9 Şubat 2021

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

World of Tanks Blitz tank oyununda garajımda bulunan ve en çok oynadığım bazı tankların detaylı oynanış rehberinden, özelliklerinden bahsetmeye ve inceleme serilerini yazmaya karar verdim. İlk inceleyeceğim tank Sovyet (SSCB) Rus tankı olan IS-8 model tanktır. Ağır tank sınıfında olan IS-8 tankı (IX) dokuzuncu seviye bir tank olup tüm araştırmalarını yaptığım için elit tank statüsündedir. Elit Tank durumunu biraz açıklayacak olursam; bir tankın tank ağacında bulunan tüm geliştirmelerini ve sonraki tank araştırmalarını yaptığınızda elde ettiğiniz bir semboldür. Bu sembol tank sınıfına ait ikonun etrafında zeytin dalı şeklinde çıkmaktadır resimde de görebileceğiniz gibi. Örneğin tank avcısının ikonu ters üçgen iken ağır tankların ikonu yatık üç çizgi şeklindedir. Bunun etrafını zeytin dalı sardığında artık o tank bir elit tank statüsünde olup tüm araştırmaları yapılmış demektir.

Sovyet tankı IS-8 modelinden biraz bahsedecek olursak; IS kısaltması IS tank ailesine ait tankları belirten bir kısaltmadır ve adını Rus Devlet adamı (Iosif Stalin) Josef Stalin'den alır. Fakat IS ailesini araştırdığım IS-8 adında bir tank modeli bulamadım. Biraz daha araştırdığımda aslında IS-8 tank modelinin gerçekte Rus ordusundaki adı Object 730 veya T-10 Tankı olarak bilinen bir modeldir. Sadece World of Tanks masaüstü oyununu oynayanlar bilir Rus teknoloji ağacında ağır tank sınıfında Object isimli tank modelleri vardı. Blitz serisinde IS-8 olarak adı değiştirilmiştir. IS-8 tankı 1953-1993 yılları arası Sovyet Birliği ordusunda faaliyet göstermiş ağır bir tanktır.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

IS-8 tankı temelde seri ve hızlı bir tank olup düşman hattına kolayca girebilen bir ağır tanktır. Detaylı tank incelemeleri için bu yazım ilk olacağından donanım, sarf malzemeleri, gereçler, mürettebat, mühimmat gibi konulardan biraz detaylı bahsedeceğim. Sonraki tank inceleme yazılarımda bu özelliklerden sadece taktiksel olarak seçmeniz gerekenleri size bilgi olarak vereceğim. İsterseniz IS-8 ağır tank modelimiz için sırasıyla taktik rehberine geçelim.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

1) IS-8 Tank Araştırması
Sovyet (SSCB) Tank ağacında sırasıyla T-26, BT-2, BT-7 ve dördüncü seviye A-20 hafif tanklarını oynadıktan sonra ilk ağır tank olan beşinci seviye KV-1 modeline geçiş yaparsınız. Daha sonra KV-1S ve IS modellerinden devam edersiniz. Sekizinci seviye IS-3 ağır tankına geldikten sonra bir sonraki tank araştırmanız dokuzuncu seviye IS-8 olacaktır. Tank ağacında bu düzeni izleyerek IS-8 model tanka ulaşabilirsiniz.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

2) Mürettebat Seçimi
Ağır Tank sınıfına ait tanklarda Mürettebat olarak genelde Dayanıklılık, Yakın Dövüş Uzmanı, İtfaiyecilik, Adrenalin Patlaması ve Onarım seçebilirsiniz. IS-8 tank modeli için benim birinci önerim size Dayanıklılık seçmenizdir. Çünkü tankın hasar alma oranı diğer muadili olan Alman tanklarına göre biraz daha fazladır. İkinci seçim olarak da Yakın Dövüş Uzmanı veya Onarım seçebilirsiniz. Fakat benim savaşlarda IS-8 için tercih ettiğim mürettebat tipi Dayanıklılık olandır.

Mürettebat seviyelerini araştırma puanı kazandıkça ilerletebilirsiniz. Toplamda 7. seviyeye kadar çıkabilen Mürettebat özelliğini artırmak için altıncı seviyeden sonra sizden hem araştırma puanı hem de gümüş para istemektedir. %30-35 arası seçtiğiniz mürettebat özelliğine göre tankınız deneyim kazanacaktır. Son olarak ilk tank alırken mürettebat eğimini hızlandırmak için %75 gümüş para veya %100 altın kullanarak eğitimi hızlandırabilirsiniz.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

3) IS-8 Özet Bakış
IS-8 tankı donanım olarak dokuzuncu seviye Palet (Süspansiyon), Motor, Taret (Kule) araştırmaları vardır. Namlu (Top) ise onuncu seviyededir. Hasar verme gücü 420 CP olup, Delme özelliği 258 MM'dir. Zırh kalınlığı 145,9 MM olup saatteki hız ortalaması 31 KM'dir. Boş arazide daha da hızlanmaktadır ve sınıfına göre oldukça hızlı bir tanktır. Mermi atış hızı 6.0 MRM olup Dönüş hızı ise 38,95 Der/Saniye'dir.

IS-8'in can puanı maksimum 2173 CP olup mermi yükleme süresi ise 9,92 saniyedir. Hedefe odaklanma ve nişan alma süresi ise 4,1 saniyedir.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

4) Kamuflaj
IS-8 tankına ait özel bir kamuflaj seti yoktur. Yaz, Kış ve Çöl şartlarında ben Dipfriz özel kamuflajını kullanıyorum. Gizliliğe %2 katkı sağlıyor. Normal kamuflajda kullanabilirsiniz fakat ben genelde Nadir-Özel statüsündekileri kullanıyorum. Buz Kristali, Eriyik Lav, Işıyan Enerji, Vaha, Donuk Toprak gibi kamuflaj setlerini kazanırsanız kullanabilirsiniz.

Kamuflaja Ek olarak takılabilen Nadir görseller vardır Kabak Fener ve Gecenin Kanatları gibi. Bunlar görsel simgeler olup gizlilik veya herhangi bir özelliğe ekstradan katkısı yoktur. Ben bunlardan almıyorum boşuna altınınızı harcamayınız.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

5) Sarf Malzemeleri
Sarf Malzemeleri seçerken ben genelde tamir odaklı olanları seçiyorum. Hem daha ucuz oluyorlar hem de savaş sırasında en çok tamir ve onarım setlerine ihtiyaç duyduğunuz için bu kitleri seçmek daha avantajlı oluyor. Tüm tanklarda genel olarak 3 adet kit özelliği olup Tamir Çantası, İlk Yardım Çantası, Otomatik Yangın Söndürücü kullanıyorum. Belki Otomatik Yangın Söndürücü kitini Çok Amaçlı İyileştirme Paketi ile değiştirebilirsiniz fakat daha pahalıdır ve her savaş sonrası yenilemede fazladan gümüşünüz gider. Adrenalin ve Motor Güç Artırıcısı kitlerini genelde kullanmıyorum. Diğer tank incelemeleri yazılarımda sarf malzemelerden ekstra bir değişiklik olmadığı sürece detaylı bahsetmeyeceğim çünkü klasik kullandığım üç kit bu şekildedir.

Sarf malzemeler konusuna ek olarak şunu da ekleyebilirim. Resimde gördüğünüz gibi bazı kitlerin üzerinde -%5 işareti vardır. Bulunduğunuz ittifakın ikmal seviyesi yükseldikçe bu oran artacaktır ve daha ucuz gümüşe sarf ikmal malzemesi yapma olanağınız olacaktır.

Sarf malzeme kitlerinden kısaca bahsetmek gerekirse; Tamir çantası hasar alan tüm parçaları onarmaya yaramaktadır ve çokça kullandığım bir kittir. Özellikle palet kırılmalarında kullanıyorum. İlk Yardım Çantası ise mürettebat hasar aldığı zaman kullanabileceğiniz bir kittir. Otomatik Yangın Söndürücü ise tankın benzin deposu yandığı zaman kullanacağınız bir söndürme kitidir.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

6) Gereçler
Gereçler kısmı tankın modeline göre değişkenlik gösteren ekstra donanım paketidir. Sarf malzemelerde olduğu gibi her savaşta yenilenir ve sizden gümüş para gider. Gereçler genelde tank sınıfı ve seviyesine göre bir, iki veya üç adet kit olarak seçilebilir. Gereç seçerken mutlaka en pahalıdan en ucuza göre seçim yapınız. Bu aslında en iyiden en kötüye göre demektir. Gereç seçerken tasarruf yapmıyoruz tamamen en iyisini ve pahalısını seçiyoruz daha iyi savaşabilmek için. IS-8 tank modeli için 3 adet gereç seçebilme özelliği olup satın almanız gerekenler: Ekstra Kumanya, Koruma Çantası, İyileştirilmiş Yakıt gereçleridir. Belki yükleme süresi ve görüş mesafesi için Konsantre Süt kitini biriyle değiştirebilirsiniz.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

7) Mühimmat
IS-8 ve diğer bütün tanklardan ben Zırh Delici (AP) mermiyi sadece mühimmat olarak alıyorum. Yüksek Patlayıcılı Tanksavar mermisi hem delme hem de hasar verme gücü fazla olsa da direkt altın harcadığı için bu mermiyi asla almıyorum. Yüksek Patlayıcı mermisi ise delme gücü düşük ve aşırı gümüş götürdüğü için bunu da almıyorum.

IS-8 model tankların Zırh Delici (AP) mermi tipi BR-471D olup maksimum 30 adet tanka yüklenebilmektedir. Yüksek Patlayıcılı Tanksavar (HEAT) mermi tipi BK-9 ve Yüksek Patlayıcı (HE) mermi tipi ise UOF-472 serisi mermilerdir. Mühimmat kısmındaki Otomatik ikmal seçeneğini aktif etmeyi unutmayınız. Her savaş sırasında otomatik olarak mühimmatınız yenilenir.

World of Tanks Blitz Sovyet (SSCB) Tank IS-8 Rehberi ve İncelemesi

8) Donanım (Equipment)
Donanım kısmı tank modeline göre seçeceğiniz en önemli ve teknik özelliktir. Toplamda 9 donanım paketi seçebilirsiniz ve hepsini de gümüş para ile satın almanız gerekmektedir. Bir tankı süper tank yapmak için mutlaka donanım seti tamamlanmış olmalıdır.

Donanım (Equipment) olarak bilinen kısım üç temel paketten oluşur. Bunlar Savaş Gücü (Combat Power), Zindelik (Vitality) ve Uzmanlık (Specialization) adı altında her birinden üç adet seçmeniz gerekmektedir. Resimdeki gibi IS-8 ve diğer ağır tanklarda uyguladığım donanım seçimini sırasıyla sizlerle paylaşacak olursam;

Savaş Gücü (Combat Power): 1-1-1
Zindelik (Vitality): 1-2-2
Uzmanlık (Specialization): 1-1-1

Şeklinde olup bir sonraki yazılarımsa sadece farklı bir donanım paketi ihtiyacı duyarsam yukarıdaki gibi rakamlar ile taktik bilgiyi sizlerle paylaşacağım.

Sonuç olarak Sovyet (SSCB) dokuzuncu seviye ağır tank modeli olan IS-8 Tank hakkında detaylı bilgi ve taktikleri sizlere vermeye çalıştım. Bu rehberdeki taktikleri bütün ağır tank modellerine uygulayabilirsiniz. Diğer tank incelemelerinde ekstra edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Burak AVCI - Update: 09.02.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.