22 Nisan 2022

Efes Xtra (Extra) Shot Bira Değerlendirmesi - Yüksek Alkollü Türk Birası (Strong Beer)

Efes Xtra (Extra) Shot Bira

Efes'in yüksek alkollü bira serisi olan Xtra (Extra) versiyonunun bildiğiniz gibi standart 50 CL'lik kutuda satılanı ile birlikte bir de Shot olarak bildiğimiz ve içerisinde daha fazla alkol oranı bulunduran kutusu vardır. Efes Xtra (Extra) birasının muadili olan ve çok karşılaştırılan bir diğer bira markası ise Tuborg Shot olup ikisi arasındaki farkları da bu yazımda sizlerle paylaşacağım. Efes Extra birası hacim olarak küçük ve alkol oranı yüksek olduğu için genelde tüketim sebebi az bira ve maya içerek hızlı şekilde alkole ulaşmaktır. Eğer çok fazla bira içmeyi sevmiyor, midenizi şişirmek istemiyorsanız fakat yüksek alkole de ulaşmak istiyorsanız genelde iki adet Shot içmeniz yeterli olacaktır. Fiyat ve performans açısından bakacak olursanız iki tane Shot satın almak daha mantıklı gibi duruyor. Tabii amacınız alkol fazla almak değilse günlük biraları denemeye devam edebilirsiniz. Efes Xtra Shot birasının hacmi 237 ML olup Tuborg Shot ile aynıdır. Keşke hacim olarak düz 250 ML olarak üretseler dediğim biralar olup Efes Xtra birasının kendine has özelliği ise ayrıca dinlendirilmiş olmasıdır. Bu yüzden Tuborg Shot birasına göre alkol oranı ve şerbetçi otu acılığı sanki biraz daha az gibi geldi bana. İki birada Türk üretimi olup kendi kategorilerinde cidden başarılı biralardır.

Efes Xtra (Extra) birasının köpük ve doygunluk yani gövde oranı hiç fena olmayıp şerbetçi otu ve yoğun alkolden dolayı koyu kehribar renktedir. Alkol oranı hacmen %9 olup biranın içerisinde su, arpa maltı, şerbetçi otu, maya ve karbondioksit vardır. Anadolu Efes Biracılık tarafından üretilmekte ve dağıtımı yapılmaktadır. %100 Malt bir bira olup kutu tasarımından biraz bahsetmek gerekirse. Biranın üzerinde koruma jelatini vardır. Kırmızı ve koyu mavi kutu renklerine sahip olup Xtra ibaresi ve X harfi ile güzel bir tasarım yakalanmıştır. Genelde sürekli şeklide tüketildiği için piyasada günü geçmiş Efes birası bulmanız zordur fakat siz bira alırken yine de tarihine bakarak satın alınız. Biraz tadından bahsedecek olursam; günlük Efes biraları gibi içimi rahat bir biradır. Alkol oranı yüksek olmasına rağmen sanki içerisinde bahsettiği alkol oranı yokmuşçasına bana biraz hafif geldi. Acımsı tadı da olmayıp şerbetçi otu acılığı birada pek yoktur.

Efes Xtra (Extra) Shot Bira

Tuborg Shot birasını denediğim zaman sanki alkol oranı ve acımsı tadı onda daha fazla almıştım. Efes Xtra (Extra) Shot birası sanki biraz malzemeden kaçırılmış gibi görünüyor. Bu yüzden Shot biralar arasında tercihim Tuborg'dan yana olacaktır. Fiyat ve performans olarak Tuborg Shot biradan iki adet oldukça yeterli olurken Efes Xtra Shot için aynı durumu söyleyemeyeceğim. Tadı, doygunluğu kötü olmayabilir fakat asıl beklentiyi karşılamamaktadır. Aşağıda Efes Xtra Shot birası ile ilgili detaylı bilgileri ekledim. Ayrıca diğer bira makalelerimde yaptığım gibi bu yazımda da ve diğerlerinde olacağı gibi sadece farklı deneyim kategorisindeki biraları ekleyeceğim. Genelde günlük bira kategorisine daha yakın olan bu biralar farklı özelliklerinden ve müşteri kitlesinden dolayı farklı deneyim olarak ayrı bir başlık altında topladım.

Efes Xtra (Extra) Shot Bira

Bira: Efes Xtra (Extra) Shot Bira 237 ML (Yüksek Alkollü Bira)
Kutu: 237 ML'lik Kutu
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %9
Fiyat: 16,75 TL (Nisan 2022)
Üretim: Türkiye (Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.)
Barkod: 8690520533243

Farklı Deneyim Biralar
* Tuborg Kırmızı Special Kutu 50 CL (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %7.5)
* Tuborg Kırmızı Shot Kutu 237 ML (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %9)
* Efes Xtra (Extra) Bira Kutu 50 CL (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %7.5)
* Efes Xtra (Extra) Shot Bira Kutu 237 ML (Yüksek Alkollü Bira) (Alkol %9)
* Efes Glutensiz Bira +1 Dinlenmiş Karabuğday Birası

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.