12 Kasım 2021

Hamam, Termal & SPA Tavsiyeleri: İstanbul Anadolu Yakası Maltepe Süreyya Hamamı ve Balıkesir Edremit Adramis Termal Otel

Hamam ve Termal (Kaplıca)

Hamam ve Termal (Kaplıca) kültürü Türkiye'de oldukça yaygın olan ve birçok kişi tarafından da dönem dönem gidilmesi tercih edilen aktivitelerden biridir. Daha önce İstanbul Pendik ilçesi için gittiğim hamamı ve diğer mekân önerilerinde bulunmuştum. Bu sefer Google Haritalar'da biraz daha geniş arama yaparak yeni yerler keşfetmeyi denedim. Şunu söylemeliyim ki Hamam ve Termal gibi kelimeleri haritalar üzerinden araştırırken dikkat ettiğim ilk kriter mekânın yıldız seviyesinin 4.5 ve üstü olmasıdır. Özellikle İstanbul gibi çok kalabalık bir şehir için bu tip yerlerde yıldız seviyesi 4 bile inanın hiç yeterli olmuyor. Çünkü hamam ile ilgili yazdığım bir önceki yazımda İstanbul'da 4 yıldız almış hamamları da eklemiştim ve inanın hamamın içi iyi hatta yeni mimariye sahip olsa bile hizmeti ve gelen insan kitlesi çok kalitesiz olduğundan gittiğiniz zamana yazık oluyor.

İstanbul Anadolu yakası için 4.5 ve üstü yıldız alan Hamam mekânlarını arattığımda ise karşıma Maltepe Süreyya Hamamı, Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı ve Valide Atık Hamamı karşıma çıktı. Bana en yakın olan maltepe ilçesindeki Süreyya Hamamına gittim. İlk olarak şunu belirtmem gerekir; çok az beş yıldız almış ve 4.5 üstü puan almış gibi görünen hamamlarda vardır fakat puanlamalara dikkat ederken en az elli den fazla yorum ve puan alanlara dikkat etmenizi öneririm. Bu yazımda da 4.5 üstü yıldız almış fakat önermediğim mekânları sizlerle paylaşacağım.

Maltepe Süreyya Hamam

Maltepe Süreyya Hamam'ın dan biraz bahsedecek olursam; hem erkek hem de bayan bölümü olan hamama arabanız ile gidebilirsiniz ücretsiz otopark hizmeti vardır. Otopark'dan çıkıp direkt hamamın içerisine giriş yapabilirsiniz ve soğuk havalarda dışarıdan girmenize ve soğuk hava ile temas etmenize gerek de kalmaz. Genel olarak temiz bir hamam olup Buhar Odası (Fin Hamamı), Sauna (Biraz daha büyük olabilir), Sıcak ve Soğuk Şok Havuzları, Hamam, Havuz ve havuz kısmında bulunan Jakuzi hizmetleri vardır. Havuz ve Jakuzi suyu kışın sıcak olup diğer hamamlar gibi soğuk ve itici değildir. Sauna biraz daha büyük olabilirdi fakat sauna ve buhar odası şık tasarlanmıştır. Fiyatları ise giriş, ıslak alanların kullanımı, kese ve köpük masajı toplamda 160 TL'dir. Kese sırasında ekstradan kaya tuzu masajı yaptırmak isterseniz 50 TL daha verebilirsiniz. Ayrıca yiyecek ve içecek ile birlikte ortalama 200-250 TL gibi bir ücretle hamamdan ayrılabilirsiniz. Genel olarak Anadolu yakasında gittiğim Pendik Mavi Club'dan sonraki en iyi hamamdır diyebilirim.

Maltepe Süreyya Hamamı

Maltepe Süreyya Hamamı

Maltepe Süreyya Hamamı

Maltepe Süreyya Hamamına 25.02.2022 tarihinde gittim ve İstanbul'da başka hamamlara gittikçe size bu mekânlar hakkında bilgilendirmeye devam edeceğim. Resim ve yorumlardan gördüğüm kadarıyla Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı'da güzel bir yere benziyor. Hamama giderken yanınızda havlu veya terlik götürmenize gerek yoktur sadece yanınızda deniz şortunuzu, ayrıca terlik, deniz gözlüğü, çorap, kolonya ve iç çamaşır (Atlet, Fanila, Boxer) gibi malzemelerinizi götürmeniz yeterli olacaktır. Ekstradan kulak çöpü, ıslak mendil, kolonya gibi hijyen eşyaları da yanınıza alabilirsiniz. Süreyya Hamamından daha detaylı bilgi alabilmek için (0216) 305 34 60 numarasından ulaşabilirsiniz. Hamamlar genelde hafta sonu kalabalık olduğu için Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri gitmeyi pek tercih etmiyorum onun yerine hafta içi mesai sonrası genelde gidiyorum.

Adramis Termal Otel

İkinci gittiğim yer ise Termal ve SPA merkezi olan Balıkesir ilindeki Edremit Adramis Termal Otel'dir. Öncelikle şunu söylemeliyim eğer bir otele kaplıca, masaj, SPA veya buna benzer bir hizmet için gidiyorsanız yanınıza mutlaka aşağıdaki eşyaları almanızı tavsiye ederim çünkü otellerde genelde terlik, bone ve havlu verilmez içerden satın almanız genelde söylenir. Deniz terliği yerine otellerde bulunan tek kullanımlık terliklerden sadece verirler. Bu yüzden gideceğiniz yer bir hamam değil otel ise aşağıdaki eşyaları yanınızda götürmenizi tavsiye ederim.

* Bone (Havuz ve Termal Kaplıca'da Gerekli)
* Plaj Terliği
* Plaj Havlusu ve Baş Havlusu
* Deniz Şortu
* Kirli Poşeti
* Çorap ve İç Çamaşırı (Atlet, Fanila, Boxer)

Adramis Termal Oteli açık ve kapalı kaplıca havuzu yani termal havuza sahiptir. Giriş fiyatı 50 TL olup ekstradan hamam ve kese, köpük masajı almak isterseniz önceden arayıp haber vermeniz gerekmektedir ve fiyatı 120 TL'dir. Adramis Termal Otelini (0266) 376 13 14 numarasından arayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Termal havuz akşam 20:00'ye kadar açıktır ve kaplıcada kalma süresizdir. Balıkesir civarında yaşıyorsanız tavsiye edebileceğim bir kaplıca (Termal) hizmetidir.

1) Önermediğim Hamamlar (4.5 Yıldız ve Üstü)
* Valide Atık Hamamı (Eski Hamamdır)
* Pendik İstasyon Hamam ve Havuz (Orta Kalitedir ve Eskidir)
* Ümraniye Yeni Türk Hamamı (Orta Kalitedir)
* Çilek Havuz ve Sauna (Burası Firmadır Hamam Değildir)
* Bostancı Masaj Salonu Hamam

Yukarıdakiler dışında İstanbul Anadolu yakası için Google Haritalarda 4.5 yıldız ve üstü puan alan iki hamam kalıyor: Maltepe Süreyya Hamamı ve Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı, bunlar dışındaki iyi hamamların hepsi İstanbul Avrupa yakasındadır.

2) Termal (Kaplıca & Şifalı Sular)
Adramis Termal Otel (Balıkesir Edremit) (Termal Kaplıca)
Entur Termal Otel (Balıkesir Edremit) (Termal Kaplıca, Kalitesi Düşüktür)

Burak AVCI - Update: 25.02.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.