11 Kasım 2021

Edremit, Ayvalık, Burhaniye'den İstanbul'a Güzergâh - HGS Geçiş İhlali Sorgulaması ve Ödemesi Nasıl Yapılır?

Edremit, Ayvalık, Burhaniye'den İstanbul'a Güzergâh

Körfez'in önemli ilçeleri olan Ayvalık, Edremit ve Burhaniye'den İstanbul'a nasıl gidilir ve yolda giderken hangi tesislere uğrayabilirsiniz bu bilgileri sizlerle paylaşacağım. İlk olarak Körfez ilçelerinden İstanbul'a doğru yolculuğa çıktığınızda geçmeniz gereken ilk güzergâh D230 Balıkesir-Edremit yolundan geçmek olacaktır. Tabii Ayvalık ve Burhaniye tarafından gelirken önce E87 İzmir Çanakkale yolundan buraya bağlanmak gerekiyor. Havran tabelasını gördüğünüzde sağa dönerek D230 yoluna bağlanabilirsiniz. Bu yol çok virajlı olup dağlık yol olarak da bilinir ve virajlarda dikkatli kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca gişelere kadar yol üzerinde birden fazla radar kontrolü olabilir özellikle tatil günleri ve bayramlarda akşam altından sonra radar kontrolleri arttığı için kesinlikle hız yapmamanızı tavsiye ederim. İvrindi istikametini aştıktan sonra Balıkesir Batı gişelerine gelirsiniz ve buradan paralı yol olan Otoyol 5'e (O-5) bağlanırsınız.

İlk olarak O228 Oksijen Balıkesir Batı tesislerinde konaklama yapabilirsiniz. Yemek ve kahvaltı olarak Köfteci Yusuf'a uğrayabilir ve yakıt almak için Petrol Ofisi istasyonunu ziyaret edebilirsiniz. İstanbul'a gidecek olanların ilk durağı genelde burasıdır.

İstanbul'a giderken İkbal ve Yasa tesislerini pas geçiyorum. O178 Oksijen Susurluk ve O204 Oksijen Balıkesir Kuzey tesislerini genelde İstanbul'dan gelirken kullanıyorum. İkinci durak olarak O167 Oksijen MustafaKemalpaşa tesislerine uğrayabilirsiniz. Burada yemek, alışveriş ve kahve içerek mola verebilirsiniz. Genelde yemek yemek için burada mola veriyorum ve aşırı kalabalık olmadığı için kesinlikle uğramanızı öneririm ayrıca temiz bir yerdir.

Bursa Batı gişeleri öncesi O122 Oksijen Muratlı tesislerine pek uğramıyorum çünkü ufak bir tesis olduğu için burayı pas geçiyorum. Gişeler sonrası kahve için O86 Oksijen Bursa Kuzey tesislerine uğrayabilirsiniz. Burada Burger King, Köfteci Ramiz, Starbucks ve Kahve Dünyası bulunmaktadır. Önerdiğim yer imlerinin adreslerini Google Haritalardan veriyorum ve Google Maps uygulamasını kullanmanızı kesinlikle öneriyorum. Hem navigasyon hizmeti hem de mekânlar için güncel bilgi ve yorumları her zaman öğrenebilirsiniz. Eğer burayı pas geçmek isterseniz bir sonraki kahve içebileceğiniz durak Kavlak Zeytin Oksijen 68 Tesisleri İzmir Yönü tesisleri olup burada da Starbucks ve Kahve Dünyası bulunmaktadır.

İstanbul'a doğru yaklaşırken O37 Oksijen Orhangazi tesisine uğramanızı tavsiye etmem çünkü Bafra Pidecisi dışında hiçbir şey yok ve genelde de bomboş oluyor. Aynı şekilde O14 Oksijen Altınova tesisi içinde bu durum geçerlidir. Osmangazi Köprüsünü geçtikten sonra büyük bir tesis olan O3 Oksijen Dilovası'na uğrayabilirsiniz fakat burası aşırı kalabalık olup mecbur olmadıkça uğramayın derim. Genelde acil durumlarda burayı kullanıyorum. Ayrıca buradan köprü manzarası için hatıra fotoğrafı çektirebilir ve müzeye uğrayabilirsiniz. Kahve içmek, yemek yemek ve alışveriş için mekânları saymayacağım çünkü çoğu mevcut olan büyük bir tesistir.

İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi

İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi

İstanbul'a giriş yaptığınızda Gebze kısmından sahil tarafına giriş yaparak Tuzla istikametinden İstanbul'a varış yaparız. Tuzla'da genelde İstanbul'a giriş yaptığımda yakıt almak için Tuzla Lukoil istasyonuna uğruyorum. Osmangazi köprüsünde HGS sistemi okumadığı için gişeden butona basarak bariyeri açtım ve İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi kağıdı aldım. Genelde HGS sistemi bozuk olduğunda veya HGS kartınızda yetersiz bakiye olduğunda bu başınıza gelebilir. Eğer 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız ceza almazsınız ve HGS'den geçeceğiniz yol ücreti ne kadarsa sadece onu ödersiniz. Geçiş ihlalinizi öğrenmek için resimdeki kâğıt üzerinde bulunan QR kodunu okutmanız ve çıkan adrese gitmeniz yeterli olacaktır. Benim borcum otomatik olarak HGS hesabımdan çekildiği için ayrıca kredi kartı ile ödemem gerekmedi. Ayrıca geçiş ihlalinizi webihlaltakip.kgm.gov.tr adresinden de takip edebilirsiniz.

LPG Kur: 6,06 TL
İstasyon: Petrol Ofisi PO/Gaz Burhaniye Balıkesir. (Küçükler Petrol)
Depo/Tarih: 05 Kasım 2021'de 35,6 Litre LPG Tankı 216 TL'ye Dolmuştur.

LPG Kur: 5,85 TL
İstasyon: Lukoil Gaz Tuzla-İstanbul.
Depo/Tarih: 06 Kasım 2021'de 35,5 Litre LPG Tankı 207,85 TL'ye Dolmuştur.

Son olarak yol boyunca aldığım yakıt bilgileri yukarıdaki gibidir. Son gelen zamlar ile birlikte LPG 5,75 ve 6 TL arasında İstanbul'da satılmaktadır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.