15 Mart 2021

Çamaşır Makinesi Yıkama Ayarları ve Programları Nelerdir?

Çamaşır Makinesi Yıkama Ayarları ve Programları Nelerdir?

Çamaşır makineleri günlük kıyafetlerimizi ve birçok tekstil ürününü kolaylıkla yıkamamızı sağlayan teknolojik makinelerden biridir. Gün geçtikçe dijitalleşen çamaşır makinelerinde hangi kıyafete hangi çamaşır makinesi programını uygulamalıyız ve deterjan olarak ne kullanmalıyız biraz bunlardan bahsedeceğim. Benim anlatımımda örnek göstereceğim makine Bosch Exclusive model bir çamaşır makinesi olup program seçme kısmı manueldir. Ekran kısmından ise zaman ve diğer ayarları dijital olarak ayarlayabilirsiniz. Bazı makinelerde kıyafet tipine göre yapacağınız program seçimi de dijital olabilir fakat beyaz, yünlü, siyahlar, karışık, renkliler gibi tüm kıyafet ve tekstil ürünlerinize hemen hemen benzer programı uygulayabilirsiniz.

Kıyafetlerde kullanacağınız deterjan ve yumuşatıcı seçimi size kalmış olup sıvı veya toz şeklinde bu ürünleri satın alabilirsiniz. Sıvı deterjanı ben daha çok tercih ediyorum çünkü yumuşatıcı yanında kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Beyazlar, siyahlar ve renkliler olarak sıvı deterjan çeşitlerini marketlerden temin edebilirsiniz. Genel olarak tercih edilen markalar ise; Ariel, OMO, Perwoll olup fiyatı daha uygun deterjanlar ise; Bingo, ALO, Rinso, Peros, ABC, Boron gibi markalardır. Çamaşır makinenizde kaliteli markaları daha çok kullanmanızı tavsiye ederim. Makine ömrünü uzun tutmak için kaliteli deterjanlar özellikle sıvı deterjanlar daha iyidir. Hem partikül bırakmaz hem de daha iyi yıkarlar.

Çamaşır Makinesi Yıkama Ayarları ve Programları Nelerdir?

Temel deterjan ve çamaşır yıkama bilgilerinden sonra yukarıdaki Bosch Exclusive model çamaşır makinesinin program ayarlarını örnek göstererek hangi çamaşırı kaç derecede yıkamalıyız bilgisine maddeler halinde geçebiliriz.

Yünlüler olarak bilinen Kazak, Triko, Perde gibi kıyafet ve tekstil ürünlerini Wolle'de yıkamanız gerekmektedir. Pflegeleicht (Kolay Bakım) kısmındaki Wolle (Yün) 30 Derece kısmına getirerek yünlü çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Yıkama sırasında Yünlüler, İpekliler, Narinler, Hassas kategorisindeki sıvı deterjanlardan kullanabilirsiniz.

* Karışık çamaşırlarınız olan ve genelde renkli kategorisine giren çamaşırlarınızı yarım saat içerisinde hemen ve kolayca hafif bir şekilde yıkamak için Koch/Buntwasche (Sıcak Yıkama) kısmındaki Mix 30 Derece kısmına getirerek yıkayabilirsiniz. Karışık yıkamada daha çok siyah karışımı ve renkli çamaşırlarınız olabilir. Genelde Boxer, renkli çorap, Tişört gibi tekstil ürünlerini bu kategoride örnek gösterebiliriz. Deterjan olarak renkli sıvı deterjan kullanabilirsiniz.

* Beyazlar olarak bilinen çamaşırlarımızı Koch/Buntwasche (Sıcak Yıkama) kısmındaki 90 Derece kısmına getirerek yıkayabilirsiniz. Beyaz çamaşırlarda önemli olan sadece beyaz renkte olmasıdır. İçerisinde gri, siyah beyaz karışımı veya beyaza yakın bir çamaşır bulunmamalıdır sadece beyaz çamaşır olmalıdır. Deterjan olarak beyazlar için üretilen sıvı deterjanlardan kullanabilirsiniz.

* Siyahlar olarak bilinen çamaşırlarımızı Koch/Buntwasche (Sıcak Yıkama) kısmındaki Mix 30 Derece kısmına getirerek yıkayabilirsiniz. Siyahlar aynı şekilde beyazlarda olduğu gibi gri veya benzeri renkteki koyu çamaşırlar içermemelidir sadece siyah çamaşırlar olmalıdır. Örneğin siyah çoraplarınız ve Boxer'lar genelde bu kategoriye en çok giren tekstil ürünleridir. Deterjan olarak siyah, koyu doku özelliği taşıyan sıvı deterjan ürünlerinden kullanabilirsiniz. Siyahlar için Perwoll markasını önerebilirim. Siyah şişede satılan sıvı deterjan olan Perwoll Yenileme & Onarım Siyah ve Doku temizlik ürününü inceleyebilirsiniz.

Sonuç olarak çamaşıra göre yıkama programlarından ve hangi tür deterjan tipi kullanmanız gerektiğinden örnek bir makine üzerinden anlatmaya çalıştım. Çamaşır tipine göre yıkama dereceleri hemen hemen çoğu makinede aynı olup cihazın kullanım kılavuzundan da ayrıca yararlanabilirsiniz.

Burak AVCI - Update: 24.03.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.