26 Nisan 2021

The Blacklist, The Serpent, Better Call Saul Dizileri ve Dahası - Netflix Türkçe Dublaj Olmayan ve İzlemediğim Diziler Serisi 1

The Blacklist, The Serpent, Better Call Saul Dizileri ve Dahası - Netflix Türkçe Dublaj Olmayan ve İzlemediğim Diziler Serisi 1

Netflix'de 2021 yılı içerisinde izlediğim dizileri ve Türkçe Dublaj olayını da içine aldığım uzun bir yazı serisinin ilkine başlamak istedim. Öncelikle son zamanlarda bazı dizilerin yeni bölümleri artık Türkçe Dublaj olarak güncellenmiyor ve popüler diziler için yapılan bu bakış açısını doğru bulmuyorum. Türkler, dublaj konusunda gerçekten başarılı olup yapımcılıktan çok dublaj kısmına yönelip buradaki boşlukları doldursalar daha iyi olacağını düşünüyorum. Özellikle Türkçe Dublaj olarak seyretmeye başladığım The Blacklist ve Better Call Saul dizilerinin sonraki sezonları Türkçe alt yazı olarak devam etmektedir. Oysaki bunlar başarılı dizi projeleri olup tüm sezonlarının Türkçe Dublajı yapılması lazımdı. Bildiğiniz gibi Netflix üyelik ücretlerini yükseltti ama Türkiye'deki kalite bu bağlamda biraz düştü gibi. Umarım ilerleyen günlerde bu hatalarını düzeltirler.

Netflix'de 2021 yılı içerisinde izlediğim dizileri ve Türkçe Dublaj olmayan veya dublaj olsa bile izlemeyi tercih etmediğim dizileri sizlerle bu ilk yazı serisinde paylaşacağım. Diğer Netflix makalelerinde olduğu gibi önce alt başlıkları belirleyeceğim ve aşağıdaki alt başlıkları sırasıyla detaylandıracağım.

* Age of Samurai: Battle for Japan Dizi İncelemesi
* Yetkisiz Bir Hayat (Vivir Sin Permiso - Unauthorized Living) Dizi İncelemesi
* Casusluk Sanatı (Spycraft) Belgesel Dizisi İncelemesi
* Better Call Saul Dizi İncelemesi
* The Serpent Mini Dizi İncelemesi
* The Blacklist Dizi İncelemesi
* Türkçe Dublaj ve Seslendirme Özelliği Bulunmayan Diziler (30 Adet)
* Netflix'de Eleme Yaptığım Diziler

Age of Samurai: Battle for Japan

1) Age of Samurai: Battle for Japan
2019 yılında çekimleri başlayan ve 2021’de Türkçe Dublaj olarak Netflix’de yayınlanan Amerikan yapımı belgesel dizidir. Netflix’de yayınlanan Roman Empire tarzında yarı belgesel yarı sinematik bir konsepte sahip bir dizi çalışmasıdır. 16. Yüzyıl Japonya tarihini anlatan belgesel tadında bir sezonluk bir dizi olup toplamda 6 bölümden oluşmaktadır. Eski tarihlerdeki feodal yapı olan beylik tarzındaki topluluklar Japon'larda Klan birlikleri olup bu klanlar arasındaki iç savaşı ve sonunda tek büyük Japon İmparatorluğunun nasıl kurulduğu anlatılmaktadır. Japon tarihini ve klanlarını merak edenler Total War: Shogun 2 strateji ve savaş oyununu da oynayabilir. Japon tarihini ve klanlarını anlatan güzel bir tarihsel çalışmadır. Dizide ODA klanı ve Daimyo gibi yöneticiler hakkında detaylı tarihsel bilgi edinebilirsiniz.

Yetkisiz Bir Hayat (Vivir Sin Permiso)

2) Yetkisiz Bir Hayat (Vivir Sin Permiso - Unauthorized Living)
2018 yılı ve İspanyol yapımı dizi Vivir Sin Permiso, toplamda 2 sezon bir dizi olup Netflix’de Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizi İspanya’nın yerel televizyon kanalı Telecinco’da yayınlanmıştır ve son bölümü 2020 senesinde çekilmiştir. Dizi temelde pembe dizi havasında olup İspanya’nın Galiçya bölgesindeki Oeste kasabasında geçmektedir. Bu sahil kasabasının en varlıklı ve güçlü ismi olan Nemo Bandeira’nın yasa dışı uyuşturucu ağını ve ailesi arasında dönen pembe dizi tadındaki hayatını anlatır. Nemo Bandeira’nın sağlık durumunun değişmesi ve Alzheimer olduğunu öğrenmesi ile birlikte taht savaşları da başlar. Dizinin ilk sezonu tam bir pembe dizi gibi olup ikinci sezonu biraz daha ciddileştiğini ve dramatik bir hal aldığını söyleyebilirim. Dizide mantık hatası, klişe gibi durumlar aramayınız çünkü Türkiye’de çekilen yerli dizilerden biri olan Asmalı Konak veya Yer Gök Aşk gibi diziler neyse aslında bu dizide odur. Fakat bir şekilde dizinin senaryosu sarıyor ve Türkçe Dublaj olduğu için seyrediliyor. Biraz dramatik ve biraz eğlenceli dizi arıyorsanız izlemeniz için önerebilirim. Dizi İspanya’nın Oeste kasabasında geçtiği için içki olarak Estrella Galicia Birası çok sık kullanılmaktadır. Bira markasının aşırı reklamı yapılmıştır. Eğer Türkiye’ye de Estrella Galicia Bira markası gelecek olursa tadım edip sizlerle deneyimlerimi paylaşacağım.

Casusluk Sanatı (Spycraft)

3) Casusluk Sanatı (Spycraft)
2020 yılı yapımı olan belgesel tadında Türkçe Dublaj özelliği olan bir Netflix dizisidir. Spycraft, Netflix’de yayınlanan Kirli Para dizisine benzer bir konsepte olup istihbarat ve casusluk konuları ile ilgili bölüm bölüm belgesel niteliğinde bilgi veren bir seriden oluşmaktadır. Şu an için bir sezondan oluşuyor. CIA ve KGB gibi gerçek hayattaki istihbarat birimlerindeki konuları ve yaşanmışlıkları incelemektedir.

Better Call Saul

4) Better Call Saul
2015 yılı Amerikan yapımı ve Breaking Bad dizisi öncesi anlatan Türkçe Dublaj özelliği olan bir Netflix dizisidir. Dizi toplamda 5 sezon olup son sezonunu Türkçe alt yazı olarak izleyebilirsiniz, dublaj yapılmamıştır. Dizideki ana karakter olan Avukat James Morgan McGill veya diğer adı ile Saul Goodman’ın nasıl avukat olduğunu ve hayat hikayesini anlatmıştır. Yasal işler yapan bir avukat iken nasıl kartel ile tanıştığını ve bu süreç ile birlikte nasıl Breaking Bad dizisindeki gibi bir avukat olduğu anlatılan güzel bir dizidir. Keşke dizinin son sezonu da Türkçe Dublaj olsaydı dediğim bir projedir.

The Serpent

5) The Serpent
The Serpent dizisi yani Yılan gerçek hayattan uyarlanmış kriminal bir dizidir. Dizi 2021 yılı BBC-Netflix ortak yapımıdır. Neftlix’de diziyi Türkçe Dublaj olarak seyredebilirsiniz. Dizi 1970 yıllarının ortasında taş simsarı olan Charles Sobhraj’ın hayatını anlatmaktadır. Pasaport sahteciliği ile ülke ülke bu işin ticaretini yapan uluslararası bir suçlu olup işlerinin çoğunu Tayland’ın başkenti Bangkok’da yapmıştır. Fransız asıllı olup Hindistan, Nepal, Türkiye, Afganistan, İran gibi birçok ülkede simsarlık yapmıştır. Yaptığı işler sırasında işlediği cinayetler fark edilir ve Hollandalı bir diplomatın başarılı çalışması sonucu yakalanır. İnterpol tarafından aranan bu ünlü suçlu bugün Nepal’ın başkenti Katmandu’da halen hapis yatmaktadır. Charles Sobhraj’ın genelde hedefindeki kişiler ülke ülke gezen hippi olarak tabir edilen ve yolculuk yapan turistler idi. Pasaportları bu sayede ediniyor ve kendi resimleri ile değiştirip kullanıyordu.

The Blacklist

6) The Blacklist
2013 yılında yapımı başlayan ve toplamda 8 sezon olan bir dizidir. Netflix’de 7 sezonu yayındadır. NBC kanalında yayınlanan Amerikan dizisi olup ilk üç sezonunda sadece Türkçe Dublaj özelliği vardır, dördüncü sezondan itibaren diziyi Netflix’de Türkçe Alt yazı olarak seyretmeye devam edebiliyorsunuz. Dizinin genel konusu uluslararası bir suçlu olan Raymond Reddington’ın FBI’a teslim olması ve tüm suçluları bir liste şeklinde vererek hepsinin tek tek yakalanması sağlamaktadır. FBI ile iş birliği yapan Red’in geçmişte yaptığı tüm azılı suçluları tek tek ifşa ederek FBI ile yakalama olaylarını anlatmaktadır. Dizi aslında Türkçe Dublaj varken çok güzel izleniyordu ve izleyici ile samimi bir hava kurulabiliyordu.

Özellikle hem aksiyon hem sürükleyicilik hem komedinin içinde bulunduğu güzel bir dizidir. Fakat Türkçe Alt yazı olarak diziye devam edince o samimiyet gidip daha ciddi bir dizi halini alıyor süreç. Bundan dolayı diziyi izlemek isteyenlere bu ek uyarıyı yapayım. Aslında çokça izlenen ve popüler olan bir dizinin tüm sezonları neden dublaj yapılmaz orası da ayrı bir konu. Diziyi beşinci sezondan itibaren izlememe kararı aldım eğer Türkçe dublaj özelliği gelirse tekrardan izlemek için düşüneceğim.

Türkçe Dublaj ve Seslendirme Özelliği Bulunmayan Diziler

7) Türkçe Dublaj ve Seslendirme Özelliği Bulunmayan Diziler
Netflix'de seslendirme özelliği olarak Türkçe Dublaj seçeneği olmayan diziler aşağıdaki gibi olup bu dizileri tekrar listede görmemek için negatif olarak puanladım. Netflix'de eğer Türkçe Dublaj olarak hem dizi hem de filmleri detaylı incelemek isterseniz https://www.netflix.com/browse/audio adresinden detaylı arama yapabilirsiniz. Seslendirme özelliğine göre detaylı arama yapabileceğiniz bir adrestir. Türkçe Dublaj özelliği olmayan ve elediğim başka dizi olursan bir sonraki makalemde bunu sizlerle paylaşacağım.

Türkçe Alt yazı cidden izlenmiyor çünkü diziyi takip etmek, konuyu tam kavramak hatta diziye kendiniz tam vermek ve içine girmek zor olabiliyor. Bu yüzden yapım ne kadar iyi de olsa izleyici olarak zorlanabiliyorsunuz. Tabii dil geliştirmek isteyenler için bir şey diyemem. Aşağıdaki listede bulunan dizilerde sadece Türkçe Alt yazı seçeneği vardır.

* O Mecanismo
* Colony
* 3%
* The Empress Ki
* The Shannara Chronicles (Shannara Günlükleri)
* The Letter for the King (Krala Mektup)
* Bitter Daisies
* Sakho & Mangane
* Ice Fantasy
* Inside the Real Narcos
* Monarca
* Al Hayba
* Hache
* Arthdal Chronicles
* Perdida
* Irmandade
* The K2
* Black Crows
* El Recluso
* Aquarius
* Kings of Jo'Burg
* El Chapo ile Tanıştığım Gün (The Day I Met El Chapo: The Kate del Castillo Story)
* Puerta 7
* Shtisel
* You Cannot Hide
* Midas'ın Müritleri
* Line of Duty
* The Great Heist
* Luis Miguel
* The Twelve

Netflix Türkçe Dublaj Olmayan ve İzlemediğim Diziler Serisi

8) Netflix'de Eleme Yaptığım Diziler
Netflix'de öncelikle Türk dizilerini ve filmlerini izlemiyorum. Çünkü Türkler Türkçe Dublaj konusunda iyi olsa bile senaryo, oyunculuk, dizi veya film çekimleri gibi konularda oldukça başarısızdır. Zaten dizi isimlerine bakacak olursanız neden izlemediğimi anlayacaksınızdır. Dublaj konusunda sadece iyi olduğumuzu düşünüyorum ve bu konuda ilerlememiz gerektiğine inanıyorum.

Türk Yapımı Diziler: Yunus Emre, Şubat, 50 Metrekare, Atiye, Bir Başkadır, Fi, Aşk 101, Hakan: Muhafız, BÖRÜ, Kağıttan Hayatlar, AVLU, Beni Böyle Sev, Leyla ile Mecnun, Fatma, Ateşböceği Yolu.

Türk yapımları dışında Türkçe Dublaj özelliği olan yabancı yapım dizilerde ise Anime, Çizgi Film, Sitcom, Reality Programı, Yarışma Programı gibi dizileri izlemiyorum ve direkt eliyorum. Türkçe Dublaj özelliği olan fakat tarafımca elenen dizilerin bazıları aşağıdaki gibidir.

* The A List (Gençlik ve Ergen Dizisi)
* The Circle Fransa (Reality Programı)
* The Circle ABD (Reality Programı)
* Kral Şakir (Çizgi Film)
* Gabby'nin Hayal Evi (Gabby's Dollhouse) (Çizgi Film)
* Alien TV (Çizgi Film)
* Idhun Günlükleri (The Idhun Chronicle) (Çizgi Film ve Anime)
* Archer (Anime)
* Friends (Gençlik, Sitcom)
* The Good Place (Sitcom)
* Rick & Morty (Çizgi Film)
* Death Note (Anime)
* Rust Valley Restorers (Reality Programı)
* South Park (Çizgi Film)
* Red Kit (Çizgi Film)
* The IT Crowd (Sitcom)
* BoJack Horseman (Çizgi Film)
* David Attenborough ile Yaşamın Renkleri (Belgesel Dizi)
* The Crew (Sitcom)
* Hayaletler Şehri (Çizgi Film)
* Kendini Özgür Bırak (Gençlik ve Ergen Dizisi)
* Cadılar Okulu (Gençlik ve Ergen Dizisi)
* The Wedding Coach (Reality Programı)
* Country Comfort (Sitcom, Komedi)
* Bitmeyen Aşklar: Gerçek Aşka Dair Altı Hikaye
* Cali K9: Köpek Terapistleri
* Ginny & Georgia (Gençlik ve Ergen Dizisi)

Umarım Netflix üyeleri ve Türkçe Dublaj meraklıları için yararlı bir yazı olmuştur. Netflix yapımlarını izlemeye devam edeceğim ve ikinci yazı serisinde yeni dizi incelemelerini ve yine elediğim yapımları sizlerle paylaşıyor olacağım.

Burak AVCI - Update: 26.04.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.