19 Mart 2022

Bell's Blended Scotch Whisky Original (Arthur Bell & Sons) & Harmanlanmış İskoç Viskisi 1825

Bell's Viski

Bell's marka viski harmanlanmış bir İskoç viskisidir. Bell's viskisi 1825 yılından beri Arthur Bell & Sons tarafından üretilen bir markadır. Günümüzde İngiliz firması Diageo Plc tarafından üretilip dağıtımı yapılmaktadır. Bell's viskisinin biraz tarihinden bahsedecek olursak; Bell's fabrikası 1798 yılında kurulmuştur. Markanın ve viskinin kurucusu Arthur Bell 1900 yılına kadar üretime devam etmiştir ve bu tarihte öldükten sonra oğulları işi devralmıştır. 1970 yıllarına gelince Bell's viskisi İskoçya'da en çok satılan viski markalarından biri olmuştur. 1985 yılına gelindiğinde viski artık İngiltere'de de satılıyordu ve bugün Birleşik Krallık içerisindeki satılan viski pazarının içerisinde önemli bir yeri vardır. Günümüzde markanın üretimi ve dağıtımını ise Diageo Plc firması yapmaktadır. Bell's viskisinin fiyatı ucuz ve fiyat performans viskisi olarak da bilinmektedir. Raflarda fiyatı ucuz olduğu için çoğu tüketici tarafından kötü veya kalitesiz bir viski olarak algılanabilir. Detaylı tanıtımına geçmeden önce şunu söylemeyelim evet bir Chivas Regal harman viski kalitesi beklemeyin fakat fiyatına göre de çöpe atılmış bir viski değildir. Tek kelime ile fiyat ve performans viskisidir diyebilirim.

Bell's viskisinin önce şişe tasarımından başlamak gerekirse; şişe üzerinde Bell's Blended Scotch Whisky Original yazmaktadır ve 1825 çıkış tarihi ibaresi vardır. Viskinin kurucusu ve oğulları italik yazı ile Arthur Bell & Sons olarak belirtilmiştir. Viski üzerinde Birleşik Krallık bayrağı bulunmaktadır ve çoğu kişi bunu ilk alırken İngiliz viskisi sanmaktadır ve üstündeki bayrağında İngiltere bayrağı olduğunu düşünmektedir. Aslında bayrak Birleşik Krallık bayrağı olup bildiğiniz gibi Birleşik Krallık içerisindeki ülkeler; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dır. Bayrak motifinin tam üzerinde olan yaşlı amca figürü ise Arthur Bell'dir diye tahmin ediyorum. Bell's viskisinin 35, 50 ve 70 CL'lik şişeleri olup kapağı ise bildiğimiz klasik metal kapaktır. Bu tip kapaklar viski şişelerinde pek önerilmeyip viskinin keskinliğini ve tazeliğinin kaybolmasını hemen sağlayan kapaklardandır. Tabii viskinin fiyatı ucuz olduğu için kapakta haliyle maliyetten ötürü ucuz olacağından bu şekilde üretilmiştir. Bu yüzden ben hemen tüketmek ve tazeliğinin fazla kaybolmaması için 70'lik yerine 50'lik şişe versiyonunu satın almıştım.

Bell's Viski

Bell's Viski

Bell's Viski

Bell's Viski

Bell's Viski

Harmanlanmış İskoç viskisi olan Bell's içerisinde %40 oranında alkol bulundurur. 1825 yılında Arthur Bell tarafından kurulan bu viski markası içerisinde yaklaşık 40 kadar malt ve tahıl viskinin harmanından oluşuyor. Bekleme yılı ise ortalama 3-4 yıl olarak bilinmektedir. Genelde harman İskoç viskilerinin dinlendirme süresi minimum üç senedir. Viski harmanın içerisinde Blair Athol maltı, Glenkinchie, Dufftown ve Caol Ila gibi İskoç Single Malt markalarının maltları da bulunmaktadır. Markanın en büyük pazarları İngiltere, Güney Afrika, Kuzey ülkeleri, İspanya ve Brezilya olup Güney Afrika'da satılan viskilerde %43 oranında hacmen alkol bulunmaktadır. Viskiyi ilk içtiğinizde boğazı çok aşırı yakan kalitesiz bir viski havası yoktur. Biraz seyrek bir viski gibi görünse de içimi hafif yumuşak olup viskiye ilk başlayacaklara önerebileceğim fiyat performans viskisidir diyebilirim. Viskide burun ve damakta klasik vanilya, karamel ve bal gibi tat ve kokularını alabilirsiniz fakat içim hissiyatı dolgun olmadığı için bu tatlar çok derinde de hissedilebilir. Hafif koklarken baharat, biraz meşe ve tahıl karakteri baskın gelebilir. Rengi açık ve seyrek renkte olup biraz gün geçirmek için içilen veya otellerde satılan düşük Segment viskiler arasına girmektedir. Fakat J&B (Justerini & Brooks) viskisinden daha kalitelidir.

Viskiyi bitirirken hafif sıcak, kuru ve biraz da tuzlu hissiyat alabilirsiniz. Bell's viskisinden çok beklentiniz olmasın fakat fiyatına göre oldukça ideal bir viskidir. Dediğim gibi viskiye ilk başlayanlar Bell's markasını tercih edebilir. Viski içerisinde birçok maltı bulundurduğu için Diageo firmasının hangi maltı baskın kullanıldığı pek bilinmemektedir. Gevrek bir tadı olan viski orta öfkeli bir viski olarak da tadımcılar tarafından tanımlanmaktadır. Amerikan viskilerinde bulunan hafif mısır gevreğini bu viskide çok derinlerde hissedebilirsiniz. Tadı biraz tatlı olsa da damakta çok kalıcılığı yoktur.

Viski: Bell's Blended Scotch Whisky Original (Arthur Bell & Sons)
Tür ve Menşeyi: Blended Scotch Whisky - Harmanlanmış İskoç Viskisi
Üretici: İskoçya ve Diageo PLC (İngiltere)
Yıl: 3-4 Yıl (Belirtilmemiştir)
Alkol Oranı (ABV): %40
Fiyat: 50 CL Şişesi 180 TL (Şubat 2022)
Barkod: 5000387905771
Türkiye Distribütörü: Mey İçki Türkiye (Mey Diageo)

Bell's Viski

Bell's Viski

Bell's Viski

Bell's viskisinin Mart 2022 tarihi itibariyle Metro AVM'deki raf fiyatlarını aşağıya ekliyorum. Viskinin 35, 50 ve 70 CL şişe versiyonları olup tüketim alışkanlığınıza göre seçebilirsiniz. Başlangıç olarak 50 CL'lik şişenin yeterli olacağını düşünüyorum.

* Bell's Blended Scotch Whisky Original 35 CL Fiyatı 129 TL
* Bell's Blended Scotch Whisky Original 50 CL Fiyatı 199 TL
* Bell's Blended Scotch Whisky Original 70 CL Fiyatı 279 TL

Viskiler

Viskiler

Viskiler

Diğer güncel viski markalarının fiyat listesini de çekip görsel olarak ekliyorum. Son olarak tadım ettiğim viski markalarını da aşağıya Bell's ile birlikte ekleyerek güncel listemi paylaşıyorum.

1) Single (Tek) Malt Viskiler
* Bushmills Single Malt Irish Whiskey
* Glenmorangie The Original Highland Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet Founder's Reserve 1824 Single Malt Scotch Whisky
* The Glenlivet 12 Years of Age Single Malt Scotch Whisky
* Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen Single Malt Scotch Whisky

2) Blended (Harmanlanmış Malt) Viskiler
* Bell's Blended Scotch Whisky Original (1825)
* Dimple Golden Selection Blended Scotch Whisky (1890)
* Jameson Triple Distilled Irish Whiskey (1780)
* Ballantine's 12 Years Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Black Label Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Gold Label Reserve Blended Scotch Whisky
* Johnnie Walker Red Label Blended Scotch Whisky
* Chivas Regal Extra Blended Scotch 13 Year Old
* Jack Daniel's Tennessee Honey (Bal Aromalı Viski Likörü)

3) Bourbon Viskiler (Tahıl Viskisi)
* Jim Beam Original: Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.