19 Ağustos 2021

Karadeniz Turu 3. Gün (Samsun-Ordu-Giresun)

Samsun

Karadeniz kültür turunun üçüncü gününde Samsun'da konakladığımız Park Inn By Radisson Samsun otelden sabah 08:30 gibi ayrılıp harekete geçtik. Samsun merkezdeki ilk durağımız Bandırma Gemi-Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi olup burada Replika olarak bilinen tıpatıp aynısı olan Bandırma vapurunu gezdik. Bildiğiniz gibi Bandırma vapuru İskoç yapımı bir gemi olup sonradan Yunanlılar satın almıştır ve daha sonra da Osmanlı himayesine geçmiştir. Bandırma vapurunun benzeri, gerçeği ile aynı ölçülerde 2006 yılında Sinop'da yapılmıştır. İçerisinde Atatürk'e ait birçok eşya, önemli belge ve yazışmayı bulabilirsiniz. Bandırma vapuruna binen ve dönemin önemli kişileri hakkında da bilgiler verilmektedir. Samsun büyükşehir statüsüne sahip bir il olup oldukça gelişmiş ve metropol özelliğine yaklaşmış bir ilimizdir. Samsun merkezde yaşayanlar İstanbul dışı kalabalık diğer iller olan Bursa ve İzmir'de yaşıyormuş gibi kendini hissedebilir çünkü şehirde yok yok diyebilirim.

Bandırma Gemiz Müzesinden sonra Yabancılar Çarşısı Rus Pazarına gittik. Buraya gelmeden önce bölgedeki önemli birkaç yeri paylaşmam gerekirse; Suada Aqua Park, Canik Oyuncak Müzesi, Toptepe Tümülüsü, Tekkeköy Mağaraları, Piazza AVM, Çerkes Etnografya Müzesi, Samsun Müzesi ve Limanı, Sevgi Gölü, Samsun Garı (Karadeniz'deki son tren yolu ve garıdır), Samsun Kent Müzesi, Muzaffer Önder Parkı, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi yerleri de gezebilir, inceleyebilirsiniz. Yabancılar Çarşısı eskiden Rus Pazarı olup buraya Rusya'dan alışverişe gelen birçok turist olurdu şimdilerde daha çok yerel halka hizmet vermektedir. Aynı yerde Tütün İskelesi vardır, Atatürk ve 18 silah arkadaşlarının Samsun'a ayak bastığı ilk yer burasıdır. Atatürk Samsun'a 9. Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak gelmiştir. Yine civarda İlkadım Anıtı, Panaroma Müzesi El Sanatları Atölyesi, Kültür Parkı, Atatürk Kültür Merkezi, Tarihi Saat Kulesi, Kuva-i Milliye Müzesi gibi yerler mevcuttur. Ayrıca Ozan Arif'in Kabri'de Samsun'un Kıran bölgesindedir.

Samsun Tütün İskelesi

Samsun Tütün İskelesi ve Bandırma Vapuru

Samsun Tütün İskelesi

Samsun Tütün İskelesi ve Rus Pazarını gezdikten sonra Onur Anıtı ve Parkına giderek burada milli mücadele ve Atatürk'ün Samsun'a çıkışını tasvir eden at üzerindeki heykeli vardır. Onur Anıtı, Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan ve şehrin simgesi hâline gelen bir anıttır. Heykel 1928 yılında Viyana'da yapılmıştır. Onur Anıtı fotoğrafladıktan sonra yolun karşısında Bulvar AVM Yaşam ve Alışveriş Merkezi vardır buradaki alt geçitten geçerek Samsun'un merkezine ve çarşılarına ulaşabilirsiniz. Çarşı içerisindeki Gazi Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Atatürk, Samsun'a ilk ayak bastığında Gazi Müzesi olan Tarihi Mantıka Palas'da kalmıştır. Gazi Müzesi, 1940 yılında restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. İçerisinde Atatürk'e ait birçok eşya ve eski doneme ait yazışmalar ve belgeler bulunmaktadır.

Samsun Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi

Samsun merkezindeki gezimiz bittiğinde bir sonraki durağımız Amazon Köyü'dür. Amazon Köyü Müzesine giderken Samsun'daki önemli yerler olan Sheraton Grand Samsun Hotel, Fener Plajı, Samsun Yelken Kulübü noktasından geçerek Amazon Köyü'ne ulaşırız. Amazonlar ilk ataerkil kadın topluluğu olup tamamı kadın savaşçılardan oluşan bir topluluktur. Aralarına erkek almayıp sadece kız çocuklarını yetiştirerek savaşçı bir kadın topluluğu olmuşlardır. Günümüzdeki Avatar filmini izleyerek de bu topluluk hakkında ön bilgi alabilirsiniz. Amazon Köyüne giriş ücretli olup bölgede Amisos Tepesi, Amazon Anıtı ve Batıpark Aslan Heykeli yerlerini de görebilirsiniz. Amazon Müzesindeki birçok eşya sonrada yapılmış olup Kraliçe Hippolyte'un heykelini de görebilirsiniz. Yunan Mitolojisinde babası Ares tarafından kendisine verilen sihirli korseyi giyen Amazon kraliçesi olarak bilinmektedir.

Amazon Köyü Samsun

Amazon Köyü Samsun

Amazon Köyü Samsun

Amazon Köyü Samsun

Samsun gezimiz sonrası bir sonraki durak olan Ordu-Terme'ye doğru öğleden sonra yola çıktık. Ordu'ya giderken geçtiğimiz güzergahlar; Tekkeköy, Çarşamba be Yeşilırmak, Helvacalı, Karakucak, Söğütlü, Terme ve Terme Çayı olup öğle yemeği için Terme Ulusoy Tesislerinde durduk. Burada yöresel yemek olan Terme Karadeniz Pidesi yiyebilirsiniz. Kıymalı ve kaşarlı şekilde karışık kapalı pide alabilirsiniz. Samsun merkezde öğle yemeği yemediğimiz için Samsun'un yöresel yemeklerini bilmiyorum ama Terme'de yapılan Bafra Pidesi yörede oldukça ünlü bir yemek çeşididir. Öğle yemeğinden sonra Orta Karadeniz ve Ordu istikametine giderken sırasıyla; Evci, Ünye, Kurna Deresi, Fatsa ve Elekçi Deresi, Bolaman Deresi ve Köprüsü, Ilıca Irmağı, Bolaman Kalesi ve Plajı, Haznedaroğlu Konağı, Yalıköy, Kazancılı ve Belicesu Plajı, Menderesönü Limanı, Okçulu, Kovanlı, Sülü Burnu yerlerinden geçerek Yason Burnuna ulaşırız. Kıyı boyunca denize yakın gittiğimiz için harika orman ve deniz manzarası izlersiniz. Karadeniz'de dağların arasında tepelerde tek tük evleri çokça görürsünüz.

Yason Kilisesi

Yason Kilisesi

Yason Kilisesi

Yason Kilisesi, Yason Burnunda bulunan eski ve ufak bir kilisedir. Kilise 1868'de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmıştır. Bölgenin ucunda Yason Feneri bulunmaktadır. Burası Orduluların dinlenme, nefes alma, piknik yapmak için kullandığı güzel bir yerdir diyebilirim. Eğer Ordu'ya yolunuz düşerse buraya kesinlikle uğrayın ve dinlenmenin keyfini çıkarın derim. Yason'un hikayesi genelde Altın Post hikayesi olup buraya gelen rehberler tarafından bu tarihsel hikaye anlatılmaktadır. Yason burnunu gezdikten sonra Ordu merkeze doğru yola çıkıyoruz ve sırasıyla; Aziziye, Çaka Plajı, Hoynat Adası Kuş Cenneti, Çamburnu Feneri, Çeşmeönü, Vona Beach, Perşembe İlçesi, Alınca, İkizler Camping, Kumbaşı Liman yerlerinden geçerek Ordu merkez bölgesine giriş yaparız. Karadeniz'de irili ufaklı birçok plaj olup insanlar buradan denize girmektedir fakat bir Ege bölgesi gibi burada deniz kültürü yoktur. İnsanlar sadece serinlemek amaçlı girer ve çıkar sadece birkaç bölgede ve yerde geniş plajlar vardır.

Ordu Merkeze geldiğinizde Boztepe Teleferik ile Ordu'yu komple görebilir ve havadan gezebilirsiniz. Fakat teleferik bakım nedeniyle kapalı olduğu için biz de Ordu sahili olan kordon da yürüdük ve çaylarımızı içtik. Ordu'nun sahili İzmir kordona benzemektedir ve aşırı düzenli bir yapısı vardır. Sahil şeridinde Taşbaşı Kilisesi, Yalı Camii, Ordu Teleferik İstasyonu, Ordu Büyükşehir Belediyesi Ters Ev, Tayfun Gürsoy Parkı, OBB Sahil Parkı ve Atatürk Anıtını görebilirsiniz. Ordu'dan ayrılırken Sagra Çikolata Fabrikası, Ordu Üniversitesi, Civil Deresi, Melet Irmağı, Turnasuyu Çayı ve Ordu Giresun Havalimanı'nı geçerken görebilirsiniz. Ordu ve Giresun'lular arasında tarihten gelen bir çekişme ve rekabet vardır. Hatta Havalimanının ismini koyarken bile aralarında çokça tartışmışlardır. Önce Ordu'mu yoksa Giresun'mu yazsın diye tartışmışlar. Ordu'da birçok dere ve çay olup bu konu Ordunun Dereleri isimli türküye de yansımıştır.

Ordu Giresun

Ordu Sahili

Ordu merkezden çıkıp Giresun il sınırına girdiğimizde ilk olarak Piraziz ilçesi ile karşılaşırız. Daha sonra Apdal Deresi, Aksu Çayı, Bulancak Belediyesi Halk Plajı, Gedik Feneri, Sarayburnu Camii, Bulancak İskelesi, Burunucu Camii, Yalıköy'ü geçerek Giresun Merkeze ulaşırız. Giresun merkezi ufak bir yer olup iki ana caddesi vardır ve Ordu'ya göre daha az gelişmiş bir yerdir. Kiraz'ın ana vatanı olarak bilinen Giresun'da en çok yetiştirilen ürün ise Fındık olup Çotanak simgesi ve anıtları kentin birçok yerinde vardır. Çotanak; fındığın dalından kopunca kabuğu ile aldığı üç halli görüntüsüne denmektedir. Son zamanlarda bölgede fındık ile birlikte kivi meyvesi de çokça yetiştirilmektedir. Giresun merkezdeki evler ve apartmanlar Ordu'ya göre daha yüksek ve sıkışık olup deniz ve dağlar arasında kalmış bir ildir diyebiliriz.

Giresun merkezden devam ederken eski Giresunspor Şehir Stadyumu, Tarihi Hacı Miktad Camii, Giresun Meydanı, Giresun Kalesi ve Müzesi, Batlama Çayı, Aksu Çayı, Hall Of Emperors (Giresun Adası), Akın Çorap, Büyükçay, Karakoç, Yolağzı, Düzköy, Uluburun, Çamburnu, Gülburnu gibi yerlerden geçerek Giresun merkezi geçmiş oluruz. Rotamız Tirebolu olup yol üzerinde Espiye Andoz Kalesi, Yağlı Deresi, Espiye, Özlüce Deresi, Gölağzı yerlerinden geçerek Doğancı'da bulunan üç yıldızlı Bal Otel'de bir gece Giresun'da konaklayarak üçüncü günüde tamamlamış oluruz.

Karadeniz Turu 4. Gün (Ordu-Uzungöl Trabzon-Ayder Yaylası Rize) bir sonraki gün olan gezinin dördüncü günü yazımı okuyarak tur hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 25.08.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.