13 Kasım 2021

Ayak Mantarına İyi Gelen İlaçlar ve Cildiye (Dermatoloji) Doktorunun Tavsiyeleri

Ayak Mantarına İyi Gelen İlaçlar ve Cildiye (Dermatoloji) Doktorunun Tavsiyeleri

Ayak mantarı rahatsızlığı için yakın zamanda Cildiye veya diğer adı ile Dermatoloji bölümü için Özel Pendik Bölge Hastanesi'ne başvurdum. Aynı tıbbi bölüm başka hastanelerde Deri ve Zührevi Hastalıklar bölümü adıyla da bilinmektedir. Ayak mantarı genelde ayağın havasız kalması, mikrop kapması veya benzeri durumlarda oluşabilecek bir hastalık durumudur. Özellikle askeriyede görev yapanlarda genelde sıkça yaşanan bir hadisedir. Ayak tabanının hem yazın hem de kışın saatlerce botun içinde kamasından mütevellit ayak mantarına davet çıkmaktadır. Ayak mantarının sonuçları ise ayak tabanında aşırı kaşıntı, deri dökülmesi ve deride beyazlaşma gibi hadiseler vuku bulur. Ayağınızı her gün yıkasanız bile kaşıntı biraz geçer gibi olur fakat gün içi sizi rahatsız eden ve günlük yaşantınızı çok etkilemese de ara ara ayak tabanında hoşlanmayacağınız döküntüler ve kaşıntılar yaşanır.

Ayak mantarının tedavisi için genelde antibiyotik ve krem verilmektedir. En önemli ilaç bir haftalık alınan antibiyotik olup onunla birlikte yapılan krem ve Sprey takviyesidir. Ben de doktorumun verdiği ilaçları belli bir süre kullanarak ayak mantarı hastalığından kurtuldum. Şu an için ayak tabanında bir kaşıntı veya deri dökülmesi problemim kalmadı. Doktorumun bana verdiği ilaçlarının ne işe yaradıklarını ve nasıl kullanıldığını sizlerle paylaşacağım.

Collabent Kolajen Peptit

1) Collabent Kolajen Peptit 120 Gram
Kullanımı günde bir kere 1 bardak suya (200 ML) bir ölçek katarak tüketiniz. Tok karna almanızı tavsiye ederim. İçindekiler; Kollajen Peptit, Bentonit, Mürver Meyve Ekstresi, Nâr Meyve Kabuğu ve Pericarpium Ekstresi, Vitamin C ve Hyalurobik Asit bulunmaktadır. Eczanelerde satılan Kolajen (Collagen) ürünleri takviye edici gıda statüsünde olduğu için Özel Sağlık Sigortası veya SGK tarafından karşılanmaz. Kutu üzerinde zaten ilaç değildir ibaresi de mevcuttur. Normal şartlarda da bu ürünü eczaneden alıp kullanabilirsiniz.

Kolajen takviyesi ile cilt esnekliği artar ve cildin nem dengesi düzelir. Cildin derin tabakalarındaki kolajen yoğunluğu artar. Tüm bu etkiler, kırışıklıkları önleyerek cildin genç görünmesini sağlar. Yaşlanma belirtilerini hafifleterek, kişinin daha genç görünmesine yardımcı olur.

Ayak Mantarı için Merhemler ve Tedavi

Ayak Mantarı için Merhemler ve Tedavi

2) Fluzamed 200 MG Kapsül (Flukonazol & Fluconazole)
Kullanımı 24 saate bir defa tok karna yutulması gereken bir ilaçtır. İçerisinde yedi adet kapsül bulunmaktadır. Kullanım sebebi ayakta oluşan mantardan dolayıdır. Temel etken maddesi ise Flukonazol olup benim de askerden kalma ayakta kaşıntı ve bazı ufak bölgelerde beyazlaşma, egzama tarzında bir problem olduğu için doktor bu hapı yazmıştır. Anladığım kadarıyla dermatolojik kremlerden önce mantar için bu ilaç en önceliklidir, kremler ikinci takviye tedavi amaçlıdır. Mantar tedavisinde size buna benzer antibiyotik hap verirlerse mutlaka gününü kaçırmadan eksiksiz kullanmanızı öneririm.

3) Fumast 100 ML Şurup (Ketotifen Fumarat)
Kullanımı günde bir defa geceleyin bir ölçek yani bir kaşık içmeniz şeklinde olacaktır. Fumast şurubu biraz uyku yaptığı için gece içilmesi önerilir. Yatmadan önce bir ölçek içebilirsiniz. Fumast genelde alerjik durumlar için kullanılmaktadır. Benim pek alerjik bir durumum yoktu fakat doktor gerekli gördüğü için vermiş olabilir. Ayak mantarı tedavisi için pekte kullanmadım açıkçası.

4) Scatris Serum (Yüz ve Vücut)
Scatris serumu yara izlerini geçirmek için kullanılır. Cildiye ye gittiğimde iki problemim vardı biri ayakta oluşan mantar diğeri ise sağ bacağımda ufak bir yanıktan sonra kabuk bağlama durumu oluştu fakat kahverengi bir iz kaldı işte bu izleri gidermek için doktor bana bu serumu önerdi. Kullanmadan önce çalkalayınız şişeyi ve günde iki veya üç defa hafifçe masaj yaparak iz kalan bölgeye uygulayınız. Ben günde iki defa kullanıyorum.
Serum olduğu için ilaç değildir ve Özel Sağlık Sigortası, SGK tarafından karşılanmamaktadır. İçerisinde Hypericum Perforatum (Sarı Kantaron) Yağı, Emu Yağı, Vitis Vinifera (Üzüm Çekirdeği ve Tohum Yağı bulunmaktadır.

Butefin (Butenafine Hidroklorür) ve Exelderm (Naftifine Hidroklorür) Spreyleri

5) Butefin (Butenafine Hidroklorür) ve Exelderm (Naftifine Hidroklorür) Spreyleri
Butefin 30 ML ve Exelderm 20 ML Spreyleri sabah ve akşam birer defa mantarlı bölgeye sıkılır. Ayağınızda genelde tırnaklar ve parmak aralarına bu spreyi sabah ve akşam sıkmanız istenir. İkisini 15’er dakika ara ile sıkabilirsiniz. Parmak araları ve tırnaklara iyice spreyi sıkarak tedavinizi gerçekleştirebilirsiniz. Genelde iki spreyde ayakta mantar oluşumu, deri döküntüleri, egzama gibi problemler için kullanılır. Özellikle ayak parmak araları, tırnaklar, ayak tabanı, ayakta kaşıntı olan bölgelere uygulayabilirsiniz.

6) Ayak Mantarı için Merhemler ve Tedavi
Aşağıda ayak mantarı, dökülme, sedef hastalığı ve kaşıntılar için kullandığım merhemler vardır. Bu kremleri sabah ve akşam ayak tabanına sürmeniz yeterli olacaktır. Az miktarda üçünü de karıştırıp tek sefer ayak tabanınıza sürebilirsiniz.
* Ectopix Merhem (Metilprednizolon Aseponat)
* Elidel Merhem (Pimekrolimus)
* Potrical-B Merhem (Kalsipotriol Monohidrat ve Betametazon Dipropiyonat)

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.