19 Şubat 2022

Yalova Gezisi: Devre Mülk Nedir? Yalova Terma City, Termal Otelleri ve Marmara'nın İncisi Çınarcık

Marmara'nın İncisi Yalova Çınarcık

Hafta içi Marmara'nın tatil beldesi sayılabilecek, İstanbul'a yakın ve Termal Kaplıcaları ile meşhur olan Yalova şehrini ziyaret ettim. Bir gece konakladığım ve iki gün gezme fırsatı bulduğum Yalova şehrinde gittiğim, gördüğüm ve deneyimlediğim tüm bilgileri iki makale altında toparlayıp sizlerle paylaşacağım. Bu yazı Yalova gezisini ilk makalesi olup öncelikle Yalova'ya kolayca nasıl gidilebilir ve günübirlik gitmeyi düşünenler araçsız kolayca nasıl Yalova'ya ulaşır kısmından başlamak istiyorum. Ben İstanbul Pendik ilçesinden ikamet ettiğim için aracımla direkt İDO Pendik Feribot İskelesi'ne giderek Yalova tarafına geçiş sağladım. Pendik'teki İDO Feribot İskelesi, Pendik Marina'nın hizasında olup internet üzerinden bilet almadan direkt biletsiz olarak gidebilirsiniz. Hafta sonu, bayram tatili, Sömestr ara tatili gibi ekstram durumlar dışında hiç sıra olmuyor ve gişede ödeme sağlayarak kolayca bilet alabilirsiniz. Binek araç ve iki yolcu için 155 TL ödedim. Eğer araçta tek giderseniz ücret 150 TL olup araç içindeki kişi sayısına göre ücret artmaktadır. Bileti önceden almamamın sebebi ise acil bir işim çıkabilir veya geç kalabilirim bu yüzden seferî kaçırmamak ve telaş yaşamamak için biletsiz gidiyorum ve gişeden ödememi yapıp biletimi orada alıyorum. Sefer saatleri ise sabah saat 07:00'de başlayıp her saat başı Pendik'ten Yalova'ya feribot kalkmaktadır. Son sefer akşam 22:00'de olup sefer saatinden 15 dakika önce gişede olmanız yeterli olacaktır.

Pendik Yalova feribot yolculuğu 45 dakika sürüp İDO Yalova Feribot İskelesi'ne varış sağlayacaksınız. Yalova Feribot İskelesi tam merkezde olup Çınarcık ve diğer ilçelere varmanız maksimum 30-40 dakika sürecektir. Eğer araçsız feribota binecekseniz Pendik ilçesine Marmaray ile gelmenizi öneririm. Marmaray'dan Pendik Merkez istikametine doğru alt geçitten çıkarak Gazipaşa caddesinden dümdüz sahile kadar 10-15 dakika yürüyerek Sahil'deki DeFacto, Şeker Bank şubelerini göreceksiniz. Aynı şekilde sahil tarafına yürümeye devam edip sahil yolundan yolun karşısına geçerek Beltur işletmesini ve İDO tabelalarını göreceksiniz. Araçsız gidiş ücreti ise 45 TL olup akşamki seferlere doğru fiyat farkından dolayı 50 TL olabiliyor. Dediğim gibi Kadıköy, Maltepe veya Kartal'dan gelenler için Marmaray Pendik İstasyonun'dan inip sahile doğru yürümeniz yeterli olacaktır. Feribot ile Yalova'ya geldiğimde bölgenin önemli Termal otellerinden biri olan ve Akköy'de bulunan Terma City Oteline gittim. Terma City, Yalova'nın Termal ilçesine bağlı Akköy köyünde bulunan büyük bir arazi üzerine inşaa edilmiş Otel, Termal ve Devre Mülk kompleksidir. Yalova'da köy yollarından geçerken birçok şahsa ait özel villa ve arazide görebilirsiniz. Havası ve doğal bitki örtüsü oldukça güzel bir şehirdir.

Yalova Terma City

Yalova Terma City

Yalova Terma City otelde Devre Mülk tanıtımı için bir gün ücretsiz konaklamalı olarak gitmiştim. Otele öğlen 12 gibi giriş yaptım ve odamız hemen hazırlandı. Otel yetkilileri çok yardımsever olup yerleşmemiz ve civar hakkında bilgi edinmemiz için bize yardım ettiler. Buraya şahsen aracınız ile gelmenizi öneririm çünkü kişisel ekstra gıda veya benzeri ihtiyaçlar olsun en yakın market veya merkezi yerin uzaklığı 10-15 dakika olup aracınız ile Yalova'da rahatlıkla her yere kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bavulumuzu yerleştirdikten sonra bir saat oteli gezdim. Terma City oteli büyük bir arazi üzerine kurulmuş olup termal havuzu, açık havuz, oyun salonları, çocuklar için eğlence odaları, spor alanları gibi birçok imkâna sahiptir. Yalova (77) şehrine komşu olan İstanbul ve Bursa'dan genelde gelenler çok oluyor. Genelde apart Devre Mülk ve otel olarak kullanmaya gelen birçok kişi de vardır. Ben hafta içi gittiğim için otel sakindi fakat tanıtım amaçlı hafta sonu giderseniz kalabalık olacaktır ve çok da önermem. Bir de bu tür tanıtımlara bir gece konaklamalı gitmenizi tavsiye ederim günübirlik gidince tesis hakkında hiçbir deneyim edinemiyorsunuz. Oteli bir saat gezdikten sonra alışveriş yapmak için aracımla Yalova'nın sahil şeridindeki Çınarcık bölgesine gittim.

Yalova Terma City

Yalova Terma City

Yalova Terma City

Terma City ile Çınarcık merkezi yani Çınarcık İDO İskelesi'nin olduğu sahil kısmına araçla gidiş ortalama 15-20 dakika kadardır. Buraya geldiğiniz zaman alışveriş, banka, ATM gibi tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Hazır gelmişken Çınarcık merkezini biraz gezdim. Merkezde Çınarcık Cumhuriyet Meydanı ve Parkı olup tarihi saat kulesi mevcuttur. Bölgede aynı zamanda birçok butik otel ve restoranda vardır. Örneğin Yalova'da haftalık tatile gelenler akşam yemeklerini buradaki restoranlarda yiyebilirler. Çınarcık meydanı ufak bir yer olup denize bu sene Müsilaj dan dolayı pek girilmediğini öğrendim. Ayrıca sahil çok bakımlı değildi ve eski bakımsız minik iskeleler vardır. Marmara'nın incisi ve İstanbul'a en yakın tatil beldesi olarak bilinen Çınarcık'ta denize genelde İDO İskelesi'nin daha sol tarafında kalan Çınarcık Plajı, Teşvikiye Plajı, Arena Beach gibi bölgelerden giriliyor. Zaten plajların olduğu kısımlarda oteller olup tatil için buraya gelen yazın çoktur. Sahil tarafından gitmeye devam ederseniz Kocadere, Şenköy, Esenköy ve sonunda Armutlu ilçesine ulaşırsınız. Armutlu ilçesinde de birçok Termal otel ve proje vardır.

Yalova Çınarcık

Yalova Çınarcık

Yalova Çınarcık

Ben iki saat Çınarcık merkezinde vakit geçirdim. Genel olarak biraz bakım zamanı gelmiş bir ilçe diyebilirim çünkü iskeleler ve sahil bana bakımsız geldi. Onun dışında sahil yolu ufak ve Yalova'nın trafiği biraz rahat bir trafik olup Sinop'a benzettim diyebilirim. Ayrıca trafikte yayalarda çok rahat olup birden önünüze yaya çıkabilir bu yüzden aracı dikkatli ve orta yavaşlıkta sürmenizi tavsiye ederim. Normal'de Pendik'ten feribot ile gelmiştim fakat Çınarcık İDO İskelesi tarafından gelecekler Bostancı veya Yenikapı tarafından İDO feribotlarına binerek gelebilirler. Aslında İstanbul ve Yalova birbirine çok yakın olup hafta sonu konaklama ve farklılık için İstanbul'da oturanlar buraya gelebilirler. Fakat dediğim gibi Çınarcık, Termal ve Yalova Merkez kısmının sahil bendi biraz daha gelişmeli ve eğlence opsiyonları sunulmalıdır. Çınarcık'ta iki saat gezdikten sonra öğleden sonra üç gibi otele geri döndüm. Akşam yemeğine kadar otelin kapalı havuz ve SPA bölümünde vakit geçirdim. Kapalı havuzları büyük olup su soğuktu. Sıcak olan havuz ise ufak olup diğer havuzunda sıcak olmasını beklerdim. Bayanlar ve erkekler bölümleri ayrı olup bayanlara özel sıcak termal havuz bulunmaktadır. Islak alanlar olarak Sauna, Buhar Odası, Tuz Odası ve Jakuzi alanları vardır. Genel olarak tesis büyük olup Termal hizmeti fena değildir fakat hafta sonları çok kalabalık olacağından hafta içi gitmenizi öneririm. Ayrıca ekstra ücret karşılığı SPA, masaj ve benzeri bakım hizmetleri de otelden satın alabilirsiniz.

Yalova Çınarcık

Yalova Çınarcık

Yalova Çınarcık

Yalova Çınarcık

Otelin Akşam yemeği ve sabah kahvaltısı açık büfe olup yemekleri oldukça iyidir. Genelde otel konseptlerinde yarı pansiyon veya tanıtım amaçlı konaklama hizmeti aldıysanız su dışındaki alkolsüz içecekler ücrete tabidir. Akşam yemeğinden sonra dokuz gibi Terma City ve tam karşısına daha lüks ve modern mimari şeklinde yapılacak olan Terma Garden projelerinin Devre Mülk sisteminin tanıtım toplantısına girdik. Öncelikle Devre Mülk nedir bundan bahsetmek isterim. Devre Mülk (Timeshare) sistemi yılın belirli döneminde (minimum 7 veya 15 günden az olmaması kaydıyla) kullanılmak üzere satın alınan gayrimenkulü ifade etmektedir. Bir yıl içerisinde 52 hafta vardır ve bir apart evi yani taşınmazı 50'de bir hisseye bölerek satın alacağınız ve haftalık zaman aralığına göre o hissenin size satılması işlemidir. Devre Mülk sözleşmeleri tapu sözleşmesi olup E-Devlet üzerindeki Tapu ve Kadastro alanında satın aldığınız bu Devre Mülk gözükmektedir. Genelde 49 yıllık süreli veya ömür boyu olarak satılır. Ömür boyu olarak satılanların hisse hakkı sizin çocuklarınıza geçmektedir. Normal gayrimenkul alırken tapu harcı gibi işlemler Devre Mülk içinde geçerlidir. Bütçenize göre sadece apart değil, kral dairesi ve Suite olarak bilinen villa veya büyük evlerde alabilirsiniz.

Devre Mülk ismi havalı olup aynı zamanda yatırım olarak da düşünenler vardır. Siz bir gayrimenkul yani emtiayı yıllık 2 haftalığına sahipliğini aslında satın alıyorsunuz. Genelde satın alanlarda bu iki haftalık süreçte Devre Mülklerine giderek tatil yapıyor. Devre Mülk projelerinde en önemli husus projenin bitmiş olması ve kullanıma hazır olmasıdır. Eğer proje aşamasında alırsanız ve güvenli bir firma değilse sizi yarı yolda bırakabilir. Terma City ve yeni yapılacak olan Terma Garden projesinin sahiplerinin aynı zamanda üç yerde daha aktif otelleri olduğu için bu sistemi oturtmuşlardır diyebilirim. Yalova ve diğer illerdeki oteller Karaderili Şirketler Grubu'na ait olup firmayı ve İnter Holiday sayfalarını detaylı inceleyebilir ve bilgi edinebilirsiniz. Devre Mülk sistemi Türkiye'de genelde Yalova, Bolu, Güre gibi yerlerde çokça olup size satılan apart veya villa tipi evler için her yıl bir de aidat ödemeniz gerekmektedir. Termal konseptli aparatların genelde 6+1 veya kral dairesi dediğimiz lüks olanlarının içerisinde kendinize özel hamam ve kaplıca suyu hizmeti vardır. Genelde bazı Devre Mülk sahipleri ile konuştuğumda kimisi bu sistemi sevmezken kimisi de her yıl kullandığım için faydasını görüyordum diyor. Sisteme ilk girerken size satılan bir Devre Mülkün haftalık veya iki haftalık ortalama hissesi 30 ile 50 bin TL arası değişmekte olup ömür boyu aslında kiralamak istediğiniz Devre Mülkün özelliği ve imkânlarına göre katılım fiyat bedeli artmaktadır.

Katılım payı misali tapu bedelini ödeyerek sisteme ilk olarak ömür boyu sizin olacak dönemsel bir mülk satın alarak giriyorsunuz. Sonrasında her yıl bakım masrafı olarak aidat ödüyorsunuz. Eğer o sene devre mülkünüzü kullanmak istemiyorsanız bunu kiralama veya sistemden tamamen çıkmak için elinizdeki devre mülk hissesini satarak ayrılabiliyorsunuz. Satış kısmı toplu ve bireysel tanıtımların yapıldığı bir ortam olup hafiften saadet zinciri veya klasik çok katlı pazarlama sistemlerinde olan atmosfer ile aynı olsa da eğer devre mülk almak istemiyorsanız bunu size zorla kimse imzalatmıyor. Sonuçta ücretsiz şekilde otel ve hizmetlerinden faydalanıp iki saat adamların tanıtımını dinlemek çok da zor ve külfet bir durum değildir. Ben şahsen devre mülk almadım fakat alanlardan daha fazla ve onların bile sormadığı ekstra detaylı soruları sorduğum için oradaki kişilerde genel Devre mülk mantığı hakkında aslında beni baya bilgilendirmiş oldu. Mesela siz haftalık devre mülk aldınız ve o yıl gitmediniz ama aidat ödediniz o zaman bir sonraki yıl iki haftalık hak şekilde kullanabilirsiniz diyorlardı. Bir başka seçenek ise devre mülk sahipleri diğer otellerden ücretsiz günübirlik faydalanabilir hatta bizim birden fazla yerde otelimiz olduğu için sadece Yalova değil o sene başka yerlerde de bu hakkınızı kullanabilirsiniz dediler.

Yalova Terma City Otel

Devre Mülk sistemini ayakta tutmak için alt Trick'leri olan biriktirme, günübirlik kullanım, yatırım ve hisse satma, devre mülk hissesini yıllık komple satın alma (bir nevi gayrimenkulü komple alıyorsunuz 52 hafta olarak), ödünç verme gibi birçok sistem içinde alternatifler vardır. Türkiye' de de genelde Termal projelerde bu sistem çok revaçtadır. Hatta Bolu şehrinde devre mülk sisteminden çok memnun olanı da vardır olmayanı da. Fakat işin bir handikapı da şudur; mesela ben bir gün otelde kaldım ve otelin hizmeti olsun, termal alanlara direkt otel içinde gidiş olsun aşırı size kolaylık sağlıyor. Yalova Termal City'de örneğin SPA alanları kat -1'de olup yemekhane 0. kat Lobby'de ve odalarınız 1 veya 2. kattadır. Oysaki otel konseptli Devre Mülkler de siz otelde değil otelin etrafında veya biraz dışında yapılan apart evlerde kalıyorsunuz. Yemek dışında otel içindeki tüm imkânlardan faydalanabiliyorsunuz fakat her termal havuza gidiş ve gelişte otelden çıkıp belli bir mesafe yürüme eforu sarfediyorsunuz. Otel bu açıdan bana daha rahat gelir şahsen. Bir de aracı olmayanlar için yemeklerin her öğünü otelde ücretli olduğu için biraz bütçenizi sarsabilir. Bu yüzden devre mülkü olanlar genelde dışarıda ayrı yemek yiyor otelinde sadece termal ve diğer hizmetlerinden yararlanıyor.

Yalova Terma City Otel

Yalova Terma City Otel

Yalova Terma City dışında gurubun bünyesindeki diğer oteller ise yosun havuzu ile meşhur Kütahya'daki Emet Termal Otel, Aydın Kuşadası ilçesindeki Holiday & Leisure Club ve Bodrum'daki Mio Bianco otel olup hepsinde hem otel hem de Devre Mülk sistemi hizmeti vardır. Ayrıca grubun kendi otelleri dışında başka yerlerde de devre mülk sahipleri için ücret farkı karşılığı tatil hizmeti ayarladığını söylediler. Aslında size devre mülk satarak ömür boyu aynı zamanda Turizm acenteniz biz olalım demek istiyorlar. Bu aileye de sizi katmak için baştaki tapu hisse bedeli yani katılım payı ile birlikte bir de her sene belli bir aidat alıyorlar. Aidat miktarları Üfe-Tüfe'ye göre belli yıllar değişim gösterebilir. Genelde eskiden devre mülkler daha ucuz olduğu için çoğu insan bilip bilmeden almıştır. Gerçi şimdilerde satılan 30 bin liralık başlangıç devre mülk hissesi de çok fazla bir para olmasa da günümüzde bu parayı faizsiz taksitlendirme seçeneği ile de ödeyebilirsiniz aylık 300-500 lira ödemeler yaparak. Fakat dediğim gibi Devre Mülk ismi biraz havalı olduğu için şahsa özel yazlık veya villa alamayanlar bu şekilde ufak bütçeyle ömür boyu fakat belli zaman aralıkları sahibi olabileceği bir hisse alarak kendini tatmin edebilir.

Devre Mülk almadan önce mutlaka tesisi gezin, imkânlarını sorun, tesis etrafındaki yerleşkeleri ve en yakın alışveriş imkânları, ulaşım gibi kriterlere bakarak yatırım yapmanızı önerebilirim. Mesela Termal konseptini seven ve her yıl kesin kullanırım kullanmasam da mutlaka eşime dostuma ödünç veririm veya çocuğum kullanır diyen biriyseniz satın almayı düşünebilirsiniz. Yalova'da Terma City ve Terma Garden dışında İhlas Armutlu Tatil Köyü, Lova Hotel & Spa gibi otel ve devre mülk tesisleri de bulunmaktadır. Ayrıca Bolu'da da bu konsepte örnek Sarot Termal adında büyük bir tesis vardır. Temelde devre mülk kullanabilir, kiralayabilir hatta hiç devre mülk almadan merak ettiğiniz bir termali haftalık bir devre mülk sahibinden kiralayarak da kullanabilirsiniz. Genelde günübirlik yapılan devre mülk tanıtımları aşırı sıkıcı olup bir gece konaklamalı olanlar nispeten tesisi tanımanızda sizlere daha yararlı olacaktır. Akköy civarında boş arazi çok olduğu için Terma Garden dışında belki yeni projelerde yapılabilir. Ayrıca bölgede birinci dünya savaşı sırasında Yunanistan işgali sırasında köyde toplu bir katliam yapılmıştır ve bu olay sebebiyle Akköy Şehitlik Anıtı yapılmıştır. Doğa güzelliği hiç bozulmayan Akköy'ün havasının kaliteli olmasının bir başka sebebi de Aksa Hatıra Ormanı'nın olması ve Yolava'da yeşilliğin çok olmasıdır.

Yalova Terma City Terma Garden

Yalova Terma City Terma Garden

Sonuç olarak bir örnek üzerinden Devre Mülk mantığını sizlere anlatmaya çalıştım. Açıkçası Yalova Terma City konumu olsun, yemekleri olsun, odaların düzeni, temizliği ve bakımı olsun dört yıldızın üzerinde bir hizmet sunmaktadır. Bir gece konakladığımız otelden ben memnun ayrıldım. Sadece termal havuzları ve ıslak alan konseptini biraz daha geliştirseler güzel olabilirdi. Örneğin alan problemi olmayan tesis de SPA için sürüsüyle masaj odasına o kadar gerek yok onun yerine kaplıca havuzları, Tepideryum alanı gibi ek alanlar yapsalardı güzel olabilirdi. Bu arada giderseniz hafta sonu gitmenizi asla önermem çünkü çok kalabalık oluyor.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.