24 Nisan 2021

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi Değerlendirmesi - Single Malt Scotch Whisky

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Glenfiddich viski markasının 15 yıllık viskisi olan Our Solera Fifteen serisi Single Malt bir İskoç viskisidir. Glenfiddich markası William Grant & Sons (William Grant ve Oğulları) aile şirketi tarafından 1886 yılında kurulan bir markadır. İskoçya'nın Burgh bölgesinde ilk üretimlerine başlamışlardır. Glenfiddich'in kelime anlamı Scottish Gaelic yani Geyik Vadisi anlamına gelmektedir. Bundan dolayı viskinin logosu da geyik başı şeklindedir. Glenfiddich dünyanın en çok satan Single Malt İskoç viskilerinden biridir ve üst segmente hitap eden bir markadır. International Spirits Challenge olarak bilinen Dünyanın en önemli içki yarışmalarında ise Glenfiddich markasının birçok ödülü vardır. Glenfiddich İmalathanesi (Glenfiddich Distillery) bugün İskoçya'nın Dufftown bölgesindedir. Glenfiddich viskisi bugün Türkiye'de dahil olmak üzere 180 ülkeye ihraç edilmektedir.

Glenfiddich viskisi sıcak ve baharatlı bir viski olup Amerikan viskileri olarak bilinen Bourbon viskiler gibi tek seferlik kullanılan fıçılarda yıllandırılıp hazırlanmaktadır. Glenfiddich bir Amerikan Bourbon viskisi değildir sadece üretim aşaması ona benzemektedir. Bildiğiniz gibi Bourbon viskinin ilk şartı Amerika'da üretilmiş olmasıdır ve yapımında %51 mısır içermesidir. Ayrıca olgunlaştırma döneminde kullanılan fıçılar yeni olmalıdır ve daha önce içinde bir viski bekletilmemiş olmalıdır. Glenfiddich viski markası da aynı Bourbon viskilerde olduğu gibi yeni meşe ve şeri fıçılar içerisinde olgunlaştırılmaktadır. 15 yıllık Glenfiddich viskisini ise Malt Master yani baş damıtımcısı ise Brian Kinsman'dır.

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Glenfiddich viskisi seri olarak 12 yıllıktan başlar ve nadir koleksiyon olarak bilinen 64 yıllık viskiler de üretmektedir. Şişe tasarımı ise üçgen şeklinde olup cam üzerinde geyik logosu kabartması mevcuttur. Aynı zamanda bu tasarım vadi konseptini anımsatmaktadır. Glenfiddich viskisinin tadım notlarına değinecek olursak; ilk olarak burunda bal ve karamel kokularını belirgin şekilde alabilirsiniz. Viskiyi biraz daha derin kokladığınızda kuru kayısı, kuru üzüm ve vanilya gibi meyve kokularını alabilirsiniz. İçimi ise yumuşak olup damakta ve boğazda yumuşak ve kolay bir içim hissiyatı size sunmaktadır. İçim sırasındaki meşe tadı ve onun biberli baharatlar ile buluşmasını boğazda hissedebiliyorsunuz. Damakta aynı zamanda kuru üzüm, tarçın, meyveli tatlar ve karanfil notaları alabilirsiniz. Glenfiddich viski markasını alacak olanlara viski gurmeleri genelde 15 yıllık olanını başlangıç olarak her zaman önerir. Eğer bütçeniz uygun ise 12 yıllık yerine 15 yıllık olanını her zaman tercih etmeye çalışınız.

Glenfiddich 15 Solera eski usul Solera yöntemi ile üretilmiş bir viski türüdür. Bu yöntemle üretilen viskilerin uzun zaman aralıklarında değişim göstermesi beklenir. Solera sistemi ile üretilmiş viskiler için işin püf noktası: Aynı markanın 10 sene önce aldığımız Solera sunumu ile 10 sene sonra aldığımız Solera sunumu arasında fark olacaktır. 10 sene sonra aldığımız şişe daha olgun viskilerin harmanından oluşacaktır. Glenfiddich Ekspresyonlarını www.glenfiddich.com resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. Glenfiddich markasının 12, 15, 21, 30, 40, 50 yıllık viskileri ile birlikte Project XX, Vintage Cask, Finest Solera, Distillery Edition, Rich Oak, 1937 Rare gibi özel seri viskileri de vardır.

Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen 15 Yıllık İskoç Viskisi

Viski: Glenfiddich 15 Years Our Solera Fifteen - Single Malt Scotch Whisky

Yıl: 15 Yıllık Single Malt İskoç Viskisi

Segment: Üst

Üretim: Tullamore Distillery, İrlanda

Distribütör: Maddox İçki Satış ve Pazarlama Ticaret A.Ş.

Alkol Oranı (ABV): Alkol Oranı Hacmen %40

Fiyat: 70 CL'lik Şişe Fiyatı 520 TL (Mart 2021)

Barkod: 5010327325125

Glenfiddich 15 yıllık viskisini Mart ayının başında almıştım ve Nisan ayının sonlarına doğru bitmişti. Haftada bir gün yarım veya çeyrek Glencairn viski tadım bardağı ile içerseniz ortalama iki ay 70'lik şişesi rahatlıkla size yetecektir. Viskinin alkol oranı %40 olup şişeyi ilk açtığınızda ve tükettiğinizde bunu fazlasıyla hissediyorsunuz. Fakat bir ay sonraki içim sırasında alkol oranı biraz azalmış olsa da yine de etkisini gösterebiliyor. Tek buzla içmeyi tercih ettiğim Glenfiddich, içim sonrası boğazda belirgin baharatımsı ve biberli şekilde hafif yakıcı hissiyatta bırakmaktadır. Sonuç olarak kaliteli ve üst segment bir İskoç Single Malt viski içmek isteyenlere önerebilirim.

Burak AVCI - Update: 04.03.2022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.