20 Şubat 2022

Yazlık Evler için Konut Sigortası Yaptırma ve Türkiye Sigorta Hasar Kaydı Beyanında Bulunma İşlemleri

Banka Konut Sigortası

Konut sigortaları özellikle dönem dönem kullandığınız yazlık evler için oldukça önemli olan bir koruma teminatıdır. Yılın her zamanı yazlık evlerde olmadığımız için bu konutlarımızda ister istemez tadilat gerektiren hasarlar oluşabiliyor. Hem evimizi diğer doğal afet ve felaketlerden korumak hem de her yıl gerçekleşen ve tadilat isteyen hasar sebeplerinden dolayı konut sigortası yaptırmanızı tavsiye ederim. Bildiğiniz gibi sigorta poliçeleri bir yıl geçerli olup bir sonraki yıl aynı firmadan devam etmek isterseniz poliçe yenileme yaparak hizmet almaya devam edebilirsiniz. Aynı firma ile poliçe yenileme yaptıkça her yenileme safhasında prim ücreti ilk poliçe kesen ile aynı olmayıp biraz daha uygun fiyatlı olabiliyor. Ben de Balıkesir Burhaniye'deki yazlık evim için konut sigortası yaptırmaya karar verdim. Firma olarak Türkiye Sigorta'yı seçtim. Türkiye Sigorta, 27 Ağustos 2020 itibarıyla faaliyet göstermeye başlayan yeni bir sigorta şirketidir. Yapısı yeni olmayıp köklü üç sigorta firması olan Ziraat Sigorta, Halk Sigorta ve Güneş Sigorta'nın birleştirilmesiyle kurulmuştur. Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesinde kurulan kamu sigorta şirketidir. Evim için poliçe yaptırmaya ben de Ziraat bankası Burhaniye şubesine gittim ve orada bana yardımcı oldular, konut sigortası hakkında detaylı bilgilerde aldım.

Ziraat Bankası aracılığı ile Türkiye Sigorta'dan bir adet Banka Konut Sigorta Poliçesi yaptırdım. Poliçeler bir yıllık geçerli olup ödediğim prim ücreti ise 170 TL idi. Poliçe kestiğiniz zaman size bir poliçe numarası verilir. Eğer poliçeniz hakkında detaylı bilgi almak veya hasar kaydı girmek isterseniz ilgili poliçe firmanızı arayıp poliçe numaranızı vermeniz yeterli olacaktır. Benim prim ücretini ödediğim Banka Konut Sigorta poliçesi içerisinde Üçüncü Şahıs Mali Sorumluluk, İzolasyon Teminatı (Migration), Cam Kırılması, Ölüm Teminatı, Elektronik Cihaz Teminatı ve Komşuluk-Kiracılık Mali Mesuliyet Yangın gibi teminatlar ve bunlara ayrılan teminat limitleri içermektedir. Ayrıca poliçe kapsamınızı daha da büyüterek teminat olarak Yangın, Yıldırım, Sel, Deprem, Dolu, Enkaz Kaldırma gibi ek teminatlar ile poliçe özelliğinizi artırabilirsiniz. Tabii bunlar poliçe prim fiyatınızı da artıracaktır. Örneğin ben 170 TL ödedim bir yıllık poliçem için fakat daha fazla teminat içerseydi prim ücretim 500-600 TL olacaktı.

Yazlık evlerde genelde hasar olarak rutubet, boya badana ihtiyaçları, güneş enerji sisteminin bozulması, su ısıtıcı ve kettle gibi araçlardan dolayı mutfakta yangın çıkması, elektrik alt yapısının arıza vermesi, çatı hasarı gibi hasarlar meydana gelebilir. Genelde boya badana işlemi gerektiren yıllık masraflar çok yaşandığı için bu tip olaylara eksper gelip inceleme yapıp ortalama size 1000 TL kadar yukarıda da bahsettiğim İzolasyon Teminatı kapsamında hasar ödemesi yapabilir. Zaten yazlık evlerde her yıl olmasa da iki sene bir kesinlikle bu tür hasarlar başınıza geleceği için her türlü konut sigortası yaptırmanızı tavsiye ederim. Geçen yıl benim başıma güneş enerji sistemimin bozulma olayı geldi. Bu süreçte neler yaşadım onları size aktarmak istiyorum. Öncelikle güneş enerjisi için daha önce anlaştığım ve sistemlerini kullandığım bölgedeki tanınmış firma olan Efes Isı Güneş Enerjisi evime geldi. Bildiğiniz gibi güneş enerjisi sistemlerinin ortalama 10 yıllık bir ömrü olup genelde ana kazanı veya panellerin olduğu komple sistemi değiştirmek gerekiyor. Ben ana sistemi birkaç sene önce değiştirmiş fakat ana su kazanı bu sefer patlamıştı. Firma yetkilileri gelip yeni kazanı takmadan önce hem bozuk yani eski çalışmaz halini hem de yeni kazanı taktıktan sonraki yeni halinin fotoğraflarını detaylı çekti. Bu kısım önemli olup mutlaka hasar sebebinin öncesini, sonrasını ve tam hasar alan bölgeyi mutlaka fotoğraflarını çekiniz. Çünkü eksper gelmeyeceği için kanıt olarak bunları sunmanız gerekmektedir.

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Konut Sigortası Hasar

Güneş enerji sistemimi değiştirdikten sonra ödediğim ücret 2750 TL olup firmadan bunun faturasını aldım. Türkiye Sigorta'ya hasar beyanında bulunmak içinse şunu yapmanız gerekmektedir. Öncelikle ön bilgilendirme için (0850) 202 20 20 numarasından Türkiye Sigorta'yı arayabilir veya internet sitesinden iletişim formundan firmaya ulaşabilirsiniz. Hasar kaydı girmek için Türkiye Sigorta Hasar İletişim Merkezi (hasariletisim@turkiyesigorta.com.tr) adresine ilgili hasar nerede, poliçe numarası, nasıl oldu ve nasıl çözümlendi ile alakalı bir e-posta atmanız gerekmektedir. E-posta de dosya olarak çektiğiniz hasar öncesi ve sonrası tüm fotoğrafları, firmaya ödediğiniz faturanın resmi, Ziraat Bankasında yaptırdığım Poliçe Dekontu ve e-posta içerisinde Poliçe numarasını belirtin bir de firma tarafından yapılan işlemi beyan eden bir yazı göndermeniz yeterli olacaktır. Firma tarafından beyan edilen yazıda Güneş Enerjisi Sisteminin kazanı kışın dondan dolayı patlamıştır. Tamiri yapılamamıştır. Bir (1) adet güneş enerjisi kazanı bedeli 2750 TL + KDV'dir. Şeklinde bir beyan ile hepsini e-posta olarak atınız.

Konut Sigortası Hasar Beyan

Bu işlemleri yaptığınızda ekspere gerek olmayıp birkaç hafta içerisinde epostanız incelenip Türkiye Sigorta tarafından bir hasar kaydı numarası oluşturulacak ve e-posta ile bu size atılacaktır. Ortalama 3-4 ay içerisinde ara ara siz de e-posta ile hasar kaydı numaranız ile süreci sorarak takip edebilirsiniz. Hasar incelemesi ve sürecin sonunda tüm fatura bedelini Türkiye Sigorta IBAN hesabıma yatırdı. Banka Konut Sigortam 19 Ağustos 2022 tarihinde bitecek olup tekrardan Türkiye Sigorta üzerinden yenileme yapacağım. Hasar sürecini ve kayıt takibini biraz siz yapmalısınız fakat süreç sonunda Türkiye Sigorta gereğinden fazla yardımcı oluyor ve tavsiye ettiğim bir sigorta firmasıdır. Trafik, Kasko, Konut, İş yeri, Hayat gibi birçok sigorta ürünleri olup ihtiyacınıza göre sigorta poliçenizi yaptırabilirsiniz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.