabilir ve iki günde bir saçın tüm her yerine uygulanan bir kürdür. Bir tüpte 4 defa kullanım hakkı olup iki günde bir her çizgiyi geçecek şekilde bir tüpü 8 gün içinde kullanabilir toplamda 4 tüp olduğu için ortalama bir aylık saça uygulanan bir kürdür diyebiliriz. Genelde akşamları duş sonrası fraksiyon yaparak saça uyguladıktan sonra ertesi gün akşam duş alana kadar saçınızda kalabilir ve bir gün saçınızda kalmasının bir zararı yoktur. Ortalama fiyatı 280-330 TL olup internet üzerinden satın alabilirsiniz.

Yves Rocher Saç Serumu

Yves Rocher markası Fransız asıllı kaliteli bir cilt ve saç bakım markası olup Saç Serumunun dediğim gibi 24 saat saçınızda kalmasında bir zarar yoktur. Fakat yararı var mı derseniz birazcık var diyebilirim öle aman aman bir şey beklemeyiniz. Birde bu kürü yılda en fazla iki defa uygulayınız. Saç Serumu alacaksanız mutlaka bilinen ve kaliteli marka ürün kullanın ucuz ürün asla kullanmayınız. Eğer saçınızı kısa kestiriyor ve iki haftada bir hatta bütçeniz varsa 10 günde bir yani ayda üç sefer berbere giden biriyseniz saç serumuna pek gerek yoktur. Çünkü saçınızı hep tıraş ettirdiğiniz için saç canlı kalır ve yenisi çıkacağı için saç kendini hep bu sayede yeniler ve seruma ihtiyacınız pek kalmaz. Saç serumları satılırken her ne kadar zayıf saçları kuvvetlendirir saç dökülmesini tamamen ortadan kaldırır gibi ibareler ile markalarını satmaya çalışsalar da emin olun aman aman ürünler değillerdir. Saç dökülmesine karşın Yves Rocher markasının Dökülmeyi Engelleyen Şampuan ve Kremini, Bioxcin Forte Saç Dökülmesine Karşı Şampuanı gibi saç serumu dışında da şampuan versiyonu ürünler de piyasada olup bunları da araştırıp kullanabilirsiniz.

Saç serumu yerine benzer bir ürün olan Arifoğlu Çam Terebentin Yağını kullanabilirsiniz. İster şampuanın içerisine bir miktar isterseniz saç diplerine direkt uygulayınız. Saçınıza ve saç diplerine fraksiyon yaptıktan 30 dakika sonra şampuan ile saçınızı yıkayabilirsiniz. Bence saç serumu ürünlerinden daha etkilidir diyebilirim. Saç dökülmesi veya kırılmasına karşı iyi gelebiliyor fakat saç yapısına göre bu durum kişiden kişiye değişebilir bu yüzden çok beklentiye girmeyiniz. Saçı yenilemenin en iyi yolu düzenli berbere gitmek ayda iki defa ve saçlarınızı düzenli kestirmenizdir. Bu sayede saçlar hep yenilenmiş olacaktır.

Erkek kuaför fiyatları hem il hem de dükkana göre farklılık gösteren bir ücret politikası içerip aldığınız hizmetin içerisinde cilt bakımı, kaş düzeltme, sakal tıraşı gibi ekstralar varsa fiyat daha da artmaktadır. Ortalama İstanbul'da erkek kuaförü fiyatları 70-300 TL arası aldığınız hizmete göre değişmektedir. Aşağıda her bütçeye göre gidebileceğiniz ve ara ara güncellemeyi düşündüğüm bir liste paylaşıyorum. İstanbul veya başka illerde tavsiye edeceğim erkek kuaförler olursa listeye ekleyeceğim. Bazı erkek kuaförleri Franchising gibi isim hakkı satmaktadır. Bu isim hakkına sahip her dükkan o isim hakkı ile açılan berberi her yerde temsil etmediği için sırf o adamın işletmesi iyidir diye gitmenizin bir mantığı yoktur. Dediğim gibi erkek kuaförlerde en kıdemlisi kimse ve hizmetinden de memnunsanız oradan devam etmenizi öneririm.

* Santana Erkek Kuaförü, Kuaför Ünsal (Pendik Erkek Kuaförü) 200 TL / 05.12.2023
* Vizyon Erkek Kuaförü (Kuaför Musa & İstanbul Pendik) 200 TL Damat Tıraşı.
* Mehmet Güner (Pendik Erkek Kuaförü) Doğu Mahallesi.
* Kuaför Murat Önal (Pendik Sapanbağları)
* Makas & Makas (Pendik Merkez)
* Kırpık Erkek Kuaförü (Kuaför Erdem & İstanbul Pendik Merkez)
* Ali Gür İstMarina (İstanbul Kartal)
* Şükrü Dudu Barber's Club (İstanbul Beşiktaş Zorlu Center)

Morfose Collagen Fön Suyu

Fiyat ve hizmet bilgisi bakımından son gittiğim kuaförde saç, sakal, kil maskesi ve saça keratin bakım uygulaması hizmeti aldım. Ayrıca kaş düzeltme ve kulak, burun kıllarını alma gibi ek hizmetlerde yaptırabilirsiniz. Yüzü dinlendirmek ve rahatlatmak için kil maskesini kesinlikle öneririm. Siyah maske, altın maske, buz maskesi, bal maskesi gibi yüze faydası olmayan maskeler yerine en bilinen ve sağlıklı kil maskesi uygulamasını yaptırmanızı öneririm. Kil Maskesi olarak Zenix Argan Yağlı Kil Maskesi ürününü önerebilirim. Ayrıca saça Keratin sürerek hem yüzdeki kil maskesini hem de saç diplerine fraksiyon yaparak yaydığınız Keratin maskesini 20-25 dakika kadar beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Keratin Saç Maskesi olarak Kuaf Profesyonel Keratin Saç Maskesi ürününü kullanabilirsiniz. Keratin, deri uzantıları olan saç, tırnak ve vücut kılının temel bir proteini olup saç telinin sağlığı ve dayanıklı olması için kullanılır. Son olarak saça Saç Spreyi, Wax, Jöle gibi ürünler sürmek yerine hem zararı olmayan hem de saçı fön makinesi ile kuruturken saçın yıpranmaması için Fön Suyu kullanmanızı öneririm. Fön Suyu olarak Morfose Collagen Fön Suyu, Morfose Milk Therapy Fön Suyu ürünlerini inceleyebilirsiniz.

Umarım faydalı bir saç ve kişisel bakım yazısı olmuştur. Saç tıraşı ve bakımı hakkında yeni bilgiler edindikçe yazıma maddeler halinde ekleyerek makaleyi güncel tutmaya çalışacağım. Ayrıca Erkek Kişisel Bakım makalelerimi ayrıca takip edebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 06.12.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.