27 Kasım 2020

Çarkıfelek (Pasiflora, Passion Fruit) Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek (Pasiflora, Passion Fruit) Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek veya diğer adları ile Pasiflora, Maruçya, Tutku Meyvesi tropikal bir meyve olup Çarkıfelekgiller (Passiflora Edulis) ailesine ait bir meyvedir. İngilizce adı ise Passion Fruit olan meyvenin dış kabuğu sert olup mor renktedir. Meyvenin aynı zamanda daha büyük boyutlu sarı rengi olan sarı meyveli çarkıfelek olanı da vardır fakat Türkiye'de satılanlar genelde mor renkte olanlardandır.

Çarkıfelek meyvesinin boyutu ortalama bir kivi meyvesi ile hemen hemen aynıdır. Türkiye'de de yetiştirilip hasat edilen meyve C vitamini barındırır ve zengin bir antioksidandır. İyi bir lif kaynağı olup bağırsak sağlığınızı korumaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Dünyanın her bölgesinde yetiştirilen Çarkıfelek meyvesi daha çok Güney ve Kuzey Amerika, Güney Afrika, Asya, Brezilya, Avrupa ve Avustralya'da bolca bulunabilmektedir.

Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir kısmına gelecek olursak; kabuğu sert olduğu için soyulmaz direkt ortadan ikiye meyveyi kesiniz. İçerisinde sarı renkte jel kıvamında çekirdekler göreceksiniz, biraz incir meyvesini andırmaktadır. İster çay kaşığı ile içindeki çekirdekleri kaşıklayarak meyveli yoğurt yer gibi tüketebilirsiniz isterseniz yoğurt içerisine katarak tüketebilirsiniz. Çekirdekleri ile beraber yiyeceksiniz, herhangi bir ayıklama veya yıkama işlemi yapmanıza gerek yoktur. Passion Fruit genelde meyveli yoğurt yapımı ve dondurma yapımında çokça kullanılır.

Tadından bahsedecek olursak; tatlı ve ekşi karışımı vardır ama yedikçe yenilesi gelen çok ilginç bir meyvedir. Açıkçası benim aldığım pakette iki tane Çarkıfelek vardı ve 20 TL'ye almıştım. Tanesi 10 TL'ye geliyor ve içindeki yenilebilen çekirdekler az olduğu için 2 veya 3 çay kaşığı yemesi ile meyve bitebiliyor. Çarkıfelek meyvesinin tanesi 1-2 TL'ye denk gelseydi emin olun ayda birkaç defa alır tüketirdim fakat Türkiye biraz pahalı satılmaktadır. Fiyat ve performans açısından bakınca meyve biraz tuzludur. Meyveden tam tat ve keyif alabilmeniz için art arda 6-7 adet yemeniz gerekir çünkü tatlı ve ekşimsi farklı bir aromaya sahip olduğu için yedikçe yiyesiniz geliyor.

Çarkıfelek (Pasiflora, Passion Fruit) Tropikal Meyvesi Nedir?, Nasıl Yenir ve Faydaları Nelerdir?

Çarkıfelek meyvesini yoğurt ile karıştırarak tüketmenizi önerebilirim ama ilk kez deneyenler mutlaka meyveyi ikiye bölüp önce çay kaşığı ile tadına baksınlar çünkü kendi has bir tadı vardır. İsteyenler Smoothie yaparken de kullanabilir. Çarkıfelek meyvesinin Türkiye'de alternatifi var mı diye düşündüğümde pek yok açıkçası. Görünüm olarak İncir var fakat tat olarak birbirlerinden çok ayrılar. Dediğim gibi fiyat bakımından her zaman tercih edilemiyor ama bir kere bile olsa denemenizi tavsiye ederim. Evde buzdolabında Çarkıfelek meyvesini saklayabilirsiniz.

Ürün: Premium Excelente Çarkıfelek (Passion Fruit) 2 Adet
Fiyat: 20 TL (Kasım 2020) Tanesi 10 TL
Menşei: Türkiye

Burak AVCI - Update: 11.12.2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.