24 Nisan 2022

Kent Blue 8 Sigarası ve Toscano Classico İthal Puro İncelemesi

Toscano Classico İthal Puro

Sigara ve Puro mamülleri ile ilgili bir süredir yazı yazmamıştım. Bu makalemde yabancı menşeli bir adet sigara ve puro incelemesi sizlerle paylaşacağım. Bildiğiniz gibi son sigara zamlarından sonra birçok insan yabacı menşeli Duty Free sigaralara yönelmiş durumdadır. Bir süredir hem yerli hem de yabancı sarmalık kıyılmış tütün ürünlerini denemiştim fakat tütün içmeyi artık bıraktım. Son makalemde de bahsettiğim gibi 50 Gramlık paketin yarısından sonrasında tütünün tadı değişiyor ve sarma işlemi olsun aşırı bayıcı bir hale geldiği için tütün makalesi uzun bir süre paylaşmayacağım. Makalemde ilk olarak Kent Blue 8 sigara incelemesinden başlamak istiyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye'deki son sigara düzenlemesi ile birlikte hem sigaranın paketi hem de tütün içeriği aşırı değişmiş durumdadır. Aynı markanın yurt dışı menşeli ürünlerini aldığınızda aynı tadı ve kaliteyi bulmanız mümkün değildir. Etrafınızda da çokça söyleyen kişi vardır Türkiye'de satılan sigara mamüllerinin tadının eskisinden daha kötü olduğunu. Ben de yabancı menşeli bir Kent Blue sigarası deneyerek bu durumu gözlemledim ve cidden Türkiye'de satılan aynı marka ile arasında dağlar kadar fark vardır diyebilirim. Türkiye'de hem sigara mamüllerinden alınan vergiler hem de fiyatların yüksek olmasından dolayı üreticilere kar marjı kalması için kaliteden ciddi derecede ödün verilmektedir.

Kent Blue 8 marka sigarası British American Tobacco İran (BAT Pars) tarafından üretilen ve merkezi Tahran'da olan bir firmadır. Uluslararası bu firmanın Türkiye distiribütörü ise BAT Türkiye olup burada da Kent marka sigaralarının Türkiye versiyonlarını üretip yurt içinde satışını yapmaktadır. İran'da satılan ve Türkiye'de de özellikle Van yöresinden ülkemize giriş yapan bu sigara mamülü bizim klasik Kent Blue'dan kat kat daha iyidir. Hem filtre yapısı olsun hem de içim hissiyatı daha toktur. Kent Grey aslında benim ilk tercihim olacaktır. Blue versiyon biraz daha ağırdır fakat İran'da satılan Kent Blue 8'in tadı bana güzel geldi. Filtresi de kömürlü olup sigara paketi tamamen siyah olmayıp yıllar önceki ilk sigara düzenlemesindeki olan sadece görsel uyarı resimleri bulunmaktadır. Onun dışında markanın logosu ve diğer ibareleri paket üzerinde mevcuttur. Paket üzerinde yazan yazılar Arapça değil Farsça'dır. Paket üzerinde her sigara için ayrı bir QR kodu bulunur ve kodu sorgulayarak paketin kontrol sağlayabilirsiniz. Paket tasarımı ise oldukça iyidir.

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 sigarasından ben karton olarak aldım ve karton içerisinde 10 adet paket bulunmaktadır. Filtre yapısı kömürlü olduğu için ve eski Kent filtrelerindeki gibi delikli yapısı bulunduğundan size rahat içim hissiyatı sağlar. Normalde Grey versiyonları daha hafiftir fakat bir sürelik içimden sonra Blue versiyonunda tadı size iyi gelebilir. İnternet üzerinde araştırdığım kadarıyla Kent Blue 8 sigarasının içerdiği Zifir miktarı 8 MG iken Nikotin miktarı 0.6 mg kadardır. Orta seviyeli sigaralarda genelde oranlar bu şekilde olup içimi orta sert olarak da özetleyebiliriz. Yurt dışından gelenler veya Duty Free'den sigara alanlar bu sigarayı deneyebilirler. Eğer orta sertlikte ve içimi güzel bir sigara arıyorsanız Kent Blue 8 markasını deneyebilirsiniz.

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 Sigarası

Kent Blue 8 Sigarası

Sigara: Kent Blue 8 (İran)
Filtre: Beyaz ve Kömürlü (Triple Filter Charcoal)
Üretim: British American Tobacco İran (BAT Pars)
Paket: Standart Paket (KS RC BOX)
Fiyat: Karton 150 TL veya 190-200 TL
Barkod: 6260931400070

İkinci tütün mamülü olarak Toscano Classico purosundan bahsedeceğim. Toscano markası İtalyan marka bir puro mamülü olup daha önceki yazılarımda bildiğiniz gibi kısa purosu olan ve Tekel bandrollü olarak da satılan aromalı Toscanello Toscana purolarından çokça bahsetmiştim. Toscano Classico purosu ise boyut olarak daha uzun olup şu an Duty Free ürünü olarak piyasada bulabileceğiniz bir puro mamülüdür. Klasik yani Classico versiyon olduğu için üzüm, vişne veya vanilya benzeri ayırt edici ve belirgin bir aroması yoktur. Toscano Classico purosunu incelerken önce dış kabı ve içeriği hakkında bilgi vermek isterim. Tam adı Toscano Classico T08 olup içerisinde 5 adet ve her biri ayrı jelatin ile sarılmış uzun puro bulundurmaktadır. Paket üzerinde ve paketi açacağınız kısımda Made in Italy bandrolü vardır. Puroların her birinin ayrı ayrı jelatinde olması tazeliğini koruması açısından çok önemlidir. Çünkü diğer purolarda paketi ilk açtığınızda ve jelatinini çıkardığınızda içindeki purolar ayrı bir jelatin ile sarılmadığı için uzun süre bekleyip tazeliğini yitirebiliyor. Oysaki Toscano Classico purosunun dış jelatinini çıkarsanız bile her puro ayrı korunduğu için bozulma durumu söz konusu değildir.

Toscano Classico İthal Puro

Toscano Classico İthal Puro

Toscano Classico İthal Puro

Toscano Classico İthal Puro

Toscano Classico İthal Puro

Toscano Classico'nun paket rengi ahşap sarı renkte olup üzerinde firmaya ait bilgiler ve logolar bulunmaktadır. Toscano Classico purosu 19. yüzyılda İtalya'da üretilen ilk purolardan biri olup ahşap ve odunsu aromalı, klasik ve biraz da sert bir purodur. Puronun sarım ve şekli Cheroot olup üretim sırasında her iki ucu da klipslenmiş filtresiz silindirik purolara denmektedir. Ateşle kürlenmiştir ve 6 ay yaşlandırıldıktan sonra pakete sarılmaktadır. Puroyu incelediğinizde tam ortasında Prodotto in Italia etiketi vardır. İçmeden önce Cutter ile puroyu tam ortadan kesmenizi öneririm. Puroya dikkatli bakarsanız iki ucu da orta gövdeye doğru kalınlaşarak gitmektedir. Bu yüzden puroyu ikiye bölün ve bir yarısını içerken diğer yarısını jelatine tekrar sarın ve sonra içiniz. Tek seferde tüm hepsini içmeniz zor olabilir açıkçası ben denedim ve iki saatten fazla bir içim deneyimi sürdü. Eğer alışkın değilseniz ve ilk defa bu tipte bir puro deneyecekseniz kesinlikle puronun bir ucunu yakıp hepsini içmeyiniz. Ortadan Cutter veya bıçak yardımı ile ikiye bölerek tüketmenizi tavsiye ederim.

Toscano Classico T08

Toscano Classico T08

Toscano Classico T08

Toscano Classico T08

Toscano Classico T08

Puro: Toscano Classico T08
Açıklama: Klasik purodur ve içerisinde 5 adet puro bulunmaktadır.
Fiyat: 125 TL (Duty Free)
Üretim: Manifatture Sigaro Toscano İtalya Roma.
Barkod: 8059145100115

Toscano Classico purosu İtalya'da yetiştirilen Kentucky tütün yapraklarından sarılarak yapılır. Toscano puro serisi genelde çok zengin ve baharatlı bir yapıda olduğu için Toscanello purosuna göre daha deneyimli puro severlere tavsiye edilir. Puronun toplam uzunluğu 15 CM olup kesinlikle ikiye bölerek içmenizi tavsiye ederim. Tadı aşırı odunsu ve baharatlı olduğu için sert gelebilir. Koyu kahverengi doğal yaprakları ve sarım şekli ile size güzel bir içim deneyimi sunmaktadır. Klasik bildiğimiz aromalı Toscanello purolara göre içimi daha zor, odunsu ve aromasız olduğu için midenizi bulandırabilir. Bu yüzden çok puro içme deneyiminiz yoksa pek tavsiyede etmem. Ayrıca sert içimli bir puro olup Türkiye'de bekletilenler satıldığı için puroda kuruma ve çatlama meydana gelmiş olabilir. Puroyu içerken hızlı hızlı çekim yapmayınız hem mideniz bulanır hem başınız dönebilir. Ben tekrardan Toscano Classico almayı düşünmüyorum çünkü puro içiminden çok zevk aldığımı söyleyemem. Bu yazımda hem sigara hem de bir puro tütün mamülünden bahsettim. Bir sonraki yazılarımda başka tütün mamüllerini inceleyerek sizleri bilgilendireceğim.

Burak AVCI - Update: 01.06.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.