14 Mayıs 2022

Bilgisayardan Bağlı Olduğunuz Wireless (Wi-Fi) Ağının Şifresini Öğrenme İşlemi

Wireless (Wi-Fi) Şifresi

Kablosuz ağ bağlantısı hayatımızın her aşamasında olup hem ev hem de dışarıdaki kafe, restoran gibi mekânlarda mobil internet dışında yüklü veri tüketimi gerçekleştireceğimiz zaman Wireless (Wi-Fi) ağlarına bağlanma gereksinimi duyarız. Özellikle video veya film izleyeceğimiz zaman mobil internetten ziyade kablosuz bir ağa bağlanmak hem daha hızlı olacaktır hem de mobil internet kapasitenizdeki kotayı bitirmeyecektir. Ücretsiz Wireless noktaları yerine bir kafe veya restorana gittiğinizde daha önce şifresini alıp bilgisayarınız ile bağlandığınız fakat sonrasında şifresini unuttuğunuz ağın açık şifresini nasıl öğrenebilirsiniz bu yöntemi sizlerle paylaşacağım. Buna neden ihtiyaç duyabiliriz önce anlatmak isterim; örneğin siz daha önce bir kafede uzaktan çalışma esnasında ağa bağlanmışsınızdır ama sonradan aynı mekânda telefonla da mekânın kablosuz ağına bağlanma ihtiyacı duyabilirsiniz. Tam bu sırada şifreyi hatırlamıyorsanız ve bilgisayarınızda yanınızdaysa bu yöntem işe yarayabilir. Bir başka örnek ise evinizdeki ağ şifrenizi unuttunuz ve akıllı televizyonunuzu kablosuz ağa bağlamak istediniz işte tam bu sırada şifreyi nereye not etmiştim demek yerine bu yöntem ile bilgisayarınızdan kablosuz ağ şifresini direkt öğrenebilirsiniz. Windows bilgisayarlarda yapabileceğiniz bu yöntem basit ve gün kurtaran bir bilgidir diyebilirim.

Bilgisayarınıza bağlı Wireless (Wi-Fi) ağının şifresini öğrenmenin birkaç yöntemi olup konsol üzerinden yapılışını sizlere göstereceğim. Windows bilgisayarlarda arama veya Run kısmından CMD yazarak siyah renkli konsol ekranını açınız. Bağlı olduğunuz kablosuz ağın tam adını sağ alt köşedeki Wireless simgesine tıklayarak öğreniniz. Kablosuz ağ adı yani SSID adını yazarken büyük ve küçük harflere dikkat ederek aşağıdaki gibi konsoldaki metoda tam yazınız sonrasında Enter demeniz yeterlidir. Örneğin ben aşağıda ağ adı olarak BurakNetwork yazdım. Siz de bağlı olduğunuz ağın adını tam yazarak açık şifrenizi öğrenebilirsiniz.

Wireless (Wi-Fi) Şifre

* netsh wlan show profile name=[Wi-Fi SSID Name] key=clear

* netsh wlan show profile name=BurakNetwork key=clear

Security Settings kısmında yer alan Key Content sizin kablosuz ağ şifrenizdir. SSID Name ise kablosuz ağınızın adıdır. Authentication yani kimlik doğrulama kısmında ise kablosuz ağın şifreleme teknolojisi yazmaktadır. Eski Windows 7 ve diğer işletim sistemlerinde ağ üzerine sağ tıklayıp açık şifreyi öğrenmeniz mümkündü fakat Windows 11 ile gelen güvenlik önlemleri nedeniyle bu tip önemli şifreleri bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.