15 Ağustos 2022

Netflix The Sandman ve Diğer Dizi & Film İncelemeleri

Netflix The Sandman

Netflix platformu bildiğiniz gibi Türkiye'de en popüler ve benimde sevdiğim dizi, film platformu olup bir süre ara verdikten sonra yeni birkaç içerik incelemesi ile size geri dönüş yapmayı düşündüm. Özellikle iyi kurgulanmış içerik bulmak artık zor olsa da yeni yapım olan The Sandman dizisini oldukça başarılı buldum ve son iki aydır izlediğim diğer yapımları da sizlerle paylaşmayı düşündüm. Bu zaman zarfında piyasaya yeni giren oyuncu Disney+ Plus ise Türkiye'de iyi bir reklam politikası ile adını duyurmayı başardı. Fakat Disney+ Plus platformu yeni içeriklerden ziyade eski tüm popüler içerikleri topladığı için benim çok ilgili çekmedi. Ayrıca televizyon yani Smart TV uygulaması olarak ise Netflix halen liderliği bence koruyor. Hem içerik hem de uygulama vasatlığından dolayı Disney+ Plus, Amazon Prime Video, Apple TV+ gibi platformlarda üyelik almayı düşünmüyorum. Açıkçası Netflix üyeliği ve ücretsiz YouTube Smart TV uygulaması halen fazlasıyla işimi görmektedir. Zaten dekor niyetine eskiden Televizyonda TRT 4K veya TRT Belgesel HD kanallarını açardım fakat YouTube'da bulunan 4K Rain, Sleep, ASMR, Nature, Relaxation, Outdoor Therapy gibi sekiz saatlik dekor videoları fazlasıyla iş görüyor. Netflix ayrıca sadece eski yapımlar değil yeni yapımlarda yer verdiği için daha çok cezbediyor diyebilirim. Netflix'de The Sandman dışında Ozark ve Peaky Blinders'ın son sezonu, Lucifer ve yayından kaldırılacak içerikler hakkında bu makalede sizlere bilgi vermeye çalışacağım.

1) The Sandman: 1988 yılında Neil Gaiman tarafından yazılıp Amerikan merkezli DC Comics tarafından yayınlanan eski bir çizgi roman serisidir. 2022 yapımı olan Netflix’teki The Sandman dizisi ise bu çizgi romandan uyarlanmıştır. İlk sezonu 10 bölümden oluşan dizinin ikinci sezonunu şimdiden bekliyorum. Diziyi Türkçe Dublaj olarak Netflix’de izleyebilirsiniz ayrıca IMDB puanı 8 olan diziyi ben oldukça başarılı buldum. The Sandman dizisinin konusu ise özel güçlere sahip olan düşler kralı yani uykularımızı ve rüyalarımızı kontrol eden Düş, bir kara büyü yani ayin sırasında bir asırdan fazla tutsak edilir. Yokluğunda ise rüya ve düş dünyası zarar gördüğü için insan yaşamı zarar görür. Diğer dünya ve zaman hakkındaki fantastik konulara merakınız varsa diziyi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Dizide zaten yaratılış ve evrenin, insanların işleyişlerini ve duygularını anlatan güçleri bize bir varlık üzerinden anlatmaktadır. Örneğin düş, ihtiras, ölüm, kader, şeytan, cennet, cehennem, yıkım, hezeyan, umutsuzluk gibi boyutları bir karakter canlandırmaktadır. En tepede olan Tanrı ile bu karakterlerin arasındaki bağ ve olaylar kurgulanır.

İnanç üzerine yapılan kurgular bildiğiniz gibi bizi Yunan Mitolojisine kadar götürmektedir. Dizide ilk beş bölüm harika tasarlanmış olup ilk bölümden itibaren beş bölümü soluksuz izledim diyebilirim. Dizide en sevdiğim kısım ise bir insanın sonsuza kadar yaşaması ve her 100 senede bir Düş ile bu insan buluşarak ona deneyimlerini anlatmasıdır. İnsan ömrü çok kısa olup böyle bir özelliğin olmasını açıkçası bende çok isterdim. Dizideki bazı terimleri ve merak edeceğiniz konuları ise madde madde sizlerle paylaşmak isterim.

Netflix The Sandman

YHVH: Yehova veya diğer adı ile YHVH Eski Ahit yani Tanah'ta adı geçen Tanrı'nın adı olup Yahudilik dininde kullanılan bir terimdir.

Azazel (Azazil): İbranicede bir Şeytan adıdır ve dizide İblis yani Tanrı'ya isyan ettiği inanılan ruhani yaratık lardan biridir.

Mazikeen: DC Comics karakteri olan ve dizide de geçen kadın şeytandır. Netflix’teki Lucifer dizisinde de aynı karakter vardır.

Morpheus: Yunan Mitolojisinde düşler tanrısı demektir. Aynı zamanda bu ismi Matrix filminden de biliyorsunuz.

Nekromansi: Ölmüş kişilerin ruhlarını çağırma olayına verilen addır. Büyülü veya Sihirli bir Çember çizerek Matematikçi John Dee ve Edward Kelly ruh çağırırken resmeden bir çalışmayı internet üzerinde bulabilirsiniz. Benzer çember ayini dizinin ilk bölümünde geçmektedir ve Düş bu şekilde yakalanır.

Kalliope: The Sandman dizisinde 11. bölüm olan Bir Kedinin Rüyası bölümünde geçen Yunan mitolojisindeki müzlerden (ilham perileri) biridir.

Lucifer Netflix

2) Lucifer: 6 sezondan oluşan uzun bir dizidir. Amerikan yapımı fantastik polisiye ve komedi dizisidir. Toplamda 93 bölüm vardır ve Netflix'de Türkçe dublaj olarak izleyebilirsiniz. İlk sezon çok hoşuma gitti ve ikinci sezondan sonra biraz sıkmaya başladı diyebilirim. Çünkü dizi bir süre sonra Arka Sokaklar misali kendini tekrarlayan sıkıcı bir dizi olmaya başlıyor. Üçüncü sezondan sonra izlemek sıkıcı olabilir fakat pembe dizi misali devamını getirmek isteyenler tüm sezonları bitirebilir. Açıkçası üçüncü sezondan sonra ben izlemeyi bıraktım çünkü ilk sezon ki heyecan artık pek kalmamıştı.

Lucifer dizisinin konusu ise; Cehennemin efendisi olmaktan sıkılan Lucifer (Şeytan), Los Angeles’ın ihtişamlı ve ışıltılı deliliği uğruna hâkimiyetini sürdüğü cehennemi terk edip bu şehirde Lux adında bir gece kulübü açıp fani bir yaşam sürmek ister. Fakat kardeşi Amenadiel (Melek) ve babası (Tanrı) onu rahat bırakmaz. Yardımcısı Mazikeen (Kadın İblis) ile beraber geldiği Dünya'da tanıştığı Dedektif Chloe Decker ile birlikte çalışarak suçluları yakalar ve bir yandan da kendi ailevi problemleri ile uğraşır. Şeytani güçlerini Chloe Decker’ın davaları için kullanır ve bu şekilde komedi polisiye bir dizi bizi bekler. Şeytanımızın tam ismi Lucifer Morningstar olup Lucifer yani Şeytan demektir. Morningstar ise Sabah Yıldızı anlamındadır. Şeytan, dünyaya düştüğünde bir ışık saçar bu yüzden sabah yıldızı denmektedir.

Mr. Robot Netflix

3) Mr. Robot: 2015 yılında yayınlanan, 4 sezon ve 45 bölümden oluşan siber güvenlik uzmanı yani bir Hacker'ın yaptıklarını konu alan psikolojik gerilim ve dram konulu bir dizi serisidir. Netflix'de yayınlanan dizi 2022 itibariyle platformundan kaldırılacaktır. Diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Özellikle siber güvenlik alanına meraklı kişilerin kesinlikle izlemesini tavsiye ederim.

Nuh: Büyük Tufan (Noah)

4) Nuh: Büyük Tufan (Noah): 2014 Amerikan yapımı bir film olup 2022 itibariyle Netflix platformundan kaldırılacaktır. Hz. Nuh peygamberin büyük yağmur yani tufan ile birlikte tüm canlı yaşamı bir gemide toplayıp neslin devamının sağlanmasını konu alan bir filmdir.

5) Soluksuz (Restless): 2022 Fransız yapımı bir film olup açıkçası pek beğenmedim diyebilirim. Konusu çok dağınık ve saçma olup izlemenizi tavsiye etmem. Zaten IMDB puanı 5.8 olup vakit kaybetmeden iptal listenize almanızı tavsiye ederim.

Küba'nın Özgürlük Hikayesi (The Cuba Libre Story)

6) Küba'nın Özgürlük Hikayesi (The Cuba Libre Story): Küba'nın siyasi tarihçesini anlatan ve Komünizm ile nasıl buluştuğunu, Emperyalizme alternatif nasıl bir ülke kurduklarını bize belgesel niteliğinden sunan 8 bölümlük güzel bir Netflix dizi çalışmasıdır. Türkçe Dublaj olarak seyredebileceğiniz bu belgesel dizisi Küba hakkında bize birçok bilgi vermektedir. Küba'nın önemli liderleri olan Fulgencio Batista ve Fidel Castro zamanlarını anlatmaktadır. Amerika ve CIA’nin müdahalelerine rağmen ada ayakta kalmış ve Amerikan sömürgesine karşı Rusya ile ittifak yapıp mücadele etmişlerdir. Dizide Küba Devrimi detaylı olarak anlatılmış, devrimin önemli isimlerinden Che Guevara ve Fidel Castro hakkında birçok detaylı bilgiler verilmiştir. Küba tarihçesini araştıranlar mutlaka Enternasyonalizm, Proleter Enternasyonalizm, Komünizm, Marksizm, Komünist Manifesto ve Sosyalizm gibi terimleri duyacaklardır veya karşısına çıkacaktır. Özellikle bu terimleri merak edenlerin bu diziyi izlemelerini tavsiye ederim. Küba devrimini merak edenler 26 Temmuz Hareketi, Movimiento-26-7, Küba Komünist Partisi, Moncada Kışlası konularını araştırabilir. Devrim sonrası bilindiği gibi Fidel Castro liderliğinde sosyalist bir devlet ve komünist hükümetin kurulması gerçekleşmiştir.

Kartal (The Eagle)

7) Kartal (The Eagle): 2011 yılında çekilmiş ve Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebileceğiniz tarihi bir filmidir. M.S. 2. yüzyıl da Roma İmparatorluğu sınırlarını Britanya’ya dek genişletmiş ve büyük bir imparatorluk olmuştur. Roma Ordusuna ait 9. Lejyon Kuzey Britanya topraklarında savaşırken gizemli bir şekilde yok olur. Lejyon'nun askeri simgesi olan Kartal ise Britanya'da yaşayan o zamanki yerli kabile tarafından ele geçirilir. Lejyon'nun komutanı askeri onuru olan bu kartal amblemini almak için mücadele verir. Bu film benim aklıma şunu getirmişti; askerde alayın sancağını yakalanmadan ele geçiren erken terhis olacaktı. Alay sancağını bu filmde Lejyon'nun kartalı olarak da düşünebilirsiniz.

Meltdown: Three Mile Island

8) Erime: Nükleer Felaketin Eşiği (Meltdown: Three Mile Island): 2022 yılı Amerikan yapımı belgesel dizisidir. Toplamda dört bölümden oluşan bu mini diziyi Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. İlk bölümden sonra ilgimi çekmediği için belgeseli izlemedim. Meltdown: Three Mile Island, Pensilvanya'nın Three Mile Adasında bulunan nükleer santralinde meydana gelen kazadan önce ve sonra yaşananlar mercek altına alıyor.

9) Peaky Blinders ve Ozark Son Sezon: Peaky Blinders'ın altıncı ve son sezonu ile Ozark'ın dördüncü ve son sezonu Netflix'de yayınlanmıştır. İki dizinin de konularını daha önce yazdığım için ilgili konularına gidip detayları okuyabilirsiniz. İkiside Netflix tarihinde önemli diziler olup izlemenizi tavsiye ederim.

Carter Netflix

10) Carter: 2022 yılı Güney Kore yapımı aksiyon dolu bir film olup filmi Türkçe Dublaj olarak Netflix'de izleyebilirsiniz. Filmde DMZ virüsü ve pandemisini konu alırken bu salgının siyasi ve güç boyutunu Güney Kore, Kuzey Kore ve CIA çemberinde size anlatmaktadır. Aksiyon dolu ve Call of Duty oyun sahneleri gibi bir film izlemek istiyorsanız izleyebilirsiniz.

Resident Evil: Biohazard

11) Resident Evil: Biohazard: Netflix'te yayınlanan 2022 yapımı ve 8 bölümlük bir dizidir. Diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz diyeceğim fakat demek istemiyorum çünkü ilk bölümden itibaren sıkıcı ve size zaman kaybı olarak geri dönüş sağlayacak bir dizidir. Dizide klasik zombi istilası, insanların zombilere karşı saçma savaşı ve gençlik dizilerini andıran ergen oyuncu kadrosu ile inanın ilk bölümü bile izlemeden kapabilirsiniz. Bir dizinin iyi ve sürükleyici olduğu ilk bölümden genelde belli olur. Hatta maksimum üç bölüm tolerans gösterilir fakat halen dizi sizi meraklandırmıyor ve gitmiyorsa boşuna diğer bölüm ve sezonları izlemeyin çünkü zaman kaybıdır.

Stranger Things

12) Stranger Things: 2016 yapımı 4 sezonluk Amerikan yapımı bilim kurgu ve gençlik dizisi olup Netflix'te Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Aslında ismini duyuran bir dizidir ve paralel evren, yaratıklar gibi konuları işler fakat oyuncu kadrosu daha çok ergen kesime hitap ettiği için çok ilginizi çekeceğini pek düşünmüyorum. Dark dizisi ile karıştırılmamalıdır çünkü Dark dizisinde oyuncu kadrosunda gençler olduğu gibi yetişkinlerde ana rolleri paylaştığı için hiçbir zaman bir gençlik dizisi havasında değildir. Fakat Stranger Things için bunu söyleyemem zaten ilk bölümden bunu anlayacaksınız. Son sezondaki bazı sahneler ve efektler ne kadar güzel olursa olsun gençlik dizisi olduğu için canınız sıkılabilir.

Snabba Cash Netflix

13) Snabba Cash: Kolay Para: 2021 yapımı ilk sezonu 6 bölümden oluşan İsveç yapımı bir dizidir. Diziyi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. İkinci sezonunun geleceği ise kesinleşmiştir. Dizinin konusu ise İsveç Stockholm’de bulunan Arap asıllı yerel ve ufak bir sokak uyuşturucu satışı yapan ekipten ve bu ekip yani aileye ait Leya isimli kadının yasal bir iş kurmak ve bu kirli işlerden sıyrılmak için bir yatırım şirketi ile yaptığı anlaşmayı konu alır. Fakat ailesi ve yaptığı yasa dışı işler bir şekilde onu bırakmaz ve hem yasal hem de yasadışı işlerin istemese de iyice işin içine girer ve ikinci sezonda bu iş çıkmazının sonuçlarını göreceğiz gibi duruyor. Yerel ve ufak bir çeteyi konu alan dizidir aslında diyebiliriz. Başlarda biraz sıkıcı olabilir ama fena bir dizi değildir. Dizideki müzikler ise başarılı olup Intro müziği ise Cuz Greekazo - Försent olup dinlemenizi tavsiye ederim.

The Walking Dead Netflix

The Walking Dead Netflix

14) The Walking Dead: 2010 yılında ilk sezonu başlayan ve bugün 11. Sezon ile halen devam eden Zombi konulu bir dizidir. Açıkçası Zombi temalı dizileri pek sevmediğim için seyretmedim fakat bu tarz bir dizi izleyecekseniz en çok puanı alan bu diziyi seyredebilirsiniz. The Walking Dead dizisini Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizi Amerikan yapımı olup kurgu ve Zombi temalarının iyi harmanlandığı bir dizidir.

Netflix İptaller
* Kuş Uçuşu (Türk Dizisi)
* Mezarlık (2022 & Türk Dizisi)
* Zeytin Ağacı (2022 & Türk Dizisi)
* Gönül (2022 & Türk Yapımı Film)
* Aşkın Kıyameti (2022 & Türk Yapımı Film)
* Bastard!! Heavy Metal, Dark Fantasy (Anime)
* Never Have I Ever (Gençlik Dizisi)
* Three Days of Christmas (Türkçe Altyazı)
* Daha Kötü Ne Olabilir Ki? (Türkçe Altyazı Film & 2022)
* Darlings (Türkçe Altyazı Film & 2022)
* Extraordinary Attorney Woo (Türkçe Altyazı Korece Dizi & 2022)
* S.W.A.T. (Türkçe Altyazı Dizi)
* Young Lady and Gentleman (Türkçe Altyazı Korece Dizi & 2021)

Netflix'te izlemediğim veya izlemekten vazgeçtiğim dizi ve film güncel listesimi yukarıda paylaştım. Netflix'te daha önceleri izlediğim ve incelediğim diğer yapıtları Netflix kategorisinden ayrıca takip edebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 25.08.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.