2 Aralık 2021

Hitler's Circle of Evil - Hitler'in Beyin Takımı ve Nazi Almanya'sı.

Hitler's Circle of Evil

Hitler's Circle of Evil belgesel dizisi 2017 yılında tek sezon ve 10 bölümden oluşan, tarihe ışık tutan ve Nazi Almanya'sı hakkında bize bilinmeyen birçok bilgiyi sunan önemli bir İngiliz yapımıdır. Diziyi Netflix'de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Açıkçası araştırmacı belgesel niteliğindeki yapımlar pek sevilmeyebilir fakat Hitler's Circle of Evil gerçekten çok başarılı bir dizi olmuştur. Dizide klasik Nazi Almanya'sı ve İkinci Dünya Savaşı anlatımları yerine Hitler ve Nasyonal Sosyalizm akımının nasıl doğduğunu, Hitler'in etrafındaki beyin takımını oluşturan balinaların arasındaki güç mücadelesini ve birbirleri arasında verdikleri savaşı yani yamyamlığı anlatmaktadır. Her biri Hitler'e daha yakın olabilmek için Nazi Almanya'sının girdiği Avrupa ve Sovyet cephesindeki zorlu savaşları gerekirse kendi uğurları ve çıkarları doğrultusunda nasıl maniple ettikleri bu dizide anlatılmaktadır.

Üçüncü Reich olarak bilinen Nazi İmparatorluğu'nun nasıl doğduğunu ve çöktüğünü arka perdeden ve buz dağının görünmeyen kısmından bize bu sefer anlatmışlardır. Almanya Birinci Dünya Savaşından yenik ayrılır ve Versay barış antlaşması ile birlikte guruları yerle bir edilir. Savaşın tüm suçlusu Almanya gösterilir ve Alman devleti yüklü miktarda teminat ödemek zorunda kalır. Hiper enflasyon ve ekonomik zorluklar çeken Almanya savaş sonrası Weimar Cumhuriyeti'ni kurmuştur ve Amerika'dan alınan borçlar ile hayatta kalmaya çalışmaktadır. Alman halkının bu duruma düşmesini ülkedeki yabancı azınlık olan Yahudi'leri suçlu bulan Adolf Hitler Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne (NSDAP) katılır. Partinin akıl hocalarından Dietrich Eckart, Hitlerin konuşmalarından çok etkilenir ve onu Alman halkının kurtarıcısı olarak görmektedir. Bir nevi Eckart adamını keşfetmiştir.

Hitler's Circle of Evil

Dietrich Eckart, NSDAP'nın ilk üyelerinden olup Adolf Hitler’in önünü açan ve onun akıl hocası olan yazar ve siyasetçidir. Hatta ondan Alman halkını bu ezilmişlikten kurtarması için bir Mesih'in gelmesi gerektiğini söyleyen Eckart sonradan buna pişman olacağını hiç bilmiyordu. Propaganda yazılarında onda Grand Master unvanı olan ve eski bir Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri (Teutonic Order) tarafından da kullanılan Grosskomtur (Grand Commander) yani baş lider olarak tanımlamıştır. Eckart, okültizm düşünce yapısına sahiptir ve içkiye düşkün biridir. Hitler ise içki ve sigara kullanmayan biridir.

Hitler ve NSDAP, Almanya'nın bu durumunu değiştirmek ve iktidarı ele geçirmek için 8-9 Kasım 1923 tarihinde Birahane Darbesi'ni (Beer Hall Putsch) gerçekleştirilir fakat 16 Nazi Partisi üyesi ve dört polis memurunun ölümüyle sonuçlanan darbe girişimi başarısız olur ve Hitler hapse atılır. Hitler her zaman yaptığı konuşmalar ile kitleleri etkilemiştir. Darbe sonrası mahkemede yaptığı konuşma sayesinde idamdan kurtulur ve beş yıl hapis cezası alır. Darbeye o zaman katılanlar Erich Ludendorff, Ernst Röhm, Rudolf Hess ve Hermann Göring olup Göring bu darbe sırasından bacağından yaralanır ve uzun süre ağrılarını dindirmek için morfin bağımlısı olur. Hayatı boyunca da bu bağımlılığı ara ara devam edecektir.

Hitler's Circle of Evil

Hitler's Circle of Evil

Birinci Dünya savaşı sonrası kurulan Weimar Cumhuriyeti’nin en büyük karşıtlarından biri Naziler olup Okültizm düşüncelere sahip Dietrich Eckart bu düşünce yapısının önde gelen bir ismiydi. Aynı şekilde Hitler’in de beyin takımında olan ve SS (Schutzstaffel) birliğinin başındaki kişi Heinrich Himmler’de Okültizm düşüncelere sahip Nazi generalidir. Almanya, Birinci Dünya Savaşı sonrası Amerika’dan yüklü miktarda borç almıştır ve bir süre ekonomi bu borç ile düzelmiştir fakat Amerika’da yaşanan Büyük Burhan sonrası Almanya’ya verilen borçlar bir gecede geri istenince Alman ekonomisi çökmüştü ve Nazi partisi bunu fırsat olarak kullanıp siyasal olarak yükselişe geçmiştir.

Belgesel’de Nazi hareketinin ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisinin nasıl kurulduğu ve yükseldiği detaylı şekilde anlatılmaktadır. Nazi tarihinde bilmediğiniz birçok kişiyi bu belgesel dizisi ile öğrenebilirsiniz. Örneğin SS (Schutzstaffel) polis birliğinden önce Sturmabteilung (SA) birliği vardır ve komutanı Ernst Röhm'dür. Münih'de yapılan ilk darbe girişiminde ve Nazi birliğinin ilk kurulum sıralarında bulunan bir yüzbaşıdır. Hitler’in yanındaki diğer önemli kişiler ise; Hermann Göring, Joseph Goebbels, Rudolf Hess, Heinrich Himmler, Martin Bormann (Kurnaz Adam), Erich Ludendorff, Albert Speer gibi kişilerdir. Bu balinalardan biri olan Göring, Nazilerin hava kuvvetler komutanı olan eski bir pilotudur. Hitler'den sonra ikinci adam olarak kendini hep lanse etmiştir. Savaş sırasında yaptığı bazı hatalardan dolayı ara ara gözden düşse de beyin takımında her daim bulunmuştur. Hitler'in yardakçıları olan bu tehlikeli adamlar her zaman ikinci adam olma ve Hitler'e daha yakın olarak güç elde etme amacındaydılar. Aralarındaki acımasız güç mücadelesi birbirlerine zarar verecek kadar ciddiydi. Bir diğer balina olan Martin Bormann ise aşırı kurnaz ve kaba biri olup Hitler'in kapı muhafızı gibi ona kimin yaklaşıp yaklaşmayacağını kontrol eden ve ikinci adam olan kişilerden biriydi.

Dizide yukarıda adını sıraladığım önemli generaller ve kişiler birbiri ile hep güç mücadelesi vermiştir. Hatta savaşın kaybedildiği anlaşılsa bile Hitler'i terketmeyen iki kişi olan Joseph Goebbels ve Martin Bormann olup ona hep sadık olan Heinrich Himmler ve hava kuvvetleri komutanı Hermann Göring kendi çıkarları için kaçış planları yapmıştır. Dizide bana göre en talihsiz ve saçma harekete kalkışan kişi ise Rudolf Hess olup tek başına İngiltere'ye uçarak barış yapma çabası içerisine girmiştir fakat sonunda alay konusu olmuş ve hapse mahkûm edilmiştir.

II. Dünya Savaşı'nın En Önemli Olayları (Renkli)

Sonuç olarak dizi tek kelime ile mükemmel olup Nazi Almanya'sı ve Hitler hakkında arka planda yaşanan birçok bilgiye ve olaya ışık tutmaktadır. Dizi hakkında o kadar çok başlık var ki bunların hepsini uzun uzun yazmam çok zor olacağından bazı önemli kısımları aşağıya kısa bilgi olarak ekledim. Ayrıca ikinci dünya savaşı ile alaka yine Netflix'de Türkçe Dublaj olarak tek sezon ve 10 bölümden oluşan II. Dünya Savaşı'nın En Önemli Olayları (Renkli) (Greatest Events of WWII in Colour) belgeselini izleyebilirsiniz. 2019 yapımı olan belgesel dizi İngiliz yapımı olup Blitzkrieg, Battle of Britain, Pearl Harbor, Battle of Midway, Siege of Stalingrad, D-Day, Battle of the Bulge, Dresden Firestorm, Liberation of Buchenwald ve Hiroshima gibi önemli ikinci dünya savaşı olaylarının hiç bilinmedik görsellerini renkli bir biçimde bize anlatmıştır. İkinci dünya savaşı ile ilgili bilgi verici ve güzel bir belgesel izlemek isterseniz kesinlikle öneririm, IMDB puanı ise 8.7'dir.

Hitler's Circle of Evil

Hitler's Circle of Evil ve Nazi Almanya'sı Hakkında Bilgiler

Berghof: Almanya'daki Bavyera Alpleri'nde Obersalzberg'de bulunan Adolf Hitler'in dağ evidir. Operasyon Valkyrie adlı filimde Hitler's Berghof olarak bir sahne vardır. Berghof ve orada şekillenen Nazi sosyetesi Hitler ve yakın çevresini oluştururdu. Eva Brown ile birlikte orada Nazi’lerin önde gelen kişileri ve hanımları bulunurdu.

1934 Hugo Boss Collection

Hugo Boss: Heinrich Himmler'e bağlı ve Nazilerin elit birliği olan SS (Schutzstaffel) kıyafetlerini Hugo Boss tasarlamıştır. Siyah ağırlıklı olan askeri kıyafetleri 1934 Hugo Boss Collection olarak aratarak inceleyebilirsiniz.

Fuhrerbunker: Hitler'in Berlin'deki yer altı sığınağıdır. Savaş bitimine yakın 1945 yılında Hitler buraya sığınmıştır ve 29 Nisan 1945'te Eva Braun ile burada intihar ederek cesedi yakılmıştır. Sığınağı inşaa eden kişiyse Hitler'in altın çocuğu ve sevdiği mimar Albert Speer'dir.

Albert Speer: Nazilerin mimarı ve Hitler'in sevgisini kazanan bir mühendistir. Hitler'in yakın çevresine ve ilgi alanına girdikten sonra Alman silahlanma bakanı görevine getirildi. Nazilere ait birçok mimari eseri kendisi tasarlamıştır. Savaş sonrası Nürnberg mahkemelerinde yargılanmış ve 20 yıl hapis cezası almıştır.

Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi: İkinci Dünya Savaşı sonrası yenilen Nazi Almanya'sının yargılandığı mahkemedir. Almanya'nın Nürnberg şehrinde yapıldığı için bu isimle anılmıştır. Mahkeme Nazilerin Sovyet savaş esirlerine işledikleri suçların savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamında olduğuna hükmetmiştir. Birçok Nazi generali bu mahkemeler sonucu idama veya hapse mahkûm edilmiştir.

Sturmabteilung (SA): NSDAP'ın yarı silahlı paramiliter güvenlik gücüdür. Kurucusu ve 1934'te ölümüne kadar başındaki kişi Ernst Röhm idi. Kahverengi Gömlekliler olarak bilinen örgüt sonrada SS tarafından yok edilmiş ve sindirilmiştir. Ernst Röhm ise tutuklanmış ve SS tarafından öldürülmüştür. SA birliği kontrolden çıktığı için Naziler bir nevi tasfiye etmiştir.

Gestapo: Nazi Almanya'sını ait gizli devlet polisi ve istihbarat birimidir. 1933'te Hermann Göring tarafından Prusya'nın çeşitli güvenlik polisi kuruluşlarının tek bir organizasyonda birleştirilmesiyle kuruldu.

Nihai Çözüm: Yahudi Problemine Nihai Çözüm olarak bilinen ve Yahudi ırkını yok etmek için yapılan bir Nazi planıdır. Holokost, Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı ve dahasının baş mimarı SS'in lideri Heinrich Himmler olup sonradan kendisini kurtarmak için bu kampları kapattırmış ve müttefikler ile iş birliği yapmaya çalışsa da yaptığı kötülükleri saklayamadan ölmüştür. Toplamda 6 milyon yahudi katledilmiştir.

Birahane Darbesi: Almanya'nın Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde Naziler tarafından gerçekleştirilen başarısız bir darbe girişimidir.

Mein Kampf: Hitler tarafından yazılan ve Türkçede Kavgam olarak bilinen otobiyografik bir kitap ve siyasal bir manifestodur. Kitabı dostu Rudolf Hess ile birlikte yazmıştır. Toplamda iki ciltten oluşan kitap Hitler'in görüşlerini içermektedir.

Reinhard Heydrich: RSHA veya Reichssicherheitshauptamt (Reich Güvenlik Baş Dairesi) başkanı ve SS generalidir. Kendisi eski bir donanma askeri olup iki kadın ile nişanlı olduğundan dolayı ordudan atılmıştır. Nazilerin kapısını çalan Heydrich'i keşfeden ve yükselten kişiyse Heinrich Himmler'dir. Kendisi Prag'daki şatosuna Mercedes marka arabasıyla giderken İngilizler tarafından eğitilmiş Çek direniş örgütüne bağlı bir özel suikast timi militanları tarafından saldırıya uğrar sonrasında ağır yaralarından dolayı hastanede ölür.

Führersonderzug: Hitler'in özel trenidir. Mobil karargâh olarak da kullanılmıştır. 1945 yılında imha edilmiştir.

Führer

Führer: Lider anlamına gelen ve Adolf Hitler'in kullandığı unvandır. Tek halk, tek imparatorluk, tek lider (Ein Volk, ein Reich, ein Führer) anlamına gelen diktatör bir unvandır.

Heinrich Himmler: Seçkin birlik Schutzstaffel (SS) lideridir. Hitler'in beyin takımında bulunan balinalardan biridir. Hep asker olmak istemiştir ve inancı ise Neopaganizm'dir. Yahudi soykırımının baş mimarı olup dizide Hitler'in etrafında bulunan ve güç savaşı veren balinalardan en tehlikeli ve acımasız olanıdır.

Joseph Goebbels: Nazilerin Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanıdır. Hitler gibi iyi bir konuşmacı olan Goebbels son vakte kadar onu bırakmamış ve eşi, çocukları ile birlikte o da intihar etmiştir. Her eve radyo projesi ve Alman halkının hep iletişimde kalmasını sağlayan Goebbels halkı Nazi yönetiminin çıkarlarına göre başarılı maniple etmiştir. Hitler'in başa gelmesinden sonra bir konuşmacıya ihtiyacı vardı ve bunu Goebbels yapmıştı. Almanya'nın her eyalet ve kasabasına gidip mitingler yaparak Nazi düşüncesini yaydı ve yandaş topladı.

Ari-Üstün Irk: Nazi Düşüncesinde saf ırk olarak bilinen ve 20. yüzyılın başlangıcında patlak vermiş, Aryan Irkı olarak adlandırılmıştır. Naziler, İskandinav'ların gerçek Aryanlar olduğunu düşünürler ve fiziksel görünüm olarak diğer Asyalı, siyahi, yahudi gibi ırklardan üstün tutarlar.

Burak AVCI - Update: 06.12.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.