24 Ocak 2020

Peaky Blinders – 1930’lar da İngiltere’de Bir Çete

Peaky Blinders – 1930’lar da İngiltere’de Bir Çete

Peaky Blinders, İngiliz yapımı bir dizi olup 28 Eylül 2014 tarihinde yayına başlamıştır. Netflix’de diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Toplamda 5 Sezon ve 30 bölümden oluşmaktadır. Açıkçası diziyi izledim fakat iki sezon izlememe rağmen çok sürükleyici ve merak uyandırıcı bir tarafı yoktu. Temelde heyecanlı bir Gangster dizisi sanıyorsunuz fakat bir sonraki bölümde ne olacak diye merak etmiyorsunuz. Dizi sizi çok içine çekemiyor.

Peaky Blinders bir aile örgütü olup yasa dışı at bahisçiliği, kumar, alkol ticareti, bar işletmeciliği ve benzeri işler ile uğraşan İngiltere'nin Birmingham şehrinde gücünü sürdüren bir topluluktur. Birinci dünya savaşı sonrası aile Birmingham şehrinde birçok yasa dışı iş yaparak para kazanıyor.

Ailenin başındaki kişi Thomas Shelby olup Birinci Dünya Savaşında Fransa'da İngiliz Ordusu ile savaşa katılmış ve madalyalar kazanmış bir askerdir. Savaş sonrası ise onu her şey değiştirmiştir.

İlk iki sezon Peaky Blinders’ların BSA silah fabrikasından silah çalıp bunları IRA mensuplarına vermesi ihtimaline karşın İngiliz hükûmetinin konuyu çözmesi için bir ajan atamasıdır. Dönemin İngiliz Başbakanı Winston Churchill olayın gizlice halledilmesini istemekle beraber silahların IRA’ya geçmesini istemiyordu. Sonuç olarak silahları Devlet buldu sonrasında da Peaky Blinders’lara yasa dışı başka görevler verildi. Ayrıca Londra’ya giderek yaptıkları işleri ve yapılarını da büyüttüler.

Üç ve dördüncü sezonda ekip ve işler daha da büyüyor. Daha çok büyüme daha fazla para ile birlikte düşman ve sorunları da beraberinde getiriyor. Dördüncü sezonda ise İtalyan mafyası ile bir savaş başlıyor ve Tommy kazanıyor. Beşinci ve son sezonda ise Siyasete giren Tommy kendini komünistler ve faşistlerin arasında buluyor. 1930 yıllarında başlayan dünyadaki ideolojik görüşlerin yükselişini oldukça iyi işlemişler. Son bölümde faşist bir siyasetçiye suikast planı gerçekleştirmek isteyen Tommy başarısız oluyor ve dizi bu şekilde sonlanıyor. Altıncı sezon belki ilerleyen zamanlarda gelebilir çünkü düşmanlar ve yapılacak işler henüz bitmedi gibi görünüyor.

Dizinin son sezonu altıncı sezon ise Shelby ailesi arasında olan Tommy ve Michael arasındaki savaş anlatılır ve sonunda kaybeden Michael olur. Altıncı sezonda 6 bölüm olup toplamda 36 bölümlük güzel bir dizidir, izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Peaky Blinders – 1930’lar da İngiltere’de Bir Çete

Peaky Blinders – 1930’lar da İngiltere’de Bir Çete

Peaky Blinders – 1930’lar da İngiltere’de Bir Çete

Peaky Blinders ve Kısa Bilgiler

Birmingham Small Arms Company: İngiltere’deki BSA Silah Fabrikası.

IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)

Birmingham: İngiltere'de bir şehirdir. Dizinin büyük bölümü burada geçmektedir.

Winston Churchill: İngiltere Başbakanı ve Politikacı.

Belfast: Kuzey İrlanda'nın başkentidir. Kuzey İrlanda bölgesi İrlanda'dan bağımsız bölgedir.

Epsom Derby (Epsom Derbisi): İngiltere'deki at yarışlarının olduğu derbi ve hipodrom.

Lewis Gun Light Machine Gun (LMG): 1914 yılında yapımı başlanan Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak ürünü olan hafif makineli tüfektir.

Bentley Speed Six: 1930’lar daki Bentley marka arabadır.

Rolls-Royce Phantom II: 1930’lar daki Ultra Lüks Rolls-Royce marka arabadır.

Burak AVCI - Update: 15.08.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.