15 Ekim 2020

NES Atari Oyunları ve Kurulumu, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 & 11 JNES Emulator Kurulumu

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

Son zamanlarda 90'lı yılları bana hatırlatan ve Retro oyunlar olan NES (Nintendo Entertainment System) atari oyunları ile ilgili yazılar paylaşıyorum. Bu başlıkta NES tabanlı oyunları oynayabilmeniz için Windows 10 64 Bit işletim sistemine sahip bir bilgisayarda hangi Emülatör programını kullanmalı, bilgisayar için kablolu oyun kolu önerisi ve birkaç NES atari oyunundan yine bahsedeceğim. Hem eski anıları tekrardan canlandırmak hem de unutulmaz atari oyunlarını Save/Load desteği ile yeniden oynayarak küçükken bitiremediğiniz ve sonunu göremediğiniz bu güzel NES (Atari) oyunlarının sonunun nasıl bittiğini artık öğrenebileceksiniz. Televizyona bağlayıp PC Joystick ile oynadığınızda belki bir PlayStation (PlayStation 5) değil fakat geçmişi giderek en azından evde o hissiyatı alacaksınız ve güzel bir vakit geçireceğinize emimin.

İlk olarak bir önceki yazdığım 90'lı Yılların Unutulmaz NES (Nintendo Entertainment System) Atari Oyunları ve Video Oyun Konsolları başlıklı makalemi okuyarak konu hakkında fikir edinebilirsiniz.

1) JNES Emulator
NES tabanlı atari oyunlarını Windows 10 ve 64 Bit bir işletim sistemine sahip bilgisayar da oynayabilmek için Jnes 1.2.1.40 NES Emulator for Windows 10 versiyonları programını kurmanız gerekmektedir. Kurulumu yaptıktan sonra ekran ayarlarını Options'dan Fullscreen veya 1024x986 Resulation yaparak oynayabilirsiniz.

JNES Emülatörün iyi tarafı oynadığınız NES tabanlı atari oyunlarını Save/Load ederek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Aşağıda Jnes için kullanılan en çok klavye kombinasyonlarını ekledim. Bazı Laptop veya Netbook klavye kombinasyonlarında FN tuşuna basılı tutarak F5 ve F7 olan Save/Load özelliklerini kullanmanız istenmektedir. Eğer başarılı Save/Load yaparsanız JNES Emülatör ekranında bilgi mesajı olarak ekranda söylemektedir.

F1: Reset
F2: Pause
F5: Save (Oyunu Kaydetme) & FN + F5
F7: Load (Restore, Kaydettiğin Yerden Başlar) & FN + F7

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

2) NES Tabanlı Atari Oyunları
Aşağıdaki NES tabanlı oyunların tam adını sizlerle paylaşıyorum. İnternet üzerinde oyunun adının yanına NES File yazarak dosyasını bulabilir ve JNES'de açabilirsiniz.

Super Mario Bros (1985 NES Platform, Nintendo) 1985 yapımı Nintendo oyunudur ve 8 World’den oluşur.

Super Mario Brothers 3

Super Mario Bros. 3 (1988 NES Platform, Nintendo): 1988 yılında serinin üçüncü oyunu olarak çıkmıştır. Grafikleri daha da iyileştirilmiş ve harita üzerinden birçok dünya üzerinde oynadığınız en güzel Mario serilerinden biridir. NES-Atari platform için geliştirilmiştir ve Jnes Emülatör ile sorunsuz oynayabilirsiniz. Bir dünya haritasını bitirip diğerine geçince Save yapmayı unutmayınız. Mario serisinde en çok beğendiğim oyun olup (Super Mario Brothers 3) NES File olarak aratırsanız İnternet üzerinden rahatlıkla oyun dosyasını bulabilirsiniz.

* Street Fighter (1987 NES Platform, Capcom): Serinin ilk oyunudur.

* Street Fighter II: The World Warrior (1991 NES Platform, Capcom)

* Street Fighter II Pro (1993 NES Platform, Capcom) Özel Seridir.

* Ultimate Mortal Kombat III (1995 SNES Platform, Midway Games)

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

* Disney's Aladdin (1993 NES Platform, Virgin Games USA, Virgin Interactive): Oynanış, grafikler ve kurgusu çok kaliteli olmayan ve zamanında benim de hiç beğenmediğim 1993 yılında çıkan Aladdin serisine ait ilk oyunlardan biridir. 1995 yılında çıkan NES versiyonunun grafikleri ve oynanışı biraz daha iyidir. İki oyunda da bölüm sonunda Boss olarak Jafar (Cafer) çıkmaktadır. NES Campaign kısmı video olarak tarafımca izlenmiştir.

Hudson's Adventure Island (1987 NES Platform, Hudson Soft) 1987 yılında Japon firma Hudson Soft tarafından geliştirilen ve 1992 yılında Avrupa pazarında NES Platformlar için yayınlanan serinin ilk oyunudur. Süper Mario benzeri ilerlemeli ve bol bölümlü güzel bir NES-Atari oyunudur.

* Adventure Island II (1990 NES Platform, Now Production ve Hudson Soft) 1990 ve 1991 yıllarında NES Platformlar için çıkarılmış serinin ikinci oyunudur.

Adventure Island 3 (1992 NES Platform, Now Production ve Hudson Soft) 1992 yılında NES Platformlar için çıkarılmış serinin üçüncü oyunudur. Adventure Island serisinin en keyifli oyunudur. USA NES versiyonunu oynamanızı tavsiye ederim. Jnes Emülatör ile sorunsuz oynayabilirsiniz.

Jackal (1988 NES Platform, Konami): Kuş bakışı olan ilerlemeli savaş oyunudur. Askeri jip ile bölgedeki askeri üslere sızıp kendi askerlerinizi kurtarıyor ve onları helikopter ile bölgeden kurtarıyorsunuz sonra bölüm sonundaki düşman kuvvetlerini de yok ederek ilerliyorsunuz. Oyun boyunca askeri jipi kullanıp tüm düşman hattını yok etmeye çalışıyorsunuz. Benim zamanlarımda bu oyunun kaseti pek yoktu bu yüzden bileni de çok azdır. NES Campaign kısmı video olarak tarafımca izlenmiştir.

Tecmo Cup Soccer Game (1988 NES Platform, Tecmo, Keiji Yamagishi): Captain Tsubasa serisinin ilk oyunudur. Japonya’da 1988 yılında NES Platformlar için çıkarılmıştır. Captain Tsubasa 1 olarak da bilinen oyunun grafikleri ve animasyonları ikinci oyuna göre daha kötüdür.

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

Captain Tsubasa Vol. II: Super Striker (1990 NES Platform, Tecmo, Keiji Yamagishi): Ataride en çok oynadığımız Tsubasa serisinin oyunudur. Bu NES oyunu için birçok mod yapılmıştır. En çok tutulan modu Final Evolution’dır. NES File dosyalarını edit ederek modlama işlemi en çok bu oyunda yapılmıştır. Oyunun hikayesinde Tsubasa Kariyer olarak Brezilya takımlarından Serie A liginde olan Sao Paulo FC'de oynamıştır. Oyun İlk olarak buradaki lig maçları ve kariyerinden başlamaktadır. Sao Paulo Lig şampiyonu olup kupayı alır. Sonrasında Japonya’ya dönülür ve Misaki ile Nankatsu takımının olduğu High School Soccer maçları başlar. Nankatsu takımı liseler arası bu turnuvada şampiyon olur. Sonra Tsubasa kaptan sıfatı ile Japonya'ya döner ve Japan Cup (Japonya Kupasına, J.League) katılır. Japonya kupasını kazanıp Japonya’nın en iyi takımı ve oyuncularını çıkaran bu gelişmeden sonra Tsubasa Brezilya’ya dönmek yerine Japonya milli takımında kalarak The Asia Cup (ACC Asia Cup) turnuvasına katılır. Asya grubundan çıkan Japon milli takımı en büyük turnuva olan ve Brezilya’nın ev sahipliği yaptığı World Cup (Dünya Kupasına) gitmeye hak kazanır. Yarı Finalde Brezilya-Fransa ve Japonya-Almanya kalır. Yarı finalde Almanya’yı yenen Japon milli takımı Brezilya ile final yapar ve dünya kupasını kazanır.

Captain Tsubasa Vol. II: Final Evolution (NES Platform ve Mod) Captain Tsubasa Vol. II: Super Striker NES tabanlı oyunun Unoffical şekilde modlanmış oyunudur. NES File dosyası editlenerek Türkçe diline çevrilmiştir ve oyunun senaryosu değiştirilmiştir. Oyundaki en özel ve güçlü şut ise Neo Cyclone’dır ve Tsubasa tarafından bu şut çekilebilmektedir. Video serisi olarak tarafımca izlenmiştir.

Captain Tsubasa 3: Koutei no Chousen (1992 SNES Platform, Tecmo): Serinin üçüncü oyunu 1992 yılında SNES platform olarak bilinen Super Famicom cihazları için çıkarılmıştır.

Captain Tsubasa 4: Pro no Rival Tachi (1993 SNES Platform, Tecmo): Serinin dördüncü oyunu 1993 yılında SNES platform olarak bilinen Super Famicom cihazları için çıkarılmıştır. O zamanlar da Super NES cihazı pek kimsede olmadığı için ve o günün Playstation’ı olduğu için bu seriyi oynayan Türkiye’de pek kimse yoktur. Japonlar NES Atariyi icat ettikten 10 yıl sonra biz ancak görebilmişizdir. Bu yüzden SNES ve SEGA cihazları hak getire.

* Captain Tsubasa 5: Hasha no Shogo Campione (1994 SNES Platform, Tecmo): Serinin beşinci oyunu 1994 yılında SNES platform olarak bilinen Super Famicom cihazları için çıkarılmıştır.

* Captain Tsubasa J: The Way to World Youth (1995 SNES Platform, Bec ve Bandai)

* Captain Tsubasa (Mega-CD) (1994 Sega CD Platform, Tecmo)

* Captain Tsubasa J: Get In The Tomorrow (1995 PlayStation 1 Platform, Bandai)

* Captain Tsubasa: Rise of New Champions (2020): Serinin son oyunu 2020 senesinde çıkmıştır. Tamsoft firması tarafından geliştirilen ve Bandai Namco Entertainment ile dağıtımı yapılan oyun Microsoft Windows, PlayStation 4 ve Nintendo Switch platformlarına çıkarılmıştır. 90’lı yıllardan sonra uzun bir ara veren Tsubasa serisi 2020 yılında PlayStation 4 konsolu ile tekrardan geri dönmüştür.

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

3) Hadron HD302 USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu

Bilgisayar ve Notebook için kablolu USB çıkışlı oyun kolu olan Hadron HD302 serisini kesinlikle oyunlar için öneririm. Herhangi bir Driver ihtiyacı duymadan Windows 10'da kendisi otomatik algılanmaktadır. HDMI kablo ile Notebook-TV bağlantısı yaptıktan sonra Hadron HD302 oyun kolunu bilgisayara bağlayıp TV'den NES atari oyunlarını çok rahatlıkla oynayabilirsiniz.

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

NES Atari Oyunları, USB/PC Gamepad Analog Oyun Kolu ve Windows 10 JNES Emulator Kurulumu

Oyun kolunun ayarlamalarını ise Options'dan Input penceresini açarak Input Configuration kısmından USB Joypad seçip Setup butonuna basarak tek tek konsol tuşlarını tanımlayınız.

Ürün: Hadron HD302 USB PC Gamepad Analog Oyun Kolu
Fiyat: 47 TL (Ekim 2020)
Özellik: USB Çıkışlı ve Kabloludur, 1.5 Metre Kablo Uzunluğu Vardır.

Burak AVCI - Update: 18.12.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Makaleye Yorum ve Sorularınızı Bırakabilirsiniz.