26 Şubat 2021

Kaju Kuruyemişinin Faydaları ve Kaju Fiyatları

Kaju Kuruyemişinin Faydaları ve Kaju Fiyatları

Kaju, sakız ağacıgiller veya Anacardiaceae olarak bilinen bitki ailesine ait tropikal bir meyvedir. Ekvator çevresinde genelde yoğun bulunur ve yetiştirilir. Brezilya, Afrika, Mozambik, Gana, Kenya ve Tanzanya gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Türkiye'de daha çok kaju meyvesi satılmaz onun yerine pişirilip paketlenen kaju fıstığı yani kuruyemişi satılmaktadır. Oldukça pahalı olan kaju kuruyemişinin diğer fıstık çeşitlerine göre fiyatının fazla olmasının sebebi her iklim koşulunda ve coğrafyada yetiştirilememesi ve her kaju elmasından sadece bir adet kaju fıstığı üretilebildiği içindir. Toplanan kaju meyvaları veya elmalarının çekirdekleri ayrılarak üzerindeki kabuk çıkartılır ve kavrulup pişirildikten sonra fıstık haline getirilerek kuruyemiş olarak raflara gelmektedir.

Kaju kuruyemişi hafif tuzlu ve tadı lezzetli olan bir kuruyemiş olup özellikle bira, viski gibi birçok alkollü içkinin yanında tek başına aperitif olarak mükemmel gitmektedir. Fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler tek başlarına yetersiz kalabilirken kaju bu anlamda cidden en başarılı ve benim de birincil tercihim olan bir kuruyemiş çeşididir. Kaju fıstığı protein kaynağıdır. Piyasada kavrulmuş ve çiğ kaju olarak iki tip kaju fıstığı satılmaktadır. Çiğ Kaju olarak satılan kuruyemişler genelde kavrulmamış ve tuzsuz olanıdır. Kaju fıstığı olarak satılanlar ise kavrulmuş ve tuzludur. Kaju'nun İngilizce anlamı Cashew demektir. Kaju'nun en çok yetiştirildiği ülke ise Hindistan'dır. Türkiye'de bildiğim kadarıyla kaju ağacı ve yetiştiriciliği olmadığı için ithal bir üründür ve bundan dolayı da pahalıdır.

Kaju Kuruyemişinin Faydaları ve Kaju Fiyatları

Kaju kuruyemişi pahalı olduğu için hem market hem de kuruyemişci olarak bilinen yerlerde satılan fiyatlarını sizlerle paylaşarak güncel tutmaya çalışacağım. Cidden kaju fıstığı ve kuruyemişi nerede daha uygun ve güzel ise oradan almak istiyorsunuz çünkü fıstık gibi ucuz bir kuruyemiş değildir. Aynı oranda Kaju ile birlikte Fındık, Antep Fıstığı, Badem kuruyemişleri de hemen hemen aynı fiyatlarda olup pahalı kuruyemiş kategorisine girmektedir. Eğer alkolsüz şekilde tüketecekseniz günde 4-5 adet tüketmenizde fayda vardır. Tüm kaju paketini bitirmeyin derim çünkü yağlı olduğu için kilo yapar ve fazlası zararlıdır.

Kaju Kuruyemişinin Faydaları ve Kaju Fiyatları

Güncel Kaju Kuruyemiş Fiyatları

* Simbat Kızartılmış Kaju Fıstığı 150 Gram (BİM & 15,90 TL): Piyasada fiyat olarak marketlerde satılan en uygun ve kalite olarak benim de beğendiğim kaju kuruyemişidir.

* Çerezya Kaju 150 Gram (A101 & 15,90 TL): Bim'de satılan Simbat Kaju'dan bir tık daha iyidir. Tuzluluk oranı ve tadı ile şu an ilk tercih edeceğim markalardan biridir.

* Amigo Kaju Cevizi 150 Gram (ŞOK & 15,90 TL): Şok'da satılan kalitesiz kaju kuruyemişidir. Asla almanızı tavsiye etmem. İçindeki kajuların rengi siyaha yakın çıkmaktadır ve tatları kötüdür.

* Migros Kavrulmuş Kaju Fıstığı 200 Gram (Migros & 21,20 TL) 150 Gramlık hali 15,90 TL’ye denk gelmektedir.

* Peyman Bahçeden Kavrulmuş Kaju Fıstığı 140 Gram (Migros & 26,50 TL)

* Peyman Bahçeden Çiğ Kaju 140 Gram (Macrocenter & 26,50 TL)

* Peyman Dorleo Kaju Fıstığı 140 Gram (Macrocenter & 26,50 TL)

* Tadım Kaju 140 Gram (Migros & 27 TL)

* Tadım Çiğ Kaju 140 Gram (Migros & 27 TL)

* Kuruyemişci veya Şarküterilerde 150 Gramı ortalama 20-25 TL arası değişmektedir.

Kajunun kilosu ortalama 80-150 TL arası değişmektedir. İnternet üzerinde kargo dahil bir kilo kaju 70 TL'ye de satılmaktadır. Paket olarak 150 Gramı yaklaşık 10,5 TL'ye denk gelmektedir fakat alıp denemedim. Denediğim zaman sizinle paylaşacağım.

Burak AVCI - Update: 01.03.2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.