14 Kasım 2021

Emporio Armani AR1979 ve AR2448 Saat Modelleri & Orijinal Saat Markaları ve Piyasası

Emporio Armani Saatler

Emporio Armani markası İtalyan bir marka olup merkezi Milan'da dır. Lüks tüketim ürünleri üreten markanın saatten giyime birçok alanda etiketi olan ürünleri vardır. Şirketin tam adı Giorgio Armani S.P.A. olup sadece Emporio Armani (EA) marka ismi ile değil Giorgio Armani, Armani Exchange gibi başka marka isimleri ile de parfüm, giyim, saat ve benzeri lüks tüketim ürünlerinde satış yapmaktadır. Markanın kurucuları ise Giorgio Armani ve Sergio Galeotti olup Türkiye'de de oldukça ilgi gören ve ürünleri satın alınan bir markadır. İtalya'da Emporio Armani markası genelde alt ve orta kesime hitap eden ve ulaşılabilmesi oldukça basit bir marka gibiyken Türkiye'de ise özellikle döviz kurunun artması ile birlikte 100, 200 dolarlık saatler bile burada oldukça pahalı gibi algılanmaktadır. Oysaki Amerika veya İtalya'da Emporio Armani ulaşılabilmesi ve satın alınması oldukça basit bir marka olup orada genelde Gucci markası daha lüks kategoriye girmektedir.

Türkiye'de Emporio Armani marka saat satan birçok saat firması ve saat distiribütörü vardır. Açıkçası bu makaleyi yazarken paylaşacağım fiyatları Kasım 2021 tarihi itibariyle yazacağım ve Armani saatlerinin fiyatları Amazon ABD'de 100 ile 250 dolar arası değiştiğini göreceksiniz. Amerika'da veya İtalya'daki asgari ücretlerine ve satın alma gücüne baktığımızda Türkiye'den maaşlı çalışan bir vatandaş için örnek verecek olursak örneğin Türkiye'de aylık net 5 bin TL maaş alan biri için bu saat ortalama 400 TL gibi bir satın alma gücüne sahip olmalı şayet Amerika veya İtalya'da yaşayan biri olsaydınız durum bu şekilde olacaktı. Oysaki bu maaşı alan biri için Armani saatler bizim ülkemizde 1500-2000 TL civarında olup döviz kurundan dolayı da her gün yükselmekte ve örnek verdiğim kişinin maaşının neredeyse yarısına gelmektedir. Bundan dolayı Türkiye'de Emporio Armani lüks bir marka gibi algılanmaktadır.

Emporio Armani Amazon ABD Saatler

Emporio Armani Amazon ABD Saatler

Birkaç sene önce Emporio Armani markasına ait iki adet saat modeli almıştım. Bu saat modelleri Emporio Armani AR1979 ve AR2448 olup hem bu saat modelleri hakkında bilgi vereceğim hem de başka modelleri incelemeniz ve satın almanız için size önerilerde bulunacağım. Aynı zamanda bu yazımı biraz uzun tutarak başka orijinal saat markalarından da söz edeceğim. İlk olarak Türkiye'de satılan Emporio Armani marka isimlerinden başlamak istiyorum. Bildiğiniz gibi orijinal saat piyasasını genelde Saat&Saat firması domine etmektedir. Fakat diğer saat firmalarına göre verdiği hizmetlerden ötürü biraz daha pahalı satmaktadır. Ama yazımın başında belirttiğim gibi Amazon Amerika'da Emporio Armani marka saatlerin ortalama dolar bazında fiyatlarını paylaştım siz de siteye girerek aşağı yukarı markanın piyasa değerini çıkarabilirsiniz. Emporio Armani ismi dışında diğer marka isimleri olan aşağıdaki EA varyasyon marka isimlerini saat alırken tercih etmiyorum.

Emporio Armani

Emporio Armani Marka Logo

Emporio Armani Marka Adı Dışında Diğer Armani Marka Adı Varyasyonları
* Emporio Armani Swiss Made
* Emporio Armani Connected
* Giorgio Armani
* Armani Exchange
* Armani Connected

Direkt marka ismi olarak Emporio Armani olanını sadece almayı uygun görüyorum. Aynı İtalyan markasının satış için çıkardığı diğer marka adı varyasyonlarına özellikle saat ürünlerinde pek tercih etmiyorum diyebilirim. Bu genel bilgileri verdikten sonra ilk saat modelimiz olan Emporio Armani AR1979'dan kısaca bahsetmek gerekirse; gece siyahı renginde olan saatimizin kordonu hasır modele sahiptir. Bildiğiniz gibi hasır kordon modeli ilk olarak Skagen saat markası ile ünlenmişti sonradan diğer markalarda hasır kordon saat tasarımlarını piyasaya sunmaya başladı. Emporio Armani markasının bildiğim kadarıyla gümüş ve siyah renkte olan ve en çok tutan hasır kordon modeli Luigi olanıdır. Ben de Füme ve siyaha kaçan rengini satın almıştım. Kullanım sırasında tek dezavantajı deri veya çelik kayışlarda olduğu gibi bilek kısmında tam sabit durmaması ve bazı durumlarda kayışı tutan çengelin aşağı yukarı hareket etmesi sonucu kordonun bir miktar sarkması başınıza gelebilir.

Emporio Armani AR1979

Emporio Armani AR1979

Emporio Armani AR1979

Emporio Armani AR1979

Emporio Armani AR1979

Emporio Armani AR1979

Saat ve Model: Emporio Armani AR1979
Cinsiyet: Erkek
Model: Luigi
Teknoloji: Quartz & Pil (2 veya 3 Yıl Aralıklarla Pil Değiştirmeniz Gerekebilir)
Kasa Çapı: 46 MM ve Kasa Kalınlığı: 12 MM
Kasa Materyali: Çelik
Cam Özellik: Mineral
Su Geçirmezlik: 5 ATM
Kronometre: Var
Takvim: Var
Kadran Tipi: Analog
Kadran Rengi: Lacivert
Kayış Tipi: Hasır Kordon
Renk: Füme (Gece Siyahı Rengine Kaçan)

Fiyat: Emporio Armani AR1979 model saati 17.06.2017 tarihinde 732 TL'ye satın almıştım. Kasım 2021 tarihi itibariyle internet üzerindeki fiyatları 1000 ile 5000 TL arası değişmektedir. Saati satan firmalara baktığımda Armada Saat 1000 TL, Boyner (Morhipo) 1900 TL, Çiçek sepeti 3139 TL ve Saat&Saat 5058 TL'ye satmaktadır.

Açıkçası Boyner ve Saat&Saat firmalarının sahte saat sattığını düşünmüyorum hatta diğerlerinin de fakat neden bu kadar fiyat farkı var aralarında çok yorumum yok. Amazon ABD'de ise bu saatin fiyatı 225 Dolardır. Saati dört yıl boyunca kullandım ve 15.11.2021 tarihi itibariyle 600 TL'ye elden çıkardım. Saatin kayış klipsi tarafında zamanla ufak bir soyulma meydana gelebiliyor fakat genel olarak kasada pek hasar veya soyulma oluşmuyor. Deforme olabilecek kısımlar hasır kordon ve kayış klipsidir.

Aşağıya örnek Replica yani çakma Emporio Armani marka saat resmini ve bilgilerini paylaşacağım. İlk olarak şunu belirtmem gerekir Armani markası lüks bir marka olmadığı için aslında çakması çok üretilmez. Hatta bu çakmalar aşırı ucuz olup 8-15 dolar arasında Çin'in E-Ticaret siteleri olan AliExpress ve DHGate'de satılır. Alacağınız ürünün camları genelde Hardlex Cam olarak satılır ve saat üzerindeki hiçbir fonksiyon ve Chrono'lar çalışmaz. Saati elinize alır almaz zaten kalitesiz bir hissiyat hissedersiniz. Bundan dolayı Emporio Armani markasının çakması Rolex, Hublot markalar gibi pek ilgi görmediği için üretilmez çünkü yurt dışında zaten orijinalinin satın alma gücü düşük olan bir saat markasıdır.

Emporio Armani Replica

İkinci saat modelim ise çelik kayış ve şık bir model olan Emporio Armani AR2448 saati olup günlük olarak kullandığım ve sevdiğim bir saattir. Çelik kayışlı saatleri sevmemin sebebi deri kayışlara göre hem daha uzun ömürlü olması hem de kolda bir ağırlık hissiyatı vermesidir. Bildiğiniz gibi deri kayışlı saat modelini her gün takmanız mümkün değildir çünkü deri üzerinde oluşan ter ve yağlanmadan dolayı deri kayış bir müddet sonra yıpranacaktır. Deri kayışlı saatlerinizi iki gün üst üste kullanmamanızı tavsiye ederim. AR2448 model saatimi ise elden çıkarmayı pek düşünmüyorum günlük kullandığım bir saatimdir.

Emporio Armani AR2448

Emporio Armani AR2448

Emporio Armani AR2448

Saat ve Model: Emporio Armani AR2448
Model: Renato
Kasa Çapı (Case Diameter): 43 MM ve Kasa Kalınlığı: 11 MM
Teknoloji: Quartz & Pil (2 veya 3 Yıl Aralıklarla Pil Değiştirmeniz Gerekebilir)
Cam Özellik: Mineral
Su Geçirmezlik: 5 ATM
Renk: Metalik Gri
Kayış: Çelik
Takvim ve Chrono (Fonksiyonlar): Var

Fiyat: Emporio Armani AR2448 model saati 15.02.2019 tarihinde 690 TL'ye satın almıştım. Kasım 2021 tarihi itibariyle internet üzerindeki fiyatları 920 ile 4707 TL arası değişmektedir. Amazon ABD'de ise 179 Dolardır.

Yukarıda paylaştığım iki Emporio Armani saat modeli dışında aşağıya beğendiğim bazı EA saat modellerini ekledim. İnternet üzerinden bu saat modellerini inceleyebilir ve fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Eğer siz de benim gibi birden fazla saat kullanıcısı iseniz mutlaka koleksiyonunuzda bir adet EA saat modeli bulundurmanızı tavsiye ederim.

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

Emporio Armani Saat

* Emporio Armani AR2434
* Emporio Armani AR2472
* Emporio Armani AR2514
* Emporio Armani AR11077
* Emporio Armani AR11123
* Emporio Armani AR11164
* Emporio Armani AR11202

Son olarak bazı saat malzemeleri, camları ve saat markaları hakkında bilgi vererek konuyu bitirmek istiyorum. Bazı saat modellerinde malzemeler ingilizce olarak açıklanmış olabilir. Hangi malzemenin ne anlama geldiğini aşağıda kısaca açıklamaya çalıştım.

Saat Malzemeleri (Kasa ve Kordon)
Fabric: Kumaş
Leather: Deri (Genuine Leather) Gerçek Deri
Metal: Çelik
Plastic: Plastik
Rubber: Kauçuk
Stainless Steel: Paslanmaz Çelik

Saat Camları: Saat camına Crystal denir.

Acrylic/Plastic: En az maliyeti olan ve kötü malzemeli çizilebilen camdır.

Mineral Cam: Çizilmesi biraz daha zordur. Acrylic’den biraz daha iyidir.

Hardlex: Mineral ve Safir arasındaki cam kalitesidir. Safir kadar olmasa da Mineral camdan daha kaliteli malzeme yapısına sahiptir.

Sapphire: Safir cam çizilmezdir ve kalitelidir. Maliyeti fazladır genelde lüks saat markaları olan Rolex gibi saatlerde kullanılır.

EDOX Saat

EDOX: İsviçre'nin Orta Segment saat markasıdır. Türkiye'de faturalı satışı olan bir markadır. Kuruluş Tarihi 1884 olup güzel modellere sahip bir saattir.

TISSOT Saat

TISSOT (Made in PRC)
İsviçre (Swiss) Alt ve Orta segment saat markasıdır. Swatch Group şirketine ait markadır. Bu gruba ait saatler genelde çok iyi değildir. Tissot’un eski değeri piyasada pek kalmadı ve 2018 itibariyle logosunu yenilediği için (Yeni logo eskisine göre daha kötü) eski logolu modellerin değerleri bitmiştir. Tissot şu an Çin’de üretilmektedir. Kasasında Made in PRC yazısını görebilirsiniz. Türkiye’de tek resmî Distribütörü olmadığı için 80-100 dolara alınan TISSOT saatler piyasada gereksiz fiyatlarda satılmaktadır. Türkiye Saat Perakende piyasasında eski logolu ürün çokça olup elden çıkarılmaya bakılıyor. TISSOT modellerine benzer ve yerli markamız NACAR saatinden aynı zamanda modellerini inceleyebilirsiniz.

LONGINES Saat

LONGINES: Orta Segment İsviçre (Swiss) Saat markası olup Swatch Group bünyesi altında bulunan bir markadır. Eskiden çok pahalı olmayan modelleri bugün döviz kuru sebebiyle aşırı pahalanmıştır.

ORIS Saat

ORIS: Oris SA İsviçre lüks mekanik saat üreticisidir. Şirket 1904 yılında kurulmuştur ve Basel-Landschaft kantonundaki Hölstein'de bulunmaktadır. Türkiye'de de modelleri satılan bir saat markasıdır.

Raymond Weil Saat

Raymond Weil: İsviçre (Swiss) üretimi olan saat markasıdır. Üst Segment olmaya çalışan Saat markası olup Türkiye'de de birçok modeli satıştadır. Kuruluş Tarihi 1976 olan marka şık tasarımlara sahip çelik kayış saat modellerine sahiptir.

Burak AVCI - Update: 15.11.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.