25 Şubat 2021

Çilek Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Çilek Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Çilek meyvesi gülgiller olarak bilinen bitki ailesine ait toprak üzerinde yetişen bir meyvedir. Çilek meyvesi ağaçta yetişmez tam tersi toprak üzerinde kök salarak yetişmektedir. İçerisinde yoğun C vitamini barındırmaktadır. Çilek meyvesi yaz meyvesi olarak bilinir ve ilk mahsülünü Mayıs ayı gibi vermektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Türkiye'de sıcak iklimi seven çilek bitkisi Akdeniz bölgesinde genelde yetiştirilmektedir. Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişen Çilek meyvesi en çok Muğla şehrinde üretimi yapılmaktadır. Çilek meyvesinin İngilizce karşılığı Strawberry demektir.

Kışın seracılık üretimi dışında çilek meyvesini bulmanız zordur. Özellikle Kasım, Aralık, Ocak ayları gibi yetiştirilen çileklerin çok tadı yoktur ve yavandır. Bu yüzden Mayıs ve Haziran'dan sonra çilek tüketmenizi tavsiye ederim. Dünya'da yirmiden fazla adlandırılmış çilek çeşidi vardır. Türkiye'de yetişen çilek meyvesi kırmızı renkte, sulu, taneli ve tatlı olanıdır. Çilek meyvesinin faydaları ise; kanı temizleme özelliği vardır, stresi azaltır, diş etlerini güçlendirir hatta birçok diş macununda çilek özü kullanılır. İçeriğinde yoğun C vitamini bulundurduğu için vücut sağlığına iyi gelmektedir.

Çilek Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Çilek meyvesinin birçok tüketim şekli vardır. Ben genelde taze ve yıkanmış çileğin yapraklarını kestikten sonra iki veya dört parçaya bölerek meyve şeklinde tüketiyorum. Aynı şekilde Smoothie yaparken de çilek kullanabilirsiniz. Yine birçok tatlı, pasta, meyve salatası yaparken de çilek kullanabilirsiniz. Şunu da deneyebilirsiniz; ben maden veya mineral suyu tüketirken bir dilim limon ile birlikte iki adet kesilmiş çilek de bardağa ekliyorum ve meyveli soda gibi oluyor. Bu şekilde hem daha sağlıklı hem de mineral veya maden suyunun içimi daha kolaylaştırılmış oluyor. Bu yöntemi denemenizi kesinlikle tavsiye edebilirim.

Çilek Meyvesi Nedir? Ne Zaman Yetişir ve Faydaları Nelerdir?

Çilek fiyatlarından bahsedecek olursak; 2021 itibarıyla marketlere baktığımda Anamur Çilek'in kilosu 20 TL'dir. Piyasada çileğin kilosu 18-27 TL arası değişmektedir. Çilek buzdolabında en fazla üç gün dayanmaktadır. Üç günden fazla tutarsanız tüylenir ve bozulmaya başlar. Bundan dolayı kilo olarak değil de yarım kilo veya yiyeceğiniz kadar çilek almanızı ve iki gün içerisinde tüketmenizi tavsiye ediyorum. Şahsen bir veya bir buçuk kilo çilek alınca cidden yarısı yenmediği için bozuluyor ve meyve çöğe gidiyor. Mutlaka az şekilde çilek alınız ve iki gün içinde tükettikçe tekrardan market veya manava gidip almanızı tavsiye ederim. Kişisel önerim yarım kilo yani 500 Gramlık paketler şeklinde almanız iki günlük tüketim için yeterli olacaktır.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.