26 Ekim 2021

Covid-19 3. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır? İki Doz Sinovac Sonrası Biontech mi Yoksa Turkovac Aşısı mı Olmak Gerek?

Covid-19 3. Doz Aşı Randevusu Nasıl Alınır?

Koronavirüs pandemisinin halen ülkemizde devam etmesi ve günlük vaka sayılarının ortalama 30 bin olduğu bir dönemde iki doz inaktif aşı olan Sinovac olanlara üçüncü doz aşı hakkı gelmiştir. Sağlık bakanlığının her gün yayınladığı verilere bakacak olursak Türkiye'de 18 yaş üstü birçok kişi ilk doz aşısını yaptırmış olup ikinci doz aşılanmada ise %78 gibi ciddi bir orana yaklaştık. Türkiye'de aşılanma oranı çok kötü seviyelerde olmasa da vaka sayıları ve ölümler her gün stabil bir şekilde yüksek sayılarda ilerlemeye devam ediyor. Bazı durumlarda insan düşünüyor acaba aşılar sadece geçici bir korumamı sağlıyor veya virüs varyant geçirdikçe aşılarında artık pek bir etkisi kalmayacak mı? Virüsün mutasyonlar sonucu ona karşı geçerliliğini koruyan tek aşı Biontech gibi dursa da virüs üzerinde gerçekleşecek köklü bir genetik mutasyon belki de yeni bir Biontech çalışmasına ihtiyaç doğuracaktır.

Hayat Eve Sığar uygulamasından üçüncü doz aşı olacağım tarih açıklandığında MHRS'den üçüncü doz için Özel Pendik Baypark Hastanesinden Sinovac aşı randevusu aldım. Normalde iki doz inaktif Sinovac aşısı olanlar üçüncü dozunu Biontech veya Sinovac vurulabilir. Bildiğim kadarıyla da iki doz Biontech vurulanlar için üçüncü bir doz hakkı şu an için yoktur. İstanbul'da aşı randevusunu devlet hastanesi yerine özelden aldım çünkü bulunduğum lokasyonda devlet hastanesi kalabalık olduğu için ve risk taşıyabileceği için özeli seçtim. Ülke genelinde özel hastaneler dahil olsun tüm aşılama çalışmaları ücretsiz olup bunu da ek bilgi olarak yazmak isterim. Bu arada iki doz Sinovac aşısı olduğum için Sağlık Bakanlığından bana Turkovac aşı çalışması ve gönüllülüğü için SMS geldi.

Covid-19 3. Doz Aşı Sinovac

Turkovac

Turkovac veya diğer adı ile ERUCOV-VAC, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilmiş inaktif tipte bir COVID-19 aşısıdır. Faz 3 çalışmaları devam eden bir aşı olup iki doz Sinovac olanlar üçüncü dozunu Turkovac aşısı ile devam edebiliyor. Ben Turkovac ve Biontech aşılarını tercih etmedim çünkü bünyem iki doz Sinovac aşısına alıştığı için yine bildiğim inaktif aşı tipi olan Sinovac'dan devam ettim. Şu an için dördüncü doz için bir haber veya aşı uyarısı olmadığı için yeni oluşturduğum aşı kartında da üç doz olduğum Sinovac aşısı gözükmektedir. Belki kış aylarına doğru vakaların artması ve yeni varyantların gerçekleşmesi ile birlikte dördüncü dozda gelebilir. MHRS sisteminden Turkovac aşı seçimi çıkmamaktadır. Eğer Turkovac olmayı düşünüyorsanız bunu size gelen SMS'de ilgili yönergeyi takip ederek başvurmanız gerekmektedir.

Son olarak şunu söylemeyelim, bu virüse hiç bulaşmadıysanız bile aşı olmayı asla ihmal etmeyiniz. Özellikle soğuk havalara girdiğimiz şu dönemlerde grip, nezle ve benzeri hastalıkların artacağını da hatırlatmak isterim. Virüs bu aylarda daha fazla yayılım gösterecektir ve hiç Covid olmadıysanız bile olma şansınız her zaman vardır. Bundan dolayı bir veya iki doz aşı olduysanız ve yeni doz aşı hakkınız geldiyse mutlaka aşınızı olunuz ve gününüzü geçirmeyiniz. Biontech aşısının bünyede gösterdiği tepkiler veya bu aşı ile ilgili çekinceleriniz varsa asla aşı olmamayı tercih etmeyin onun yerine en azından Sinovac aşısını olunuz.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.