11 Aralık 2020

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Papaya tropikal meyvesi kavun ağacı olarak bilinen Carica Papaya bitkisinin bir meyvesidir. Papaya'nın ana vatanı Meksika, Brezilya ve Orta Amerika olup Türkiye'de de Antalya bölgesinde bazı yerel işletmeler tarafından yetiştirilmektedir. Dışı yeşil olup olgunlaşınca kabuk kısmı sarımtırak olan meyvenin iç kısmı turuncu renkte olup görünümü balkabağına benzemektedir. Meyvenin çekirdek yapısı ve yenilebilir kısmı ise kavun meyvesine daha çok benzemektedir. Papaya meyvesi eğer kışın yetiştirildiyse içindeki çekirdek oranı daha az olur fakat mayıs ve sonraki yaz aylarında yetişen Papaya'da çekirdek oranı daha fazladır. Papaya'nın çekirdeği ufak ve kahverengi olup yuvarlak olan kuskus makarnalarına benzettim.

Papaya meyvesini dikine olarak ikiye bölüp içindeki çekirdekleri tatlı kaşığı yardımıyla aldıktan sonra kabuğunu kavun soyar gibi soyup sonra dilimleyip tüketebilirsiniz. Turuncu kısmı olan meyvenin kendisini yediğiniz zaman tatlı bir yapısı var fakat kavun kadar bir tadı yok. Orta kararlılıktı tatlı bir yapısı vardır. Çekirdek kısmındaki lifli yapı Çarkıfelek meyvesi ile aynıdır. Papayanın meyvesi; demir, potasyum, kalsiyum fosfat minerallerini içeriğinde bulundururken, A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden de zengin bir meyvedir.

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Papaya'nın boyutu kavun kadar olup marketlerde genelde ikiye bölünmüş şekilde sadece yarım kısmı da satılabilir. Ben büyük ve yarım satılan Türkiye menşeli bir Papaya meyvesini 60 TL'ye satın aldım. İnternet üzerinden fiyat araştırması yaptığımda adeti 90-120 TL arasında satılan bir meyve olup fiyat bakımından Türkiye'de pek tercih edileceğini düşünmediğim bir meyvedir. Papaya meyvesini özel bir içecek karışımı veya Smoothie yapımında tercih edebilirsiniz fakat günlük olarak tabir ettiğimiz akşam yemeğinden sonra yenilecek meyveler arasında fiyat ve performans açısından baktığımızda Türkiye'de kolay kolay tercih edileceğini düşünmüyorum. Daha tatlı yapıya sahip, fiyatı uygun ve alternatif meyve olan kavun daha çok tercih edilebilir.

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Papaya meyvesi olgunken çiğ şekilde, ham halinde ise pişirilip tüketilebilmektedir. Meksika, Hawai ve Tayland papayası olmak üzere üç farklı türü yaygın şekilde yetiştirilmektedir. En verimli türü Meksika papayasıdır ve bu tür 50 cm uzunluğuna kadar büyüyebilir. Hem gıda alanında ve hem de kozmetik alanında Papaya kullanılmakta olup meyve ve sebze olarak da bilinmektedir.

Papaya Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Alternatif Meyve Kavun
Kavun meyvesi Kabakgiller (Cucurbitaceae) ailesine ait bir bitki olup Türkiye'de çokça tüketilmektedir. Kavun meyvesi yumuşak bir yapıya sahip olup aşırı tatlı bir meyve olduğundan bal gibi kavun tabiri de çokça kullanılmaktadır. Dış rengi sarı ve iç rengi yeşilimsi olup Türkiye'de adeti 7-10 TL arası satılan bir meyvedir.

Türkiye'de en çok Kırkağaç Kavun türüne rağbet olup Kışlık Kavun, Hasanbey Kavunu, Yuva Kavunu, Van Cep Kavunu, Topatan Kavunu, Casaba Kavunu, Honeydew Kavunu, Galia Kavunu gibi kavun çeşitleri de vardır. Hem daha tatlı hem de fiyat bakımından Papaya yerine Kavun meyvesi günlük meyve tüketiminde tercih edilebilir.

Burak AVCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.