2 Kasım 2021

Balıkesir Burhaniye'deki Mahalleleri, Mekanlar, Plajlar ve Yemek Yerleri: Bölüm 1

Balıkesir Burhaniye'deki Mahalleleri, Mekanlar, Plajlar ve Yemek Yerleri

Burhaniye, Balıkesir'in Ege denizine kıyısı olan bir ilçesi olup birçok zeytin ağacının olduğu ve zeytinyağı üretiminin bol olduğu bölgelerden biridir. Diğer kıyı ilçeleri olan Edremit, Ayvalık ve Gömeç ilçeleri ile de komşudur. Körfez olarak bilinen bölgedeki önemli turizm ilçesidir aynı zamanda. Burhaniye'nin sahil kesimi birçok plajlar, restoranlar, oteller ve tatil bölgeleri ile doludur. İstanbul'dan Buraniye'ye gelenler genelde O-5 İzmir İstanbul otoyolunu geçtikten sonra Edremit ve İvrindi tarafından D230 Balıkesir-Edremit yoluna saparak ve dağları geçtikten sonra Havran ilçesini de aşarak Burhaniye'ye ulaşabilir. Özellikle Pandemi sonrası aşırı ilgi gören ilçe başta merkezi olmak üzere Ören, İskele, Pelitköy gibi sahil merkezlerinde de hızla yerleşim ve inşaat çalışmaları ilerlemiştir. Burhaniye merkezi ise siteler ile dolmuş olup 2021 itibarıyla nüfusu 60 bini geçmiştir. Sahil ve merkez mahaller dışında Burhaniye'de birçok mahalle olarak geçen köy vardır ve burada küçükbaş hayvancılık, zeytincilik gibi işler yapılır. İlçenin asıl nüfusu yaz aylarında yazlıkçılar tarafından aşırı artmaktadır. Ekim ayları gibi ise çoğu yazlıkçı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlere geri dönüş yaptığı için kışın yerleşik halk daha çok yaşamaktadır.

Burhaniye'den genelde bahsedeceğim yerler ve mekânlar merkez ve sahil mahallerine ait olup diğer yazılarımda yeni yerler öğrendikçe sizlerle paylaşımda bulunacağım. Burhaniye'nin merkez mahallerini sıralayacak olursam; Bahçelievler Mahallesi (Merkez), Cumhuriyet Mahallesi (Merkez), Hürriyet Mahallesi (Merkez), Geriş Mahallesi (Merkez), Kocacami Mahallesi (Merkez), Mahkeme Mahallesi (Merkez) ve Memiş Mahallesi (Merkez) olup sahil mahalleri ise; Öğretmenler Mahallesi, İskele Mahallesi, Ören Mahallesi ve Pelitköy Mahallesi'dir. Bir de en çok ziyaret edilen ve yarı turistik olan bir köy mahallesi olan Taylıeli Mahallesi vardır. Burhaniye'de toplamda 38 mahalle vardır ama bunların çoğu köydür. Genel yerleşim merkez ve sahil mahallerindedir.

Balıkesir Burhaniye'deki Mahalleleri, Mekanlar, Plajlar ve Yemek Yerleri

Balıkesir'in en popüler ve yerleşim olarak oturmuş ilçesi olan Ayvalık artık İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden göç edenler tarafından kalıcı bir yer hale geleli uzun zaman olmuştur. Ayvalık dışında daha uygun ve merkezi yer arayanlar Burhaniye'nin İskele ve Öğretmenler mahallesini inceleyebilirler. Bu mahallere yakın zamanda doğalgaz ve fiber internet alt yapısı da geldiği için büyük şehirlerden gelip kalıcı yaşam için düşünenlerin sayısı günden güne artmaktadır. Eğer Burhaniye merkezi değil de sahilde ama merkezi bir bölgede yaşamak istiyorsanız İskele, Ören ve Öğretmenler mahallelerini araştırmanızı kesinlikle tavsiye edebilirim.

Pelitköy mahallesi ise biraz daha yazlıkçı bir bölge olarak şu an bilinmektedir. Fakat doğalgazın gelmesi ile birlikte buralarında yerleşik hayata beş yıl içerisinde geçileceğini düşünüyorum. Fiber internet alt yapısı Pelitköy sahili ana yolu olarak bilinen Murat Çeşme ve Karaoğlan caddesine şimdiden gelmiş durumdadır. Isınma ise evlerde şu an güneş enerjisi ile sağlanmaktadır. Duş alabileceğiniz ve mutfak sularından akan su güneş enerjisi ile ısındığı için yaz aylarında pek sorun olmuyor fakat kış aylarında sıcak su biraz problem olabiliyor. Özellikle Ekim ve Kasım'dan sonra gün içinde öğleden sonra 12 ile 14 arası sadece duş alabiliyorsunuz onun dışındaki saatlerde su gene soğuyor. Evin tümden ısınması içinde soba veya klima kullanılmaktadır. Ocak içinde ev tipi tüp kullanıyor bütün haneler. Doğalgaz geldiği zaman güneş enerjisi, soba ve ev tipi tüp gibi eski teknolojiler büyük oradan kalkacaktır. Burhaniye hakkında yaptığım bu tanıtımdan sonra kısa kısa mekân, plaj ve yemek yerlerini kısa tanıtımlar ile yazarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

* Taraça Beach & Pub ve Fatih 91 Mevki: Pelitköy sahilinde olan ve Pelitköy Sahili Fatih 91 plajı içerisinde bulunan güzel ve ücretli bir plajdır. Fatih 91 olarak bilinen bu mevkideki diğer ücretli ve ücretsiz plajlar ise; Otantik Beach, Mayko Beach ve Pelitköy Bağlarburnu Plajı olup yakın zamanda buradaki yeşillik alanlar yani çimlendirilmiş bölgeler Burhaniye Belediyesi tarafından bakımı yapılıp ücretsiz hale getirilmiştir. Plaj sandalyeleriniz ile buradaki çimlerde ücretsiz zaman geçirebilir, denize girebilir ve piknik yapabilirsiniz. Sadece ücretli Beach alanları değil ücretsiz olarak da gidip deniz sefanızı yapabileceğiniz çim alanlar fazlasıyla mevcuttur.

* Beksan Fırın: İskele girişinde ve Öğretmenler mahallesi merkezindeki parkın karşısında bulunan Beksan fırını sahil kısmındaki en iyi fırınlardan biridir. Sadece yaz sezonu değil kış sezonu da açık olduğu için her daim kaliteli unlu mamülleri bulabileceğiniz bir işletmedir. Pelitköy Sahil'den sabahları simit, ekmek, Galette, boyoz, börek ve birçok çeşit unlu mamül almak için gittiğim olmuştur.

* Tekzen & 3M Migros & Köfteci Yusuf Burhaniye: Üç büyük işletmeyi aynı başlıkta yazmamın sebebi hepsinin aynı bölgede ve eski Kipa olarak bilinen yerleşkede olmasındandır. Burhaniye Devlet Hastanesi karşısında olan 3M Migros bölgedeki en büyük hiper marketlerden biri olup buradan alışverişinizi yapabilirsiniz. Hem alkollü reyonu olsun hem de diğer ürün çeşitliliği olsun bölgedeki en büyük marketlerden biridir.

Tekzen ise Burhaniye'de ev eşyaları, tamir ve dekorasyon ürünleri alabileceğiniz en kurumsal işletmelerden biridir. Nalbur veya benzeri yerler dışında kurumsal işletme olarak buraya uğrayabilirsiniz. Yazlıkçılar genelde tamir eşyaları, otomobil aksesuar ve araçları, salıncak, bahçe masası ve sandalyesi, mutfak eşyaları, vantilatör gibi birçok ürünü buradan satın alırlar.

Köfteci Yusuf Kahvaltı

Son olarak Köfteci Yusuf ise hem kahvaltı yapabileceğiniz hem de köfte, hamburger ve et ürünleri tüketebileceğiniz kurumsal bir restorandır. Açıkçası kahvaltı menüsü aşırı fiyat ve performans menüsü olup 24 TL'ye duble çay ile birlikte sipariş edebilirsiniz. Normal köfte, hamburger ve et menülerine ise internet üzerinden detaylı ulaşabilirsiniz. Burhaniye gibi bir ilçede Ekim, Kasım aylarında bile kalabalık olan bir restorandır.

* İskele Saray Lokantası: Öğretmenler mahallesi parkının orada bulunan, merkezi konuda olan, ev, et ve zeytinyağlı yemekleri de sunan güzel bir restorandır.

* Balık Malık Restoran: İskele mahallesi girişinde bulunan, Fabrika caddesi üzerinde ve Burhaniye Yat Limanının olduğu sahil yürüyüş yolu üzerindeki balık restoranıdır. Alkolsüz bir restoran olup tabakta sardalya yemenizi tavsiye edebilirim. Pratikçe balığınızı yiyebileceğiniz ve fiyatları uygun bir restorandır. Ekmek arası balık denilince iskelede akla gelen ilk restoranlardan biridir. İster ekmek arası ister tabakta sardalya, hamsi, çupra, levrek, kalamar, midye tava yiyebilirsiniz. Balık Malık restoranda en sevdiğim balık tabakta sardalya olup burada sardalyayı yumurta ile pişirerek yaptıkları için oldukça lezzetli oluyor. Yanına midye tava veya kalamar söyleyebilirsiniz. Alkolsüz bir mekandır ve kredi kartı geçmiyor sadece nakit çalışıyorlar.

* Roz Balıkçılık: İskele girişinde bulunan alkolsüz balık restoranıdır. İskele'deki en iyi balık restoranlarından biridir.

* Mutlu Kent ve Balkes Plajı: Pelitköy sahilinde bulunan ve Mutlu Kent Sitesine ait ufak bir plajdır. Diğer adı Badem Plajıdır. Yaz dönemi zamanı açılan Balkes büfesi bulunan plajda ücretsiz olarak da denize girebilir ve Balkes'de bişiler yiyebilirsiniz. Açıkçası ufak bir plaj olup dışardan gelmenize o kadar da değmez diyorum genelde orada oturanlar bu ufak plajı kullanmaktadır.

* Mirza Pasha Beach & Pub: Pelitköy sahilinde bulunan ve İçmeler mevkisine giderken bulunan ücretli bir plajdır. Pelitköy sahilde olan ve yaz sezonunda çok tercih edilen kalabalık olan bir plajdır.

* Altınyol Koyu: Mirza plajının yanında bulunan ve ücretsiz olan geniş bir plaj ve koydur. Buradaki yeşillik alanlar yani çimlendirilmiş bölgeler Burhaniye Belediyesi tarafından bakılmış olup ücretsiz bir şekilde piknik yapabilir ve denize girebilirsiniz. Ayrıca biraz ilerisinde Çadır kurabileceğiniz ve karavanınız ile konaklayabileceğiniz yerlerde mevcuttur. Yaz sezonunda Camping aktivitesi için buraya gelen çok oluyor.

* Pelitköy İçmeler Plajı: İçmeler bölgesinde bulunan ücretsiz bir plaj olup denizi soğuktur. İskelesi mevcuttur ve denize genelde iskeleden girilmektedir. Aynı plajın üst kısmında Hook Lounge Beach & Pub mekânı bulunup burada denize girenler genelde uğrayarak yemek ve içki hizmetlerinden yararlanabilir. İçmeler'den denize girmeyi düşünüyorsanız Hook mekânında takılmanızı tavsiye edebilirim.

Adyar Plajı ve Ali Baba'nın Yeri

Adyar Plajı ve Ali Baba'nın Yeri

* Adyar Plajı ve Ali Baba'nın Yeri: Pelitköy sahilindeki Kordon boyu caddesi üzerinde bulunan Adyar Plajı ücretsiz bir plaj olup buradan denize girebilirsiniz. Genelde Adyar sakinlerinin kullandığı temiz ve ufak bir plajdır. Aynı mevkide alkollü içki ve et yemekleri bulabileceğiniz Ali Baba'nın Yeri adlı mekânda mevcuttur. Adyar plajından denize gireceklere bu mekâna uğramalarını öneririm. Bölgedeki en eski ve bilinen işletmelerden biridir. Bira, Rakı seçenekleri olsun alkollü veya alkolsüz zaman geçirebileceğiniz güzel bir mekandır. Birkaç arkadaş rakı içmeye gidebilir veya mantı yemek içinde burayı tercih eden çok oluyor kısacası denize sıfır ve fazla kalabalıktan uzak samimi bir ortamda yemek yemek isteyenler için güzel bir mekandır.

* Araç Yıkama: Burhaniye'de otomobiliniz için iç ve dış yıkama hizmeti almak isterseniz ilki Burhaniye Sanayi içerisindeki Kral Oto Yıkama olup bir diğeri ise Burhaniye ana yolundaki Total İstasyon yanındaki Göktepe Car Wash işletmeleridir. Bildiğim kadarıyla şu an iç ve dış araç yıkama fiyatları 40 TL'dir.

* Kardeşler Erkek Kuaförü: Öğretmenler mahallesinde bulunan ve parkın karşısında, Beksan fırınında çaprazında bulunan erkek kuaförüdür.

* Berrak Su (Düdüklü): Pelitköy sahili ve civarına damacana su hizmeti veren ve doğal kaynak suyu sağlayan bir işletmedir. Berrak, Hayat ve Hamidiye Su seçenekleri bulunan işletmeden evinize su söyleyebilirsiniz. Bir yazlıkçı olarak su ihtiyacınız olursa (0266) 423 15 73 veya (0530) 201 16 54 numarasını arayarak sipariş verebilirsiniz.

* Sırataşlar Plajı (Karaağaç): Gömeç ilçe sınırları içerisinde bulunan ve Pelitköy mevkisine yakın bir plajdır. Genelde Karaağaç sakinlerinin gittiği ortalama bir halk plajıdır. Ücretli ve ücretsiz kısımları vardır. Şunu söylemeliyim ki Gömeç ilçesi Burhaniye'ye göre daha geride kalmış ve yavaş gelişen bir ilçedir. Ücretsiz olan Pelitköy Sahil Plajından bir kademe daha kötüdür diyebilirim. İskelesi vardır fakat sezonda fazla kalabalık olduğu için biraz bakımsız bir halk plajıdır.

* Pelitköy Sahil Plajı: Pelitköy sahilindeki ücretsiz halk plajıdır. Yaz sezonu aşırı kalabalık olan plajda sezon zamanı Deniz Büfe, Yalı Cafe Restoran gibi mekânlar açık olan işletmelerdir. Aynı zamanda bölgedeki yerleşimin artması ile birlikte Migros, Şok gibi marketlerde açılmıştır.

* Kafemm Cafe & Pub: Ören merkezde bulunan ve Ören Halk Plajı manzaralı bir kafedir. Hem yaz sezonu hem de sonbaharda bölgenin en kalabalık kafelerinden biri olup alkollü veya alkolsüz arkadaşlarınız ile bir şeyler içmek isterseniz bu mekâna uğramanızı tavsiye edebilirim. Ören'de başka birçok daha mekân olup bana göre gün içerisinde gidebileceğiniz en iyi mekânlardan biridir. Hemen altında Rose Cafe olup orayı pek önermiyorum.

İskele Balıkçısı Burhaniye Pelitköy

* İskele Balıkçısı: Pelitköy sahil mevkinde bulunan ve Kordon Boyu caddesi üzerinde olan alkolsüz balık restoranıdır. Aileniz ile gidebileceğiniz çok kaliteli ve iskele üzerine kurulmuş otantik bir mekândır. Akşam yemeği için gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Sezonda aşırı kalabalık oluyor.

* Ottoman Nargile Atölyesi & Cafe İskele: İskele girişinde bulunan ve güzel manzaraya sahip en iyi kafe ve Nargile içme mekânıdır. Ayrıca Laptop ile uzaktan çalışanlar burayı tercih edebilir, iç dizaynı en kaliteli mekânlardan biridir civardaki. Aynı zamanda maç yayını da vermektedirler, maç günü arkadaşlarınız ile gidebilir ve güzel zaman geçirebileceğiniz nadir kafelerden biridir.

Burak AVCI - Update: 13.07.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.