17 Nisan 2022

Mythos Yunan Birası Değerlendirmesi & Hellenic Beer

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos birası Yunan menşeli bir bira olup 1997 yılında üretilmeye başlanmış bir biradır. Birayı Yunanistan'da Carlsberg Group şirketi bünyesinde bulunan Olympic Brewery firması üretmektedir. Mythos birası günlük veya bar birası olarak bilinen ucuz bir biradır. Türkiye'de yerel bira markalarına göre fiyatı yüksek olabilir fakat Yunanistan'da en ucuza satılan biralardan biri diyebilirim. Premium bir bira değildir, basit ve günlük içime uygun bir biradır. Yunanistan'da en çok satılan Lager tipinde bir bira olup 50 ve 33 CL'lik şişe ve kutu versiyonlarında satılan bir biradır. Mythos birası Yunanistan başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde satılan bir bira olup Türkiye'de de Metro AVM'ler de satışına başlanmıştır. Açıkçası bira hakkında yazacağım bu makalemde tabii ki detaylı bilgi vereceğim fakat başta özetlemek gerekirse bizim Efes veya Tuborg biraları Mythos birasından kat kat daha kalitelidir. Açıkçası Türkiye'de Mythos markasına para vereceğime gider daha uygun fiyatlı ve katbekat daha kaliteli olan Efes Özel Seri birasını alırım. Biranın üzerinde yer alan Hellenic Beer ibaresi Yunan Birası demektir ve antik çağların simgelerinden biri olan boynuzlu at simgesi biranın üzerinde bulunmaktadır.

Biranın üzerindeki boynuzlu at logosu yanlarında Premium ve Quality ifadeleri vardır fakat Premium bir bira değildir. Alman biraları ile asla karıştırmayın günlük ve ucuz Yunan birasıdır. Türkiye'de satılan versiyonlarındakinde alkol oranı hacmen %4,7 iken Yunanistan'da satılan Mythos biralarında %5 alkol oranı bulunmaktadır. Mythos birası açık sarı renkli bir bir olup köpük oranı günlük biralarda olduğu gibi normal seviyede bir köpük oranına sahiptir. Biranın rengi canlı durmaktadır ve hafif içimli bir biradır. Damakta çok hafif şerbetçiotunu hissedersiniz bildiğiniz tipik yaz birasıdır diyebilirim. İçerisinde ayrıca bir meyve, aroma veya benzeri bir tat almazsınız. Kutunun üzerinde buğday yaprakları ve markanın 2001, 2011 ve 2014'te aldığı ödül ve sertifika logoları vardır. Biranın içindekiler ise; su, arpa maltı, maltoz, şerbetçi otu ve bira mayası vardır. Bira alırken mutlaka arkasındaki tavsiye edilen tüketim tarihine bakarak satın alınız.

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos birasının klasik koyu yeşil kutu ve şişe versiyonu dışında Mythos Red ve Mythos Ice bira çeşitleri de vardır. Mythos birası açıkçası Yunanistan'da olsanız eminim tercih edeceğiniz günlük bir bira olurdu fakat Türkiye'deki fiyatından dolayı pek tercih edileceğini düşünmüyorum. Bizim Efes ve Tuborg markaları Malt biralarımız daha iyi olduğu için ve fiyat bakımından da daha uygun olduğu için Türk markaları her zaman tercih edilecektir. Hiç denemeyenler bir defalığını tadım edebilir ama sonrasında tekrar alacağınızı pek düşünmüyorum. Mythos birası ile ilgili genel bilgi ve güncel fiyatı aşağıya ekledim. Ayrıca bundan sonraki yazılarımda bir daha satın almayı düşünmediğim kısacası beğenmediğim günlük ve Premium biraların listesini bir tutup kaybedenler listesi olarak ayrı yayılacağım. Aynı şekilde beğendiğim biraları da paylaşırken sadece beğendiğim bira listesini paylaşıp kaybedenler listesini yazıya eklemeyeceğim.

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Bira: Mythos & Hellenic Beer (Açık Renkli Yunan Birası)
Kutu: 50 CL'lik Metalik Yeşil Şişe
Diğer Versiyonlar: 50 ve 33 CL Kutu ve Şişe Versiyonları Bulunur.
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %4.7
Fiyat: 29,90 TL (Nisan 2022 & Metro AVM)
Üretim: Olympic Brewery  (Yunanistan)
Distribütör: Vintage Dış Ticaret Ltd. Şti.
Barkod: 5201309608033

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

Mythos Yunan Birası & Hellenic Beer

1) Kaybeden Biralar (Günlük)
* Efes Fıçı Yüksek Alkollü Bira (Açık Renkli Bira)
* Türk Tuborg Amber (Koyu Renkli Bira ve Bakır Kutu & Şişe)
* Amstel Beer 1870 Şişe 33 CL
* Efes Winter Blue (Kışa Özel Harman 50. Yıla Özel, Siyah Tombul Şişe)
* Efes Summer Blue (Yaza Özel Harman Beyaz Tombul Şişe)
* Efes Pilsen %100 Malt Klasik Mavi Kutu
* Efes Pilsen %100 Malt Sarı Kutu
* Efes Varım (Kutu)
* Efes Varım Limon (Kutu)
* Bomonti Filtresiz (Şişe)
* Bomonti %100 Malt (Şişe)
* Stary Melnik Iz Bochonka (Açık Renkli Rus Birası & Şişe)
* Corona Cerveza (Açık Renkli Meksika Birası & Şişe)
* Bomonti Filtresiz Red Ale Şişe 33 CL
* Sol Cerveza - Desde 1899 (Açık Renkli Meksika Birası)
* Mythos & Hellenic Beer (Açık Renkli Yunan Birası)

2) Kaybeden Premium (Seçkin) Biralar
* Türk Tuborg Frederik Wheat IPA (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Brown Ale (Türkiye)
* Türk Tuborg Frederik Yakima IPA (Türkiye)
* Erdinger Dunkel (Almanya)
* Erdinger Weissbier (Almanya)
* Kirin Ichiban (Japonya)

Burak AVCI - Update: 17.04.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.