10 Ekim 2020

İstanbul Pendik ve Civarı Fitness ve Hamamlar, Hamam Kültürü (Turkish Bath)

İstanbul Pendik Hamam

Hamam kültürü Türkiye, Rusya, Almanya gibi birçok ülkede yıllardır süren ve bizde de Osmanlı'dan beri devam eden bir gelenektir. Günümüzde ise hamam kültürü, müesseseler tarafından kese, masaj, SPA ve Fitness bütünü olarak hizmet vermektedir. Yeni nesil olarak bilinen hamamlarda havuz, buhar odası, sauna gibi hizmetlerin hepsi mevcuttur. Hamam kültürünün devamı ve insanlar için ihtiyaç hali olan temel durum daha çok vücudun keselenerek temizlenmesidir. Bu işlem günümüzde Peeling olarak da bilinmektedir. Tüm vücudun ölü gözeneklerden arınması işlemidir. Bu temizliği evde ve tek başınıza yapmanız pek mümkün değildir. Bu yüzden ayda bir sefer hamama gidip keselenmek ve vücudu ölü gözeneklerden arındırmak faydalıdır. Tüm vücudunuz ve gözenekleriniz nefes alacaktır.

Pendik'te ikamet ettiğim için genelde civar hamamlara ben de zaman buldukça gidiyorum. Daha çok yenilenmiş ve sıfırdan dizayn edilmiş yeni tip hamamlara gitmenizi öneririm. Bu tarz hamamlar hijyenik açıdan daha iyi oluyor. Son zamanlarda Pendik'de gittiğim Mavi Club Türk Hamamında bahsedeceğim. Pendik merkeze yakın ve Aydınlıyolu Caddesi üzerinde bulunan bu hamam hem Fitness hem de hamam hizmeti vermektedir.

Hamam paketi içerisinde Türk hamamı, Sauna, Fin-Buhar banyosu, havuz, kese, köpük ve masajın olduğu tüm hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur ve genelde akşam 12'ye kadar müessese açıktır. Ben gittiğim zaman maksimum 4 saat kalabiliyorum. Zaten hamamda kese, mesaj ve sauna dışında en çok havuz ve jakuzi kısmında zaman geçirebilirsiniz, bu aktivitelerde 4 veya 5 saate maksimum tekabül eder. Sonrasında vücut yorulacağı için dinlenme odalarında içeceğinizi içebilirsiniz.

Yeni dizayn edilmiş bir yer olduğu için hem havuzu hem Saunası ve hamamı hem de dinlenme salonu, soyun kabinleri oldukça kalitelidir ve yenidir. Eski tip ve yıllanmış hamamlara gitmenizi pek önermem çünkü hijyen konusunda sınıfta kalıyorlar.

Fiyatlardan bahsedecek olursak ben genelde kese, köpük ve masaj, tüm havuz ve hamam hizmeti içinde toplamda içecekler ile birlikte ortalama 100 TL gibi bir para veriyorum. Hamam sonrası içecek olarak Atom (Fındık, Bal ve Meyve Duyu Karışımı) veya Soda-Ayran ikilisini önerebilirim.

Hamama giderken yanınızda ufak bir çantada kendi deniz şortunuzu, çorap, kolonya ve iç çamaşır (Atlet, Fanila, Boxer) gibi malzemelerinizi götürebilirsiniz. Ekstradan havlu, terlik, şampuan gibi malzemeler götürmenize gerek yoktur bunları otel veya termale giderken götürebilirsiniz onu da ayrı bir yazımda anlatacağım. Kışın araç ile gitmiyorsanız yanınıza bere almayı unutmayınız. Hijyene daha çok önem veriyorsanız çantanızda kulak çöpü, ıslak mendil veya kolonya gibi ürünlerde bulundurabilirsiniz. Gideceğiniz yerde kese ve köpük masajı olacağınız için sabun, şampuan veya duş jeli gibi ürünleri götürmeniz gerekmemektedir. Genelde hafta içi gitmenizi öneririm örneğin Cuma günü olabilir. Hafta sonu hamamlar ve tüm bu konseptteki yerler kalabalık olabiliyor.

Araçla gidecekler için Pendik yönünde gelirseniz Hakmar marketin olduğu ışıklardan sola dönün ve Mehmet Akif Ersoy caddesine giriniz. Biraz ilerleyin ve sağda Yan yol tabelası göreceksiniz tam orada Hamamın otopark girişi vardır aynı zamanda Hakmar'ın depo girişidir. Aracınızı buraya park edebilirsiniz.

Pendik ve Kadıköy yönünden otobüs ile gelecekler ise IETT hatlarından 16D, 133T, 133KT araçlarına binerek Deniz Park Sitesi Durağında inmeleri yeterli olacaktır. Hemen yolun karşısında hamamı göreceksiniz.

Pendik Hamam

1) Pendik Mavi Club Türk Hamamı (Hamam Mavi Kule)
Açıklama: Hamam ve havuz büyük olup göbek taşı alanı oldukça geniştir. Temiz ve hijyenik bir yerdir. Sadece ekstradan Jakuzi alanı yoktur. Akşam 12'ye kadar açıktır. Pendik ve civarında gidebileceğiniz en iyi hamamlardan biridir. Tek dezavantajı havuzu soğuktur fakat Pendik civarında gidebileceğiniz başka iyi bir hamam pek yoktur. Keseci (Tellak) olarak Erdoğan veya Tuncay abiyi önerebilirim. Oranın en eski tellaklarıdır.

Telefon: (0216) 397 70 70

Otopark/Vale: Otopark yoktur. Nirvana Plus sitesinin bulunduğu Uğur Sokak civarına park edebilirsiniz.

Fiyat: Kişi başı fiyatlar ise ortalama 250-300 TL arasıdır kese, köpük masaj, hamam, havuz, sauna, fin buhar odası ve içecekler dahil. İçecek olarak Atom, Churchill (Çörçil), Soda Ayran Limon söyleyebilirsiniz. Ayrıca çift kese yaptırabilirsiniz ekstra ücret vererek daha iyi temizlenmek için. Eğer hamama iki üç ay gitmediyseniz çift kese ve sonrasında köpük masajı kesinlikle öneririm.

2) Anadolu Olimpik Hamamı Pendik
Yeni mimariye sahip ve dizayn edilmiş geniş bir hamamdır. Pendik Marmara Üniversite Hastanesi tarafındadır. Otopark ve Vale hizmeti vardır. Civardan ve yukarı mahallelerden gelen çok kişi olduğu için pek tercih etmiyorum fakat içi güzeldir. İlk zamanlar gittiğim bir hamamdı fakat artık pek gitmiyorum.

3) Tuzla İstanbul Hamamı (İstanbul Osmanlı Hamamı)
Yeni mimariye sahip ve ortalama dizayn edilmiş bir hamamdır. İstanbul Tuzla ilçesindedir fakat iç mekân olarak biraz ufaktır. IETT ile gidecekler 133T hattı ile Tuzla Kale Kapı Durağında inmesi gerekmektedir. Tuzla merkezde yaşayanlar için ideal diyebilirim onun dışında Pendik'ten kalkıp gitmem.

İstanbul Pendik ve Civarı Fitness ve Hamamlar, Hamam Kültürü (Turkish Bath)

Hamam ve Masaj Kültürü Bilgileri

* Osmanlı Masajı: Genelde Hamam’lar da yapılan uzun masaja denilir. Erkek keseciler tarafında yapılır.

* ​Natır: Kadın tellak demektir. Kadınlar hamamında hizmet eden ve müşterileri yıkayan kadın anlamına gelen mesleki terimdir.​

* Tepideryum: Roma dönemindeki dinlenme odası ve sıcak taş uygulamasıdır. Bazı hamam ve otellerde bu hizmet mevcuttur.

* Hamam (Hammam, Baths): Geleneksel bir kültür olup genelde kese ve köpük masajı için gidilir. Havuz ve jakuzili yerler tercih edilir. Yeni nesil hamamları tercih etmenizi öneririm.

* Kaplıca (Eng: SPA): Termal şifalı sıcak sudur. İstanbul'da Tuzla'da vardır sadece. SPA teriminin kelime anlamı su ile yapılan rahatlatma yöntemidir, Masaj, Kaplıca, Sauna, Havuz gibi örnekler verebiliriz.

İstanbul'da Google Haritalarda 4 Yıldız Almış Hamam ve Termaller
* Hamam Ataşehir (Ataşehir Merkez)
* Anadolu Olimpik Hamamı Pendik (Pendik, Fevzi Çakmak Mahallesi)
* İstasyon Hamamı (Pendik Merkez)
* Kaynarsu Hamamı (Pendik Kaynarca)
* Marmara Olimpik Hamam veya Gebze Havuzlu Hamamı (Gebze Merkez)
* İstanbul Medikal Termal Tuzla (Tuzla Merkez)
* Hamam İstanbul (Tuzla Merkez)
* Külliye Hamam İstanbul (Sancaktepe, Büyük Komplekstir Fakat Gelen Sınıf Düşüktür)
* Yenidoğan Hamamı (Sancaktepe)
* Kervansaray Spor Kompleksi ve Hamam (Sultanbeyli)
* Metropol Hamam & Spa ve Yüzme Havuzu (Ümraniye)
* Tarihi Ağa Hamamı Üsküdar (Üsküdar)

İstanbul'da Google Haritalarda 4.5 Yıldız Almış Hamamlar
* Süreyya Hamamı (Maltepe)
* Çekmeköy Mimar Sinan Hamamı

Burak AVCI - Update: 14.05.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.