4 Aralık 2021

Sağlıksız Gıdalar Serisi 2

Sağlıksız Gıdalar

Sağlıksız gıdalar ve paketlenmiş ürünler günümüz Kapitalist düzenin vazgeçilmez bir gıda alışveriş sistemidir. Her ne kadar dikkat etsek bile bazı zamanlarda zararlı olduğunu halde veya vücuda hiçbir yararı olmasa da sırf lezzetli geldiği için tüketiyoruz. Genelde de ucuz olan gıda ürünleri hep daha çok zararlı ve kimyasal içermektedir. Son zamanlarda marketlerdeki aşırı fiyat artışlarının da yaşanması ile birlikte özellikle alışveriş yaparken biraz nefsinizi tutup bu zararlı ve paketlenmiş ürünleri almamaya çalışınız. Kutu meyve suları, gazlı içecekler, atıştırmalık ürünler, cipsler, bisküviler, dondurulmuş gıdalar gibi lezzetli olsa da vücuda bir yararlı olmayan bu yiyeceklerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Bu tip ürünleri az tüketmeniz hem kilo almamanızı sağlar hem de sağlıklı bir vücut yapısı kazanırsınız. Her zaman taze ve tufanda meyve, sebze tüketmenizi tavsiye ederim. Et ürünlerinde ise Tavuk etinden ziyade katkısız ve kimyasal olmayan salam, sosis yerine kırmızı et ve balık tüketmenizi önerebilirim. Bu önerileri yaptıktan son herkesin bildiği zincir marketler olan; Migros, A101, BİM, ŞOK, Macrocenter, File, CarrefourSA, Hakmar ve Kooperatif Market'ler den hangi ürünlerin alınmayacağını ve bazı örnek markalarını sizlerle paylaşacağım.

* Dondurulmuş Gıdalar: Kalamar, Hazır Çıtır Balık, Karides, Midye Tava gibi dondurulmuş balık ürünlerini az tüketmeye çalışınız. Paketlenmiş halde size satılan bu yiyecekler hiçbir zaman taze olmayıp vücut içinde çok sağlıklı değildir. Aynı şekilde dondurulmuş patates, sebze, bezelye, hamur işleri, pasta, tatlı ve diğer gıdalar da bu kategoriye girmektedir. En çok dondurulmuş ürün satan markalar ise Superfresh, Feast gibi markalardır. Paketlenmiş Sandviç ürünlerini de bu kategoriye ekleyebiliriz. Bu ürünler içinse Dardanel ve Tada markaları ön plana çıkmaktadır.

* Pratik Yemekler ve Konserveler: Paketlenmiş ve önceden pişirilip dondurulmuş yemek çeşitleri olan paket halde satılan pratik ev yemekleri ve konserve ürünlerinden kesinlikle uzak durunuz. Hem vitaminleri işlem gördüğü için kayboluyor hem de tazeliğini yitirmiş olduğu için yemekten hallice gıda malzemelerine dönüşüyorlar. Pratik ev yemekleri genelde tavuklu, pilavlı, nohutlu, bezelyeli gıdalardan yapılan hazır ve dondurulmuş paket yiyeceklerdir. Evde kendinizin yapması daha iyidir bu yemeklerin. Asla dışarıdan satın almayınız. Konserve gıdaları ise asla önermiyorum ve en bilindik markalar ise Yayla, Tat, Tada, Dardanel olup pilaki, barbunya, ton balığı, mısır, bezelye, fasulye, nohut, sarma, pilav gibi gıdaların konserve ürünleri çokça satılmaktadır.

Margarin (Katı Yağ)

* Margarin (Katı Yağ): Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, içerisinde trans yağ bulundurun ve kimyasal olarak elde edilen bir yağ çeşididir. Bir zamanlar Vita olarak Türkiye'de çokça satılan bu zehiri kesinlikle satın almayınız. Hatta bedava verseler bile tüketmemenizi tavsiye ederim. Her zaman zeytinyağı tercih ediniz. Marketlerde genelde Sana, Becel, Luna gibi markalar margarin satmaktadır.

* Zeytin Ezmesi: Kahvaltıda zeytin yemek varken zeytin ezmesini pek tercih etmiyorum. Doğal zeytin varken kavanozlarda satılan siyah ve yeşil zeytin ezmesini kahvaltıda hiç tüketmiyorum diyebilirim. Marketlerde satılan bazı markalar ise Fora, Marmarabirlik'dir.

* Uzun Ömürlü Süt (UHT): Kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ettiğim süt çeşididir. Genelde marketlerde günlük şişe süt olarak satılan doğal sütleri almayı tercih ediniz. Süt az tüketen biriyseniz zaten UHT süt kesinlikle almayınız, şişe süt yeterli olacaktır. UHT sütler genelde bir litrelik kutularda satılır ve üzerinde UHT ibareleri vardır. Marka olarak Pınar, İçim, Alpro, Dost Süt, Nesquik, Danone, Aynes, Sek, Torku, Fomilk UHT süt üretilirler.

* Reçel ve Marmelat: Kahvaltıda tüketilen ve hazır kavanozlarda satılan reçel ve marmelat gibi ürünleri pek tüketmiyorum. Onun yerine sadece Bal tüketiyorum. Bal, çok yararlı bir gıda olup bunu ayrı bir başlıkta ele almak gerekir fakat doğal tereyağı veya kaymak üzerine bal sürerek veya sadece bal tüketerek kahvaltı yapmayı tercih ediyorum. Reçel ve marmelat gibi kavonoz ürünleri bana yapay gelmektedir ve marketlerde satılan bazı markalar: Tat, Yenigün, Penguen, Tukaş'dır.

Eritme (Krem) Peynir

* Eritme (Krem) Peynir: Hazır kâplarda satılan eritme veya Labne peynir bana yapay peynir gibi gelmektedir. Peynir artıklarını değerlendirmek için de üretilir, kısacası yapay peynirde diyebiliriz. Sabah kahvaltılarında simit ile birlikte tüketilen üçgen şekilde Karper peynir bazı sabahları tükettiğim olmuştur fakat eve asla eritme peynir almam ve almanızı tavsiye etmem. Marketlerde satılan bazı eritme ve Labne peynir markaları ise İçim, La Vache Qui Rit, Pınar, Kiri'dir.

* Kahvaltılık Gevrek: Zayıflamak adına sabahları sütle tüketilen paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıda maddesidir. Sanki kıtlık varda aç kalmamak için size yemek verirler ya aynı onu yiyormuşsunuz hissiyatı yaşarsınız. Açıkçası kahvaltılık gevrek yemek yerine peynir, zeytin, biber, domates gibi porsiyonlarınızı ufaltıp yemek yemeniz daha sağlıklı olacaktır. Marketlerde satılan bazı kahvaltılık gevrek markaları ise Eti Lifalif, Nesfit, Nestle Nesquik, Kellogg's olup sadece doğal yulaf ezmesi belki tüketilebilir. Onun dışında olanları kesinlikle tavsiye etmiyorum.

* Krem Çikolata, Çikolatalar ve Ezmeler: Krem çikolatalar ve ezmeleri kahvaltıda tüketmeyi hiç tercih etmiyorum. İçerisinde trans yağ ve hiç anımsanmayacak kadar fındık kullandıkları için hazır krem çikolatalar yerine direkt bal tüketmenizi tavsiye ederim. Marketlerde satılan bazı krem çikolatalar ise Ülker Çokokrem, Nutella, Sarelle olup ezme olarak da yer fıstığı, fıstık, fındık ezmeleri çokça market raflarında bulunmaktadır. Aynı şekilde tablet (Baton) çikolatada çok tüketmemenizi tavsiye ederim. Özellikle Bitter çikolatalar dışındaki beyaz çikolata, karamelli veya muzlu çikolata gibi ürünlerde trans yağ ve katkı maddesi daha fazla vardır. Draje ve benzeri çikolata türevi yiyeceklerde sağlıksızdır. Tadımlık olarak kahve ile birlikte ara ara tüketmeniz için birkaç çikolata markası ve ürününü sizlerle paylaşabilirim fakat dediğim gibi paketlenmiş çikolata ürünlerinin içerisinden genelde süttozu, şeker, kakao yağı, Emülgatör (Soya Lesitini) ve şeker yerine Stevia kullanılmaktadır.

* Ülker Napoliten Tuzlu Karamelli Sütlü Çikolata
* Ülker Napoliten Çikolata (Klasik)
* Toblerone Sütlü
* Ülker Kare Çikolata %80 Kakao Bitter

Bisküvi (Atıştırmalık)

* Bisküvi (Atıştırmalık): Atıştırmalık ürünlerin hiçbiri yararlı olmayıp hepsi ucuz ve uzun ömürlü paketlerde saklanabilmesi için koruyucu katkı maddeleri içeren gıda ürünleridir. Eti, Ülker, Torku, Oreo, Pötibör, Milka, Halley, Biskrem, Biscolata, Lambertz Gingerbread, Mcvitie's gibi markalar en bilindik bisküvi markaları olup ürün olarak ise Eti Tutku, Eti, Negro, Ülker İkram, Ülker Biskrem, Ülker Probis, Ülker Çokoprens, Eti Benimo, Ülker Pötibör, Eti Burçak, Eti Cin, Ülker Saklıköy, Ülker Albeni, Ülker Coco Star gibi paketlenmiş gıda ürünleridir. Hiçbir şekilde tüketmemenizi tüketseniz bile ayda yılda bir defa olacak şekilde almanızı tavsiye ederim.

* Hazır Yemek Sosları: Et, tavuk, patates ve hazır yemek ürünlerinde kullandığımız ve paketlenmiş mayonez, ketçap, hardal, barbekü sos gibi ürünleri artık eve pek almamaya özen gösteriyorum. Marketlerde satılan Hazır Soslar ile ilgili daha önce yazı yazmıştım. Artık sadece dışarında bir Fast Food söylersem onun yanındaki sosları tüketiyorum onun dışında ekstradan daha çok sos tüketmek istemediğim için hazır sos almamaya çalışıyorum. Evde eğer köfte ve benzeri et yemekleri yaparsak yanında domates ve salçadan yapılmış doğal sosları tüketmenizi tavsiye ederim.

Sağlıksız gıdalar serisine zaman buldukça devam edeceğim. Temel olarak paketlenmiş, dondurulmuş, konservelerde satılan ve ucuz gıda ürünlerine asla tenezzül etmeyiniz ve sağlığınız çin tüketmemeye çalışınız.

Burak AVCI - Update: 30.10.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.