3 Mart 2022

Grolsch Hollanda Birası Değerlendirmesi - 1615 Grolsch Pilsner Beer

Grolsch Bira

Grolsch birası Hollanda merkezli bira markası olup Grolsch Brewery (Bira Fabrikası) tarafından üretilmektedir. 1615 yılından beri üretilen biranın üretim merkez yeri Hollanda'nın Enschede kentidir. Markanın sahibi ise Japon merkezli Asahi Group Holdings şirketidir. Grolsch birası günlük içim kategorisinde olan bir bira olup ülkemizde satılan çeşidi klasik şişesi olan Grolsch Premium Pilsner versiyonlu yeşil şişesidir. Aynı markaya ait Blond, Light ve Weizen adında bira çeşitleri de vardır. Grolsch marka bira Türkiye dahil olmak üzere birçok Avrupa ve Asya ülkesinde satılan bir markadır. Amerikan pazarında da satışı yapılmaktadır. Biranın adı ise Hollanda kenti olan Groenlo'dan gelmektedir. Döviz kurunun artışı ile birlikte ülkemizde yabancı menşeli alkollü içkilerin fiyatları baya artmıştı fakat fiyat ve performans açısından bakacak olursak Grolsch birası halen satın alınabilir gibi duruyor. Biranın tadından, alkol oranından ve özelliklerinden bahsetmeden önce kapak ve şişe tasarımından bahsetmek istiyorum.

Grolsch birası 45 CL (450 ML) yeşil ve üzerinden logo kabartmalı bir şişede satılmaktadır. Şişe üzerinde Grolsch markasının buğday ve yapraklardan oluşan yeşil kırmızı logosu mevcuttur. Logo hem şişe üzerinde kabartmalı şeklinde hem de etiket şeklinde eklenmiştir. Şişenin en farklı tasarımı ise kapağıdır. Salıncak üstü bira şişesi kapağı olarak adlandırabileceğimiz kapak tıpalı bir şekilde olup demir halkayı kaldırmak suretiyle açılmaktadır ve tekrar aynı şekilde kapanmaktadır. Birayı ilk açarken biraz dikkat ediniz çünkü içerisindeki karbondioksit dışarıya salınacağı için şampanya misali bir patlama olacaktır. Şişe için yapılan bu kapak tasarımı aslında şişenin tekrardan kullanılabilmesi için tasarlanmıştır. Biranız bittikten sonra şişeyi temizleyip tekrardan içerisine su veya başka bir alkolsüz içecek koyarak kullanabilirsiniz. Günlük biraları açtığınız an tüketmenizi tavsiye ederim. Biranın yarısını içip kapağı kapatıp ertesi gün içmek pek zevk vermeyecektir ve bunu tavsiye etmiyorum. Kapak kısmındaki tel kısmı şişeden isterseniz çıkarabilir ve tekrar takabilirsiniz.

Grolsch Bira

Grolsch Bira

Grolsch Bira

Grolsch Bira

Biranın biraz içeriğinden ve içim hissiyatından bahsedecek olursak; Grolsch birasını bir yıl önce içmiştim ve bana aşırı karbondioksitli gelmişti yani gazoz gibiydi fakat geçen hafta denediğimde bu gaz oranının azalmış olduğunu gördüm. Hatta ilk içtiğimde aşırı gazlı ve gazoza benzer yapısı olduğu için bir daha bu birayı içmem demiştim ve inceleme yapmak için yakın zamanda almıştım tekrar birayı içtiğimde bu seferki içim hissiyatı eskisi gibi kötü değildi. Grolsch, açık renkli sarı bir bira olup köpük oranı kalıcı ve hiç fena değildir. Hemen sönen köpük özelliği yoktur ve gövde oranı da iyidir. Biranın alkol oranı %5 olup kabul edilebilir seviyededir. Biranın içindekiler ise; su, arpa maltı, şerbetçi otu olup hafif şerbetçiotunun acılığı ve ağırlı vardır. İçim hissiyatı sizi çok tıkayan ve acımsı tat veren bir halde olmayıp yavaş yavaş içebileceğiniz bir biradır. Türk markaları olan Efes Malt biralarına göre biraz daha damakta acımsı tat bırakabilir. Hafif şekerli olup günlük biralar arasında tavsiye edebileceğim bir biradır. Okunuşu ise Grölş şeklinde olup birçok Pub ve alkollü servis yapılan yerlerde bu birayı bulabilirsiniz. Ben İstanbul'daki Metro AVM'den satın almıştım.

Bira: Grolsch Pilsner Beer Açık Renkli Sarı Hollanda Birası
Şişe: 45 CL'lik Yeşil Tıpalı Şişe
Alkol: Alkol Oranı Hacmen %5
Fiyat: 41 TL (Şubat 2022 - Metro AVM)
Üretim: Hollanda (Grolsch Brewery & Koninklijke Grolsch N.V. "Royal Grolsch")
Distribütör: Efes Pazarlama ve Dağıtım Ticaret A.Ş.
Barkod: 87167016

Sonuç olarak Hollanda menşeli bu birayı almanızı tavsiye edebilirim. Eğer bu fiyata 33 CL hacimli bir şişede satılsaydı o zaman tavsiye etmezdim. Ayrıca bira alırken mutlaka etiketteki son kullanım tarihine bakarak alınız. Metro AVM'ye gitmişten bir de dörtlü bira bardak seti satın aldım. Özellikle farklı bira bardaklarına merak duyanlar varsa resimdeki seti alabilir. İçerisinde şampanya bardağına ve ince uzun oval bardağa benzeyen dört farklı bira bardağı çeşidi vardır. Cam bardaklar toplamda 50 CL'lik birayı tek seferde alabilmektedir. Atmos Fera Beer Glasses setini 130 TL'ye satın aldım ve bira severlere bu seti öneririm.

Bira Bardak Seti

Grolsch Bira

Grolsch Bira

Günlük Bar Birası Tavsiyeleri
1) Budweiser Budvar B:Original (Çek Cumhuriyeti, 50 ve 30 CL'lik Şişe)
2) Tuborg Bohem Bira - Bohemian Malt (Türkiye)
3) Efes Özel Seri - Cold Filtered (Türkiye, Yeşil Yeni Şişe)
4) Efes %100 Malt +1 Dinlenmiş Rahat İçim Sarı Şişe (Açık Renkli Sarı Bira)
5) Tuborg Filtresiz (Türkiye, Çöl Sarısı Kutu ve Şişe)
6) Grolsch Pilsner Beer Açık Renkli Sarı Bira (Hollanda)
7) Amerikan Budweiser (Bud) (Amerika)
8) Carlsberg (Danimarka)
9) Beck's (Almanya)
10) Tuborg Gold (Türkiye, Sarı Kutu)
11) Budweiser Budvar Original Czech Lager (Çek Cumhuriyeti, 50 ve 30 CL'lik Metal Kutu)
12) Efes %100 Malt +1 Dinlenmiş Zengin Tat Mavi Şişe (Açık Renkli Sarı Bira)
13) Heineken Diplome D'Honneur Amsterdam 1883 (Hollanda)
14) Estrella Damm Barcelona 1876 Lager Tipi Bira (İspanya)

Burak AVCI - Update: 26.11.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.